Beslenme Terapisi Uygulayıcısı ve Restorative Wellness Practitioner™ Aslı Tür ile bütünsel sağlık, hayat kalitesini yükseltme ve bedenin ihtiyaçlarına göre beslenme üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. İşte profesyonel bir perspektiften sağlıklı gıda tercihleri!

İlginizi çekebilir: Yemek Terapisti Öneriyor: Gelecekteki “Sen” İçin Ye!

Bize kendinizden, yaptığınız işten ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

Yaklaşık 15 sene önce kendim ve ailem üzerinden beslenmenin sıhhat ile ilişkisini araştırmamla başlayan bir hikâye benimkisi. En bilimseli anlamak isteyen zihnimi takip ederek aldığım eğitimler, hep alanında önde gelen kurumlardan oldu. Süreç içinde keşfettiğim bir şey de şu oldu ki: sıhhati yaratan ve belirleyen olgular sadece fiziksel girdilerle sınırlı kalmaz; bu konuda enerji bedenimiz, duygularımız ve kolektif hatıralarımız da çokça rol oynar. Şu an geldiğim noktada, tüm bu alanlarda dengeyi bulmayı amaçladığım bir yaklaşımla çalışıyorum.

Sağlıklı olma kavramının tanımı sizce nedir?

Benim için sağlıklı, hatta daha önemlisi sıhhatli olmak; bedenimizin fiziksel sistemlerinin biyolojimizle uyum içinde çalışması, içinde huzurlu hissettiğimiz bir deri ve keyifle taşıdığımız aktif, dingin, net zihinli ve mutlu bir beden demek.

Diyete ihtiyaç duymadan yaşamak isteyen bir kişiye verebileceğiniz en önemli tavsiye ne olur?

Biz beslenme terapisi ile çalışırken nihai amacımız, kişinin ‘diyet’ mantalitesinden uzaklaşması, gıda seçimlerini bedeninin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapabilmesi ve kendisini iyi hissettiren tercihler yapabilir hale gelmesi. Süreçte çalıştığımız kişiye kendi özelinde bu “gücü” yeniden hatırlatmak, bizce en önemli görevimiz.

Kişinin diyetlerden ve farklı insanların görüşlerinden arınıp, kendi ihtiyaçları doğrultusunda beslenme tercihleri yapmaya başlaması da amaçlarımızdan bir tanesi. Bu süreç bazı danışanlarımız için zorlu geçebiliyor çünkü kendimizle bağ içinde olmayı, yüzleşmeyi sevmediğimiz bazı yanlarımızla karşılaşmayı gerektirebiliyor. Ancak sonuçta elde edilen (hatırlanan) yetenek, tüm bu zorluklara değiyor.

“Beslenme terapisi”nin kapsamı tam olarak nedir, verdiğiniz bu danışmanlıktan bahseder misiniz?

Terapi süreci, kişinin sıkıntıları ve şikayetleri üzerinden çıkardığımız semptom haritalarıyla başlıyor. Bu aracı, kişinin sıkıntıda olan, dengeden çıkmış beden fonksiyonlarını tanıyabilmek ve terapide önceliklendirebilmek için kullanıyorum. Buna ek olarak, kişisel hikâyeyi ve beslenme alışkanlıklarını da derliyoruz. Ardından, hem denge dışı sistemleri dengeye getirmeyi amaçlayan, hem de kişinin hayatına uygulayabileceği adımlar tanımladığımız ortalama 3 aylık bir süreç başlıyor. Bu adımların sürdürülebilir olması en önemli kısmı, dolayısıyla haftalık görüşmelerle küçük sapmalar yapabilme şansımız oluyor.

Daha kaliteli bir hayat için beslenme alışkanlıklarımızı nasıl değiştirmemiz gerekir?

Beslenmede tek bir kural peşinden gidilecekse o da şu olsun: Sofranıza gelen gıdanın yolculuğunu biliyor musunuz? Bunun için şükran duyabiliyor musunuz?

Bu ikisi etrafında hisleriniz iyiyse, beslenme sağlığı konusunda çok önemli bir yol katetmişsiniz demektir. Beslenmeyi sadece gıda girdisi olarak görmemek lazım. 

Uykularınız nasıl, hayatınızda hareket var mı? Bu hareket size keyif veren bir formatta mı? Mavi ekrana maruz kalma durumunuzu nasıl yönetiyorsunuz? Doğada ne kadar vakit geçirebiliyorsunuz? İşinizle ilişkiniz nasıl? Etrafınızdaki insanlardan besleniyor musunuz? Kendinize ne kadar yalnızlık hediye ediyorsunuz?

Tüm bu konularda farkındalık geliştirmek ve düzenlemeler yapmak, bence hayat kalitesini artırmak için çok önemli.

İlginizi çekebilir: Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın ile Fonksiyonel Beslenme





BLOOM SHOP