Dünya üzerinde her yıl milyonlarca insan, modern hayatın zorluklarından dolayı depresyon ve daha birçok psikolojik rahatsızlık ile tanışıyor. Aslında yaşam tarzımızda ufak değişiklikler yaparak, fiziksel ve zihinsel olarak dengeli bireyler olabilmek mümkün. Ancak yaşamımıza adapte edebileceğimiz bu kurallar oldukça basit gibi görünse de, modern hayatın koşuşturması yüzünden uygulaması her zaman kolay olmayabiliyor. Düzenli olarak uyguladığımızda sağlıklı ve iyi hal içinde olmamızı sağlayacak 10 kuralı araştırdık!

1. Sağlıklı beslenmek

Ne yediğiniz, fiziksel ve zihinsel sağlınız için en önemli konuların başında gelir. Vücut, kendini düzenleyen ve iyileştiren bir makinedir. Yaşamak için gerekli şeyler farkında olmadan vücudunuz tarafından sağlanır. Sizin yapmanız gereken vücudunuza doğru yakıtı vermektir. Araştırmaların belirttiği üzere en basit ve sağlıklı beslenme metodu, sebze ağırlıklı olandır. Meyve, sebze, baklagiller ve tahıllardan oluşan bir beslenme diyetine sadık kalıp, hayvansal gıdalardan olabildiğince uzak durarak sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.

2. Su içmek

Vücudunuzun suya ihtiyacı var. Vücudun yüzde 70’i sudan oluşuyor ve yaşam fonksiyonlarını yerine getirmeyi sağlayan sistemler, çalışmak için suya ihtiyaç duyuyor. Nefes alıp verirken, terlerken, boşaltım yaparken vücut suya ihtiyaç duyar. Yeterli miktarda su içerek organlarınızın işlevlerini doğru şekilde yerine getirmelerini sağlayabilirsiniz.

3. Verimli uyumak

Vücut, sağlam performans gösterebilmek için en çok uykuya ihtiyaç duyar. Uykunuzdan taviz vermeniz durumunda; anksiyete, yorgunluk, unutkanlık, vücut ağrıları ve panik gibi problemler baş gösterebilir. Sağlıklı ve iyi bir hal içinde olmanızın temelinde düzenli ve verimli uyku olduğunu unutmamak gerekir.

4. Hareket etmek

Fiziksel aktiviteler, beynimizin optimal kapasitesinde çalışmasına yardımcı olur, hastalık riskini azaltır ve hormonları düzenler. Yürüyüş, yoga, yüzme, tenis, fitness, pilates gibi alternatiflerden birini değerlendirin, hareket etmeyi ve sporu günlük rutininize dahil edin. “Bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir” gibi basit bir felsefeyle hareket etmeye başlayın.

5. Stresle başa çıkmayı öğrenmek

Tabi ki hayatımızdan stresi tamamen çıkarmak mümkün değil. Fakat stresi azaltmak ya da daha iyi idare edebilmek elinizde. Hatta stresin bir miktarını motive olmak ve odaklanmak için doğru şekilde yönetebilirsiniz. Ancak fazla stres, iç dengenizi bozar. Uzun süre stres altında olmak beyninizi ve bedeninizi yoracağından, yaşam kalitenizin düşmesine ve vücudunuzu çalıştıran sistemlerin bozulmasına neden olur. Sağlık ve vücut bütünlüğünü korumak ve stres ile başa çıkmak için; meditasyon, minimalist yaşama geçiş, günlük alışkanlıklarınız ile ilgili ufak düzenlenmeler gibi rutininiz dışındaki yollara başvurmanız faydalı olabilir.

6. Kötü alışkanlıklardan uzak durmak

Bağımlılık yapan her şey kötü alışkanlık olarak kabul edilebilir. Kendi kontrolünüzü elinize alın. Eğer kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçemiyorsanız, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin.

7. Kontrollerinizi aksatmamak

Sorun ortaya çıkmadan gerekli önlemleri almak hayat kurtarabilir. Sağlık kontrollerinizi aksatmayın. Sormaktan, araştırmaktan çekinmeyin. Genetik ya da çevresel faktörlerin üzerinizdeki etkisini en aza indirmenize yardımcı olacak fırsatları kullanın.

8. Farkında olun

Geçmiş değiştirilemez, gelecek tahmin edilemez. Sadece şu anı tecrübe ediyorsunuz ve o anın farkında olmak en faydalısı. Eğer aklınız sürekli olarak “ne olabilirdi, ya böyle olsaydı” gibi anılarda kalıyorsa, şu anı kaçırıyorsunuz ve doyasıya yaşayamıyorsunuz. Dahası güncel durumunuzu yargılıyorsanız, kaygı duyuyorsanız, stresli hissediyorsanız; kendinize zarar vermekten başka bir şey yapmıyorsunuz demektir. Farkındalık artık bir zorunluluk haline geldi. Kendinizi stresten uzak tutmak için bir fırsat. Ne düşünürsek oyuz! Bu gerçeği unutmayın.

9. Amacından şaşmamak

Hayatınıza bir amaç katmazsanız hayat anlamsızlaşır. Odaklanacağınız bir şeyin olması, size hayata bağlanmanız için sebepler verir. Ne yapmak istediğinizi, nasıl yapmak istediğinizi ve neden yapmak istediğinizi bildiğinizde, hayatınıza hakim olduğunuz hissine sahip olacaksınız.

10. Dengeyi korumak

Aşırılıktan kaçınarak ve hayatınızı tasarlayıp yöneterek dengenizi koruyabilirsiniz. Unutmayın, aşırılıklar kötü alışkanlıkları doğurur. Bu nedenle her zaman öz disiplininizi ve kararlılığınızı koruyun. Kariyer, aile, sağlık gibi önemli konuları tasarlayarak büyük kararlarınızı doğru vermeye çalışın. Sizin için nelerin öncelikli olduğuna karar verin ve planlarınızı bu sıralamaya göre organize edin.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:





BLOOM SHOP