Hepimiz hayatımıza Mindfulness‘ı katmaktan fayda görebiliriz. Kişilik özelliklerimiz ve bedensel ihtiyaçlarımız ne olursa olsun modern yaşam her zihni fazla uyarılmaya, her ruhu ise sıkışmışlığa sürükleyebiliyor. En ulaşılabilir, kolay ve yararlı araçlardan meditasyon ise zihni ve ruhu dinlendirmenin panzehiri oluyor. Bir diğer kadim öğreti Ayurveda ile desteklendiğinde düzenli bir pratik haline çevrilmesi artık bir engel olmayacak meditasyonu dosha tipinize göre uyarlayabilirsiniz. (Ayurvedik beden tipinizi bilmiyorsanız Ayurveda Danışmanı Ulli Allmendinger’in hazırladığı testi çözerek öğrenebilirsiniz!)
Ayurveda ve meditasyon ilişkisi
Yaşama anlam ve canlılık katmak üzere geliştirilmiş Vedik öğretisinin, birbirini besleyen iki kolunu Ayurveda ve meditasyondur. Geleneksel Hindistan şifa yöntemleri içerisinde beraber kullanılan, farklı yöntem ve faydalar ile birbirlerini tamamlayan bu iki pratik her bireyin kendi bedenlerine saygı göstererek iyi olma hallerine ulaşmasına yardım ediyor.
Her bireyi 3 ana kategori; Vata, Pitta ve Kapha içerisine yerleştiren Ayurveda öğretisi farklı bedensel özellik ve ihtiyaçları fark etmeksizin her dosha tipine düzenli meditasyon pratiği öneriyor. Deepak Chopra’ya göre özellikle sessizlik meditasyonu herkesin zihinsel ve ruhsal olarak derin dinlenme yaşayabilmesine, stresini hafifletebilmesine, öz farkındalığını geliştirmesine yardımcı oluyor.
Nasıl sessiz meditasyon yapılır?
Yapılışı en az efor ve hazırlık gerektiren sessiz meditasyon da amaç dışarıdan herhangi bir yönlendirme; ses, titreşim, müzik olmadan zihinden geçen her düşüncenin akmasına izin vermek. Günün herhangi bir saatinde, arzu edilen süre kadar tamamen sessizlik ve hareketsizlik içinde durmak sinir sistemini regüle ederek bütünsel sağlığı destekliyor.
Vata dosha için meditasyon önerileri
Eğer Ayurvedik profiliniz yoğun miktarda Vata enerjisi içeriyorsa hayatınız yüksek tempoda geçiyor olabilir. Yönetici elementleri hava olan Vata doshalar dinamik, yaratıcı ve değişken oldukları kadar dikkatlerini toplamakta, konsantre olmakta zorluk çekebilirler. Bu nedenle meditasyon pratiğini sürdürmek Vata ağırlıklı kişiler için zorlu bir teste dönüşebilir.
Havanın kuru, soğuk ve hafif enerjisini dengelemek için meditasyon pratiğinin sıcak, rahat ve dikkat dağıtıcılardan olabildiğince uzak, sessiz bir yerde olması çok önemlidir. Aynı zamanda günün hep aynı saatlerinde meditasyon yapmak, Vataların hayatındaki hareketliliği dengeleyecektir.
Hava elementlerinin gücünden faydalanmak üzere meditasyona birkaç nefes pratiği ile başlanabilir veya en sonda yapılabilir. Endişeye, strese fazlasıyla duyarlı olan Vatalar için tekrar eden tahmin edilebilir aksiyonlar rahatlatıcı etki yaratır. Belirli bir süre; 10-15 dakika boyunca bir cümle veya kelimenin tekrar edildiği Mantra meditasyonu yapmak zihni dinlenirken odağın toplanmasına yardımcı olur.
Pitta dosha için meditasyon önerileri
Vataların aksine odaklarını toplamakta hiç zorluk çekmeyen, düzenli ve çalışkan Pitta doshalar ateş ve su elementleri ile bağdaştırılır. Zihinleri sürekli aktif, ruhları ise tutku dolu Pittalar dengelenmedikleri zaman fazla öfkeli, sabırsız ve eleştirel olabilir.
Yargılayan gözlerini en çok kendilerine çeviren Pittaların meditasyona başlamadan önce derin nefesler alıp bedenlerini izlemeleri; sıkışan bölgelerini, içlerinde birikmiş stres ve üzüntülerini fark etmeleri çok önemlidir. Yapacakları meditasyon pratiği hakkında tüm önyargı ve beklentilerini kenara koymaları, kendilerini akışa bırakmaları gerekir.
Ne çok sıcak ne de çok soğuk, mümkünse doğa ile temasta bir atmosferde sadece kendi doğal nefeslerine odaklanarak veya soğutucu bir nefes pratiği yaparak (dönüşümlü burun nefesi) Pittalar meditatif hallerine kolaylıkla erişebilir.
Kapha dosha için meditasyon önerileri
Toprak ve su elementleri sayesinde dengede, stabil, nazik ve yumuşak başlı olan Kaphalar meditasyona doğuştan en yetenekli olan doshadır. Sakin ve oturaklı doğaları sayesinde sadece gözlerini kapatarak bile iç dünyalarına dönebilen Kaphalar problemi hareketlilikte yaşarlar. Dengesiz bir Kapha sıkça yorgunluk, motivasyon eksikliği, beyin sisi deneyimleyebilir.
Kolayca uykuya dalabilen yapıları sebebiyle meditasyonu mutlaka dik bir postürde yapmaları ve meditasyonda kaldıkları sürenin üst limitini (!) bir alarm yardımı ile kontrol etmeleri önerilir. Bulundukları atmosferinde rahatlatıcıdan çok uyandırıcı; soğuk, canlı renklere hakim, turunçgil veya baharatsı aromaları ile kokutulmuş olması zihinlerinin açık kalmasını sağlar.
En çok faydayı yürüyen meditasyondan alacak olan Kaphalar mümkünse doğada, hiç değilse evlerinde sabit bir hızda, derin, farkındalıklı nefesler için yürümeleri önerilir. Bilinç bir süre boyunca; 10-15 dakika, sadece alınan her adıma ve nefese yönlendirilir.