Fotoğraf: Allef Vinicius

Bir narsist ile birlikte olmak ne kadar zor ise ilişkiyi sonlandırmak da bir o kadar zordur. Sadakat ve merhamet duygularınız ilişkinizi bitirmek konusunda sizi zorlarken, son sözü söyleyen yani kontrolü elinde tutmak isteyen taraf, bunu neredeyse imkansız hale getirir. Eğer sizin için ilişkiyi sürdürmek önemli bir faktör ise, narsist dizginleri ele alıp size ve kararlarınıza hakim olmaya çalışır.

Narsist terk eder mi ?

Bazı zamanlar tetikleyici bir olay narsisti terk etmek için motive edebilir. Bu olaylar genellikle iki taraftan biri için hayat değiştiricidir. Eğer narsistin sizin için tasarladığı hayatı yaşamak için isteksiz, yetersiz ya da uygun durumda değilseniz, narsist terk etme eğilimine girebilir. Çocuk sahibi olmak gibi olumlu bir durum bile ilişkinin hassas dengesini bozabilir. Özellikle daha fazla sorumluluk almak ve duygusal olarak daha çok katkıda bulunmak gerekiyorsa… Hastalık, yaşlanma, işsizlik gibi tetikleyici olaylar da narsistin ilişkiden bir anda kopmasına neden olabilir.

İlk hareketin kimden geleceğini bir kenara bırakırsak, bir narsistle ayrıldıktan sonra karşılaşabileceğiniz 8 durum:

1. Suçlanma

İşler yolunda gitmediğinde, narsist suçu tamamen başkasına atar. İlişkinin başında ona göre mükemmel, harika ve hatta kusursuzdunuz. Fakat zaman geçtikçe, ilişkinizdeki yanlışları fark etmeye başlayıp suçlu olarak da sizi görür. Başınıza gelen en iyi şeyi mahvettiğinizi ve onun aşkını bitirdiğinizi söyleyerek suçlamalarını devam ettirir. Tabi ki bu durum şok edici, kırıcı ve adaletsizce. Narsist böyle bir noktaya geldiği zaman, sizi dinlemez, konuşmaz ve iyiliğinizi düşünmez. Eğer binlerce kez özür dilerseniz, belki bir süreliğine tekrar bir araya gelebilirsiniz, fakat ilişkiniz hiçbir zaman ilk günkü gibi olmayacaktır.

2. Hata yaptığınıza dair ikna etme çabaları

Verdiğiniz kararların narsist tarafından değerlendirilmesinden ve sizin hatalı olduğunuzun söylenmesinden aylar ya da yıllar sonra bile büyük ihtimalle kendinizi sorgulamaya meyilli olacaksınız. Ve narsist kesin olarak sizi hata yaptığınıza ikna etmeye çalışacak. Karizmasıyla, korkutmayla, dil dökmekle ve kışkırtmaları”yla ilişkinin hakimiyetini ele almayı deneyecek.

“Dediklerimi yanlış yorumladın!”, “Her zaman seni ne kadar sevdiğimi söylememe gerek var mı?”, “Geçirdiğimiz o güzel zamanlar ne olacak?”, “Olumsuz kısımda takılı kalıyorsun!”, “Son zamanlarda ne kadar stres içinde olduğumu bilmiyorsun!”, “Her şeyi fazla üstüne alınıyorsun!”, “Fazla tepki veriyorsun!” gibi cümleleri narsisten duyabilirsiniz.

Narsist ilişki hakkında ne kadar pozitif olmaya çalışsa ve neden terk etmemeniz gerektiği konusunda dil dökse de, fark edeceksiniz ki söylediği bütün “sebepler” sizin hakkınızda olumsuz bir fikir içeriyor ve sizin bir şeyleri yanlış yaptığınızı söylüyor. Bunlar bir ilişkiye devam etmek için gerçek cesaretlendiriciler değil. Özgüveninizi kırarak, ilişkide kalmanız için birer manipülasyon.

Dil dökme ve ikna çabaları işe yaramazsa, narsist özellikle olumsuz değerlendirmeler yapar ki zaaflarınızı ortaya çıkararak kötü hissetmenizi ister.

Narsist size hala ihtiyaç duyuyorsa, onun planlarını altüst etmenizi istemez. Gidişiniz size duygusal bir kuvvet ve güç verdiği için narsistin kontrolünden çıkarsınız ki, o bunun gerçekleşmesini arzu etmez.

3. Vicdan azabı tuzağıyla kalmanızı sağlama çabaları

Suçluluk duygusu, narsistin sizi ilişkinin içine geri çekmesi için çok güçlü bir araçtır. Sizin için yaptığı her güzel şeyi, sizi ne kadar çok umursadığını ya da beraber geçirdiğiniz o muhteşem zamanların konusunu sürekli olarak açacaktır. Eğer bu “olumlu” anılar sizi geri getirmeye yetmezse, narsist saldırıya geçmeye başlar. Yapmış olduğunuz herhangi bir şikayet size bir şekilde geri dönecektir. Narsistler çığlık, nefret, bencillik, düşmanlık, kin gibi duygu durumlarında partnerlerini suçlama eğilimindelerdir.

Bencil, acımasız, sinsi, gamsız olduğunuzun söylenmesi canınızı acıtabilir. Çünkü bütün bu söylenen özellikleri taşımamak için çok uğraştınız ve hatta bu duyguların hiçbirine sahip olmadığınız için kendinizi çok mağdur hissediyorsunuz. Narsistin sizin hakkınızdaki bu yorumları sizi hiç tanımadığının açık bir kanıtıdır ve bu da kalp kırıcı olabilir.

Bu tip suçlamalar vicdan azabı çekmenize sebep olabilir, bu yüzden de narsiste kötü bir insan olmadığınızı kanıtlamak için iki kat daha fazla çaba sarf edersiniz. Bu da tam olarak narsistin istediği durumdur, çünkü sizi ilişkinin içine çekmiştir. Narsist bir kere sizi tekrar düşünmeye teşvik ettiği an, kendinizi güçsüz ve suçlu hissettirmeyi başarır. Ve kendisi ilişkiyi bitirmeye hazır olana kadar bu durumu devam ettirir.

4. Ayrılıktan sonra bile ilgi çekme çabası

Tüm iletişimi keserseniz bir narsisti bırakmak daha kolaydır. Fakat narsistler ilginizi çekmek konusunda inanılmaz inatçı olabilirler. Gece yarısı sarhoş bir şekilde aramak, gün içinde yüzlerce mesaj ya da mail atmak ya da neden gittiğinizi “açıklamanız” için sürekli yalvarmak. Bütün bunlar narsistin sizin ne kadar negatif olduğunuzu gösterme çabalarıdır.

5. Değişim sözü

Israr, suçluluk duygusu, ilgi çekici hareketler sizi ilişkiye döndürmeye yetmezse, narsistler değişim kozunu ortaya çıkarır. Bir anda sizi ne kadar iyi anladıklarından, üzüntünüzün ve ayrılmak istemenizin nedeninin farkında olduklarından bahsederler. Hareketlerinin sorumluluklarını üstlerine alırmış gibi görünürler ve terapiye gitme sözü verip, her istediğinizi yapacaklarını söylerler. Sizi kırdıkları için çok üzgündürler. Bu durum olumsuzluklara rağmen ilişkide kalmayı isteyen taraf için çeldirici olabilir çünkü narsist ilişkinin yürümesini ister.

Sonunda, narsistin en başından beri anlatmak istediklerinizi anladığını düşünürsünüz ve işleri yoluna koymak istediğini anlarsınız. Narsist size çok samimi gelir. Rahatlar ve tekrar umutlanırsınız.

6. Sosyal saldırılar ve dedikodu

Bir narsistle ilişkinizi bitirdikten sonra insanların fikir sahibi olmasını engellemek zordur. Çünkü narsist tanıdığınız herkesin bir taraf seçmesini ister. En kısa sürede tanıdığınız herkese, ayrılığı kendi açısından anlatır. Bu durum karşı taraf için üzücüdür. İlişki sırasında mahremiyete çok önem veren narsist bir anda sizi karalamaya başlar ve olayları çarpıtır. Dedikodu sizi kötü taraf göstermek için tasarlanmış manipülatif bir taktiktir ve narsistin sempati kazanması için bir araçtır.

7. Casusluk

Takip etmek narsistler tarafından çok bariz yapılmasa da bir anda sokakta ya da katıldığınız bir davette “tesadüfen(!)” karşınıza çıkabilirler. Beklenmedik karşılaşmalara hazırlıklı olun! Onun varlığının farkında olmanız için sizi zorlayacaktır.

8. Muhtaçlık

Narsistler, güçlü ve bağımsız görünseler de aslında oldukça muhtaçlardır. Arabasını tamir ettirmenizi, banka hesaplarını kontrol etmenizi ya da doktor randevusunu almanızı sizden isteyebilir, siz ilgilenmek istemediğiniz halde! Bu ısrarcı isteklere hayır demeniz sizin için zor ve yorucu olabilir. Bazı zamanlarda size bir faydası olmayan etkileşimler içinde kendinizi bulabilirsiniz.

Kaynak: psychologytoday.com, businessinsider.com, mindbodygreen.com





BLOOM SHOP