Babanızla nasıl bir ilişkiniz vardı? Eğer size yeterince sevgi göstermeyen bir babaya sahipseniz, yalnız değilsiniz!

Babanızla olan ilişkiniz yetişkinlik hayatınızdaki ilişkilere yansıyor olabilir. Babaları ile sağlıklı bir ilişki kuramayan kadınların yaşadıkları ortak problemleri ve  daha sağlıklı ve doyurucu ilişkiler kurabilmek için düşünce yapılarını nasıl değiştirebileceklerini araştırdık.

Ortak problemler

Yalnızca kendinizden yaşça büyük kişilerden mi etkileniyorsunuz?

Sizden yaşça büyük kişiler genellikle daha özgüvenli görünürler ve hangi durumda nasıl davranmaları gerektiğini bilirler. Eğer babanızla sağlıklı bir ilişki kuramadıysanız, sizi koruyacak farklı bir baba figürü yaratmaya çalışmanız son derece doğal. Çocuklukta kaçırdığınız sevgiyi bulmak için yaşça büyük bir erkeğe yönelebilirsiniz. Sorun şu ki, bu tip bir ilişkide güç dengesizliği yaşamanız olası.

Gergin, kıskanç ve aşırı korumacı mı davranıyorsunuz?

Partnerinizin sizi terk edeceğinden endişeleniyorsunuz. Onu kıskanıyorsunuz ve aldatılmadığınızdan emin olmak için cep telefonunu karıştırıyorsunuz. Eğer bu cümleler sizi anlatıyorsa, babanızla eksik bir ilişki yaşamanızdan kaynaklanan bağlanma sorunları yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum aşırı bağımlı davranışlar geliştirmenize neden olabilir ve tedavi edilmediği takdirde romantik ilişkilerinizi baltalayabilir. Bu sizin terk edilme korkunuzun yarattığı bir sonuçtur.

Sevginin ve ilginin garanti olduğunu hissetmeye mi ihtiyacınız var?

Bu durum kendinizi sürekli partnerinizin geçmiş ilişkileriyle karşılaştırmanıza neden olur. Babanızla sağlıklı ilişkiler kuramadıysanız, partnerinize karşı güvensiz hissedebilir ve ondan sürekli teyit bekliyor olabilirsiniz. Bu durum hem siz hem de partneriniz için yorucu olacaktır.

Cinsellik konusunda yanlış izlenimler mi veriyorsunuz?

Babanızdan yeterince sevgi göremediyseniz, bir erkeğin ilgisini çekmek için cinsellik konusunda yanlış izlenimler veriyor olabilirsiniz. Bir erkeğin beğenisini hissetmek, size sevildiğinizi hissettiriyor olabilir. Oysa bu, yanlış bir güvenlik hissidir ve oldukça zarar verici olabilir. Bu durum karşılıklı saygıya dayanan gerçek bir ilişki yaşamanızın önüne geçebilir.

Yalnız kalmak sizi dehşete mi düşürüyor?

Yalnız olmaktansa size zarar veren bir ilişki yaşamayı mı tercih ediyorsunuz? Bu durum sizin ilişkiden ilişkiye atlamanıza neden olur ve her ilişkide çözümlemediğiniz sorunlarınızı aynı şekilde yaşarsınız. Babanızla ilgili sorunlarınız varsa, yalnız kalma korkusu sizin gerçek benliğinizi yaratmanıza ve sağlıklı bir ilişki kurmanıza engel olabilir.

Çözümler

Öncelikle sorunlarınızı küçük parçalara ayırın ve durumunuzla ilintili olumlamalara hayatınızda yer açın. Yaşadığınız soruna karşılık kendinize tekrar edebileceğiniz olumlamalar şu şekilde olabilir:

  • Yalnızca kendinizden yaşça büyük kişilerden mi etkileniyorsunuz: Hayatım üzerinde kontrol sahibiyim ve her şey yolunda.
  • Gergin, kıskanç ve aşırı korumacı mı davranıyorsunuz: Güvendeyim. Yaşamın bana doğru şeyler getireceğine güveniyorum.
  • Sevginin ve ilginin garanti olduğunu hissetmeye mi ihtiyacınız var: Kendimi seviyorum ve onaylıyorum.
  • Cinsellik konusunda yanlış izlenimler mi veriyorsunuz: Kendimi seviyorum. Bedenimi saygıyla onurlandırıyorum.
  • Yalnız kalmak sizi dehşete mi düşürüyor: Doğru zamanda doğru yerdeyim. Güvendeyim. Her şey yolunda.

Eğer bu anlatılanlar sizin için uzun süredir devam eden sorunlarsa, bir danışmandan ya da terapistten yardım isteyebilirsiniz. Belki geçmişinizi değiştiremezsiniz ama bugün kendinizi nasıl gördüğünüzü, gelecekte nasıl göreceğinizi ve bundan sonra nasıl ilişkiler kuracağınızı değiştirebilirsiniz.





BLOOM SHOP