YAZAN: MELTEM FAKABASMAZ

Kadim Hint bilimi Ayurveda’da denge ve uyum, optimal sağlık ve refaha ulaşmanın anahtarıdır. Bu felsefenin merkezinde beş büyük element yer alır: toprak, su, ateş, hava ve eter. Her element varoluşumuzun yapı taşı olmakla beraber bedenlerimizi ve zihinlerimizi derinden etkiler. “Jala” olarak bilinen su elementini derinlemesine inceleyerek onun yaşamı besleme ve sürdürmedeki önemli rolünü keşfedelim. 


Su elementi özellikleri nedir?

Ayurveda’ya göre dehidrasyon hissi, kuru cilt ve saç, eklemlerde çıtlamalar, katı, hareketsiz ve statik hissetmek, yaratıcılık kaybı, cinsellikte bağ kurmakta zorlanmak, alt ekstremitelerde ağrıların olması, kuru, katı ve yoğun hissetmek gibi durumlar yaşıyorsanız su elementini yaşamınıza dahil etmeniz gerekiyor olabilir. 

Sanskritçe su anlamına gelen Jala, Ayurveda’da akışkanlığı, serinliği ve kayganlığı simgeler. Hücreleri birbirine bağlayan, vücudumuzda besin ve atıkların taşıyıcısı olarak görev yapan sıvılık ilkesidir. Jala’nın serin, akıcı, yumuşak ve akıcı nitelikleri yalnızca fiziksel sağlığın değil aynı zamanda duygusal dengenin korunmasında da önemli rol oynar.

Tüm sindirim sisteminin temelini oluşturan su, vücut sıcaklığının düzenlenmesinden eklemlerin yağlanmasına kadar çeşitli vücut fonksiyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Aynı zamanda üreme ve üriner sistemlerde de çok önemlidir ve yaşamın sürdürülmesindeki rolü vurgular.

Ayurveda’da üç doshanın (Vata, Pitta ve Kapha) dengesi sağlığımızın belirleyicisidir. Jala öncelikle sırasıyla nem ve serinlik sağlayarak Vata ve Pitta’yı sakinleştirir. Bununla birlikte aşırı Jala, Kapha’da uyuşukluk, ağırlık ve aşırı mukus üretimi olarak kendini gösteren bir dengesizliğe yol açabilir. 

Su elementi, stabilitesi olmayan madde ve hacimdir. Güçlü, öngörülemez ve ağırdır. Yoluna çıkan her şeye boyun eğer. Temizler ve hayat verir.

Ayurveda’ya göre su elementi nasıl dengelenir? 

Vücutta su elementinin eksikliği kuruluğa, dehidrasyona ve genel bir sertlik veya kırılganlık hissine neden olabilir. Öte yandan bu elementin fazlalığı ise şişkinlik, motivasyon eksikliği gibi sorunlara yol açabilir. Jala’yı dengelemek için bolca ılık su içmek, sulu meyveler tüketmek, yüzme veya banyo gibi nem katan aktiviteler yapmak gerekir. Jala dengesini destekleyen otlar arasında meyan kökü, shatavari ve rezene bulunur.

Su elementi nasıl dengelenir?

Su elementi Jala, fiziksel ve duygusal sağlığımızı etkiler. Jala dengesini anlayıp koruyarak içimizdeki canlılığı ve uyumu artırabiliriz. İçimizdeki ve etrafımızdaki suyun akışını takdir etmeye başladıkça, yaşamın akıntılarında daha kolay ve zarafetle yön bulmayı öğreniriz.

Günlük yaşamınızda su elementini desteklemek için sıvı alımını ve sıvı dengesini artıran rutinleri hayatınıza katmanızı öneririm. Güne bir bardak ılık (oda sıcaklığından biraz daha sıcak) su ile başlayın, sıvı dolaşımını teşvik etmek için orta derecede egzersiz yapın. Salatalık, kavun ve çilek gibi su açısından zengin yiyecekler ile beslenin. Ek olarak, farkındalık uygulamaları veya akışkanlığa odaklanan meditasyon pratikleri yapmak, su elementi ile bağlantınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir.

Eksik su elementini arttırmak için: Abhyanga (yağ masajı), tuz fırçalama, alkolü azaltmak, sıvı yemekler yemek, duş almak veya banyo yapmak, yüzmek (enerjiyi arttırır), dil temizlemek, kabul üzerine çalışmak, ağlamak!

Aşırı su elementini azaltmak için: Nemli nitelikleri durdurmak için ekşimsi veya acı otlar kullanın. Sınırlarınız konusunda net olun. Akışa fazla kapıldığınızda bunu fark edin. Vücutta aşırı su/mukus oluşturan yiyeceklerden kaçının!

Su elementini dengeleyen tatlı patatesli Hindistan cevizi çorbası tarifi

Malzemeler:

  • 6 adet tatlı patates
  • 2 adet kırmızı patates
  • 1 adet soğan
  • 1 taze zencefil
  • 1 kutu Hindistan cevizi sütü
  • 1 demet kişniş

Tarif:

Tüm malzemeleri 4 su bardak suda kaynatın. Piştiğinde suyunun bir kısmını azaltabilirsiniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve blenderdan geçirin. 1 kutu Hindistan cevizi sütü ve 1 demet kişniş (saplarıyla birlikte) ekleyin. İstenilen kıvama gelinceye kadar karıştırın.

Su elementini dengeleyen yoga akışı videosu



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP