YAZAN: MELTEM FAKABASMAZ

Odaklanmamış ve kararsız hissediyorsanız, motivasyon ve ilham eksikliğiniz varsa, sindiriminizde zayıflama yaşıyor, reflü veya gastrit sorunlarınız oluyorsa ve kabızlık sıkıntınız varsa Ayurveda’ya göre ateş elementinizin dengesi bozulmuş olabilir. Ayurveda’da ateş elementi yaşamınıza dengeli bir şekilde dahil edildiğinde sağlıklı bir sindirim ve metabolizma sağlayabilirsiniz. 


Ayurveda’da ateş elementi neyi temsil eder?

Ayurveda’da ateş; dönüşümün, değişimin ve canlılığın enerjisidir. Enerjinin alışverişi, maddenin bir formdan diğerine dönüşümü ateşin tezahürleridir. Vücuttaki ateş elementi metabolizmayı, vücut ısısını, sindirimi (besinlerin enerjiye dönüştürülmesini) ve hatta düşünceyi (duyusal izlenimlerin bilişsel anlayış, akıl ve hafızaya özümsenmesi ve sindirilmesini) yönetir. 

Sanskritçe’de Agni olarak bilinen ateş elementi sağlığımız için gereklidir. Agni, fiziksel bedendeki her hücrenin, her dokunun ve her sistemin akıllı gücüdür. Mecazi olarak ise ateş; zekayı, berraklığı, gerçeği, mevcudiyeti ve ışığı temsil eder. 

Fiziksel bedende yaşayan ateş elementi bizi “yanmaya” ve hareket etmeye devam ettirir. Bu ateş, endokrin sistem yoluyla hormon salınımını yönlendirir ve sindirimi, metabolik ve düzenleyici fonksiyonları denetler. 

Ayurveda, ateşin daha da incelikli bir yerde, yani zihinlerimizde bulunduğunu belirtir. Zihnimizdeki ateş; açıklık, aydınlanma ve hakikat sağlar. Ateşin bu ince yönüne Ayurveda’da Tejas denir. Ayırt etme ve disiplin gibi önemli zihinsel eylemler de dahil olmak üzere tüm zihinsel, duygusal ve ruhsal faaliyetleri bu element yönlendirir. 

Ateş; yakmanın, temizlemenin, temizlenmenin, dönüştürmenin ve aydınlatmanın yanı sıra yıkımdan, öfkeden, güçten, sabırsızlıktan ve umursamazlıktan da sorumlu olan elementtir. Hareketin olduğu yerde sürtünme ve sürtünmenin olduğu yerde ateş vardır. Ayrıca dolaşımı etkiler; ellerin ve ayakların soğuması dolaşımın yavaşlamasının göstergesi olabilir. 

Agni’nin özü

Ayurveda’da Agni yalnızca fiziksel ateş değildir; her düzeyde (fiziksel, zihinsel ve ruhsal) dönüşüme güç veren bedenlerimizin içindeki metaforik ateştir. Besinlerin sindirimini, emilimini ve asimilasyonunu yöneterek besinleri enerjiye dönüştürür. Ancak etkisi sindirim sisteminin ötesine geçerek metabolik süreçlerimizi ve vücut sıcaklığının korunmasını da düzenler.

Agni ve doshalar

Agni, her biri onu farklı şekillerde etkileyen doshalara (Vata, Pitta ve Kapha) yakından bağlıdır. Ağırlıklı olarak kendisi de ateş ve su elementlerinden oluşan Pitta ile ilişkilendirilir. Agni dengelendiğinde vücudun en iyi şekilde çalışmasını ve güçlü bir bağışıklık sistemini sağlar. Bununla birlikte, dengesiz bir Agni aşırı aktif veya yavaş bir metabolizmaya yol açarak çeşitli sağlık sorunları olarak kendini gösterebilir. Ateşin dengesi bozulduğunda, bağışıklık sistemimiz de bundan etkilenir. 

Agni’yi dengelemek 

Zayıflamış Agni’nin belirtileri hazımsızlık, kabızlık ve genel bir halsizlik hissini içerir. Aşırı Agni ise aşırı asit yoğunluğuna, iltihaplanmaya ve yoğun duygusal patlamalara neden olabilir. Agni’yi dengelemek sağlığımız ve canlılığımız için gereklidir. İşte içinizdeki ateşi beslemek için bazı pratik yöntemler:

Beslenme uygulamaları

Sindirimi kolay, sıcak ve pişmiş yiyecekleri tercih edin. Zencefil, kimyon ve karabiber gibi baharatlar Agni’yi dengesizliğe neden olmadan ateşleyebilir. Tatlı, acı ve buruk yiyecekler dengelenmeniz için yardımcı olabilir. Taze meyveler, sebzeler ve doğal tahıllar ateşi sakinleştirmek için mükemmeldir. Ateşi arttırabileceğinden acılı, kızartılmış ve fermente (turşu) edilmiş yiyeceklerden kaçınılması önerilir.

Yaşam tarzı 

Sakinleştirici ve rahatlatıcı aktivitelere katılmak ateşi dengelemeye yardımcı olur. Özellikle fiziksel aktiviteler ölçülü olarak yapılmalı ve aşırı sıcağa maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

Yoga, nefes egzersizi ve meditasyon 

Savaşçı serisi, ayakta ve dengede yoga pozları sindirim ateşini artırabilir. Burgular ise dengelemeye, fazla ateşi dindirmeye yardımcı olabilir. Güneşe selam serileri, dolaşımı ve ateşi harekete geçirir. Ayrıca Kapalabhati gibi uygulamalar Agni’yi doğrudan harekete geçirir. Odaklanmaya fayda sağlayan ve tutkuları harekete geçiren Trataka’yı (mum izleme meditasyonu) deneyebilirsiniz. Sitali/sitakari pranayama ile burundan uzun nefes vermeye odaklanmak da fayda sağlar.

İçgörü sağlayabilmenize yardımcı olacak aşağıdaki soruları kendinize sorabilirsiniz. Cevaplarken sadece şimdiki zamanı değil, yaşamınızın genelini dikkate almanızı öneririm: 

  • Kendinize ne zaman, nerede ve nasıl yükleniyorsunuz ya da zorluyorsunuz?
  • Sindiriminiz nasıl? Güçlü mü yoksa zayıf mı? Nelerden etkileniyor? 
  • Ateşinizi nereye yönlendiriyorsunuz? (İçeri, dışarı, yapılacaklar veya aile)

Ateş elementini dengeleyici çay tarifi

Sindirim düzenleyici ve tüm doshaları dengeleyen Dr. Vasant Lad’ın çay tarifini de sizlerle paylaşıyorum. Her gün rahatlıkla, gün boyunca içebilirsiniz. 

İkişer yemek kaşığı kimyon, kişniş ve rezene tohumlarını 4 bardak suda kaynatın. Bu çayı gün boyu içerek doshalarınızı dengeleyebilirsiniz. Kişniş fazlalıkları ortadan kaldırıp Kapha’yı; içinizi temizleyip serinleterek Pittha’yı dengeler. Rezene ısıtma ve öğütme özelliği ile Vata’yı dengeler. Kimyon ise iç dosha dengeleyen tridoşik bir Ayurveda baharatıdır.

Ateş elementini dengeleyen yoga akışı videosu



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP