Vegan mutfakların vazgeçilmezlerinden bir tanesi olan besin mayası son dönemde oldukça popülerleşti. Pek çoğumuz için yeni olan; fakat mutfak trendlerini yakından takip edenlerin beslenme programında uzun süredir yer verdiği nutritional yeast, yani dilimizdeki adıyla besin mayası, zengin içeriği ve yüksek besin değerleriyle öne çıkıyor. İşte besin mayası hakkında bilinmesi gerekenler!

İlginizi çekebilir: Denizlerin Mucizesi Spirulinanın Faydaları

Besin mayası nedir?

Adını zengin bir protein, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olmasından alan besin mayası, bir tür maya olsa da içinde canlı bulunmaz. Tadı tuzludur, ayrıca peynir ve fındığı andırır. Umami olarak adlandırılan tat grubunda yer alır.

Pekmez gibi şeker oranı yüksek ortamlarda yetiştirilir. İnsan tüketimine uygun hale gelmeleri için ısı işlemleri, yıkama ve kurutma gibi süreçlerden geçirilir. Genellikle paketlenmeden önce vitamin ve minerallerle zenginleştirilir.

Gevrek bir forma sahiptir, granül veya toz olarak satılır. Hemen hemen her çeşit beslenme tarzına rahatlıkla uyum sağlayabilen bu gıda kalori ve sodyum bakımından düşüktür. Yağsız, şekersiz, glütensiz ve vegan bir içeriğe sahiptir.

Besin içeriği

Doğal olarak zengin bir protein ve B vitamini kaynağı olan besin mayası, genellikle üretim aşamasında içerik bakımından zenginleştirilir.

Protein: İnsanların besinlerle vücuduna alması gereken 9 temel aminoasidin her birini içermekte olup vegan beslenen bireylerin günlük protein tüketimini karşılamak için yoğunlukla tercih ettiği bir gıda.

B vitamin: B kompleksi vitaminlerinin de çoğunluğunu içeren bu gıda, özellikle B6 ve B12 yönünden oldukça zengindir. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve sağlıklı bir sinir sisteminin sürdürülmesinde önemli rol oynayan B12 genellikle hayvansal gıdalarda yoğunlukla bulunur. Dolayısıyla hayvansal gıda tüketmeyen bireyler için önemli bir içeriğe sahiptir.

Antioksidan: Antioksidan yönünden oldukça zengin olup, vücuttan toksinlerin atılması konusunda da oldukça etkilidir. Ayrıca yaşlanmanın olumsuz etkilerine ve serbest radikallere karşı koruyucu bir içeriğe sahiptir.

Mineral: Bunların yanısıra çinko, seneyum, magnezyum ve molibden yönünden de zengindir.

Sağlığa faydaları

Tip 2 diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesi konusunda olumlu etkilere sahip olan besin mayası, açlık kan şekerinin düşürülmesinde ve kolesterol kontrolünde de aktif olarak rol oynamaktadır.

Beta glukan yönünden de oldukça yoğun bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle immün sistemin güçlendirilmesi ve hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelmesi konusunda da etkilidir.

Nasıl tüketilir?

Klasik bir beslenme programında günlük 2-3 yemek kaşığı ölçüşünde rahatlıkla tüketilebilen besin mayası, baskın ve tuzlu bir tada sahiptir. Çorbaların ve sosların üzerine eklenerek aroma vermesi veya kıvam kazandırması için kullanılabilir. Ayrıca kuru gıdaların üzerine veya salatalara eklenebilir.

İlginizi çekebilir: Klorella (Chlorella) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Fotoğraf: womenshealthmag.com





BLOOM SHOP