Buğday çimi, hayvansal gıda olarak üretilen buğdayların hala yeşilken toplanıp işlenmesi ile elde edilen ve süper gıda grubunda listelenen bir besin. İçerdiği bakımından oldukça zengin olan buğday çimi, özellikle son zamanlarda karşımıza tablet, kapsül ve toz olarak gıda takviyesi formunda veya taze sıkılmış olarak sıvı formda sıklıkla çıkmakta.
Bir çoğumuz için oldukça yeni olan, fakat Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak uzun süredir kullanılan buğday çimi, Anadolu topraklarında da yöresel şifa yöntemi olarak eskiden beri ezilerek veya şıra şeklinde tüketilmekte.
Kullananların bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirim sistemini zararlı bakterilerilerden temizlediği, vücudu toksinlerden arındırdığı, zihinsel sağlığı desteklediği ve kilo kontrolü sağladığı gibi pek çok olumlu özelliğini fark ettiği buğday çiminin bu özellikleri resmi olarak henüz kanıtlanmasa da hakkında pek çok bilimsel bulgu vardır. Yeşil kan olarak da bilinen buğday çiminin şifa denebilecek ve bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış mucizevi özelliklerini sizler için listeledik!
1. Yüksek besin değerlerine sahip içeriği
Oldukça güçlü bir içeriğe sahip olan buğday çimi barındırdığı vitamin, mineral ve aminoasitlere ek olarak antioksidan ve anti bakteriyel bileşenlere de sahip.
Özellikle A, C ve E vitaminleri yönünden oldukça zengin olan buğday çimi aynı zamanda demir, protein, magnezyum, potasyum, kalsiyum, klorofil ve aminoasit deposu olarak da bilinir. İçinde barındırdığı 17 farklı aminoasitten 8 tanesi vücudumuz tarafından üretilemeyen ve ek olarak alınması gereken aminoasitlerin başında gelir.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Hakkında Merak Edilen Her Şey
2. Kolestrol seviyesini kontrol altında tutmaya yardım eder
Kolestrol vücudumuzda mumsu yapıda bulunan bir madde. Hormon üretiminde önemli rol oynayan bu madde kontrolsüzce arttığı durumlarda kan akışını engelleyerek kalp hastalıklarına yol açabilir.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, buğday çiminin iyi kolesterolü yükseltirken, LDL kolesterol ve trigliserid seviyelerini sağlıklı değerlere düşürdüğünü ortaya çıkarmakta. Bu süreçte gözlenen etkiler ise şaşırtıcı şekilde reçeteli ilaçlarla aynı şekilde olduğu gözlemlendi.
3. Kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı
İçeriğindeki yüksek antioksidan seviyesi sayesinde kanser hücrelerini öldürme özelliği olan buğday çimi, tedavi esnasında alternatif destekleyici bir yöntem olarak kullanılabilir.
Yapılan araştırmalar buğday çiminin ağız kanseri hücrelerinin yayılmasını engellediği ve lösemi hücrelerinin azalmasını sağladığı ortaya çıkardı. Ayrıca geleneksel kanser tedavilerinin olumsuz etkilerini azalttığı da bilinmekte.
4. Enflamasyona karşı etkili
Buğday çimi bağışıklık sistem tarafından tetiklenen enflamasyona karşı oldukça etkilidir. İçeriğinde bulunan ve yeşil rengini veren klorofil maddesinin enflamasyonu tetikleyen bir çeşit proteinin aktivasyonunu durdurduğu bilimsel bulgularla desteklendi.
Ayrıca 1 aylık düzenli kullanım sonucunda ülseratif kolit teşhisi konulan hastalarda rektal kanamaları ve hastalık belirtilerini azalttığı da gözlemlendi.
İlginizi çekebilir: Enflamasyon Nedir? Enflamasyonu Önlemek İçin Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?
5. Kan şekerinin dengelenmesinde destekleyici
Kan şekerini dengesizliklerinin düzenlenmesinde ve normal seviyelerde tutulmasında etkili olan buğday çimi, kişiyi yüksek şekerin vücutta meydana getirebileceği geçici veya kalıcı hasarlardan da korur.
Yapılan araştırmalarda, buğday çiminin kan şekerini düzenleyen enzimlerin üretilmesini ve aktivasyonunu desteklediği, ayrıca 1 ay düzenli kullanımda kan şekerinde kalıcı düşüş sağladığı ortaya çıktı.
İnsan vücudunun günlük ihtiyaçlarını belirli ölçülerde karşılayan ve fonksiyonlarını düzenleyen buğday çimi, düzenli kullanıldığı durumlarda sağlıklı bir hayatın kapılarını aralamakta. Günlük olarak farklı formlarda tüketime müsait olan buğday çimi doğal bir ilaç gibi görünse de glüten hassasiyeti, çölyak hastalığı, kronik hastalıklar veya akut durumlarda kullanmadan önce bir doktora danışmak gerekmektedir.
Kaynak: Healthline, Medical News Today