YAZAN: BAŞAK BİNGÜLER

Son yıllarda ortaya konan araştırmalar, sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamanın artık sandığımız kadar imkansız olmadığını gösteriyor. Yaşlanmanın etkileri artık kaçınılmaz bir son olarak görülmüyor. Dünyaca ünlü uzmanların ve araştırmacıların yaşlanmayı önlenebilir bir hastalık gibi ele alarak ortak bir noktada buluştukları çözüm önerisi aynı: bütünsel sağlığı korumak. Bloom Kitap Kulübü’nün haziran ayı seçkisinde fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal sağlığınızı gözeterek yaşayabilmenize ve ihtiyacınız olan doğru kararları keşfedebilmenize destek olabilecek kitaplar seçtik.


Vücut Saati – Russell Foster

Biyolojik saat ya da sirkadiyen ritim olarak da bilinen vücut saati, canlılarda organizmaların yaklaşık 24 saatlik döngülerle yaşamsal işlevlerini düzenleyen içsel bir mekanizmadır. İnsanlarda ve diğer canlılarda uyku–uyanıklık döngüsü, hormon salınımı, vücut sıcaklığı ve metabolizma gibi pek çok biyolojik süreç bu ritimle senkronizedir. Peki hepimizin vücut saati senkronize mi çalışıyor? Kendi haline bıraktığımızda dengeli bir uyum içerisinde çalışabilen tüm vücut sistemlerimiz günlük yaşamın koşturması arasında karışıp dengesini kaybederek fiziksel ve zihinsel yaşamlarımızı alt üst edebiliyor. Ayrıca sağlığımıza olumlu etki edebilecek şeylerin sonuçları vücut saatimizle de doğrudan ilişkilendiriliyor. Günbatımından sonra yediklerimiz kilomuzu neden etkiler? Şafak vakti yapılan yürüyüş nasıl daha iyi bir gece uykusu sağlar? Herkesin günde sekiz saat uykuya ihtiyacı var mı? Bir ilacı doğru saatte almak neden önemli?

Tüm yaşamını biyolojik saat araştırmalarına adayan Nobel ödüllü İngiliz nörobilimci Russell Foster, vücut saatiyle ilgili tüm soruların yanıtlarını ve vücut saatinin yaşamımıza etkilerini bu kitapta anlatıyor. Her koşuldan bağımsız olarak evrensel bir gerçek olan vücut saati hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak bütünsel sağlığınız için etkili bir adım atmanıza destek olabilir. 


Yaşam Döngüsü – David A. Sinclair & Matthew D. LaPlante

Uzun ve sağlıklı yaşam süresini odağına alan longevity kavramını bu aralar daha sık duymaya başlamışsınızdır. İnsanların daha uzun ve sağlıklı yaşam sürmelerini sağlamayı amaçlayan longevity araştırmaları biyoloji, tıp, genetik, çevresel bilimler ve sosyoloji gibi çeşitli disiplinleri kapsar. Genetik ve yaşlanma konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden biri olan ve hayatını insanların daha uzun, daha sağlıklı ve hastalıksız yaşamalarını sağlamaya adayan David A. Sinclair, Yaşam Döngüsü kitabında uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarlarını açıklıyor. Harvard Tıp Fakültesi’ndeki laboratuvarında yaptığı çalışmalarla yaşlanmanın aslında tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ortaya koyan yazar, şaşırtıcı ve basit yöntemler paylaşarak daha uzun bir yaşam için genetik saati tersine çevirmenin bilimsel kanıtlarını anlatıyor.

Time Dergisi’nin “Dünyanın En Etkili 100 Kişisi” listesinde yer alan David Sinclair’in araştırmalarını ve vizyonunu takip ederek vücudunuzda yaş almaya bağlı gelişen değişimleri nasıl karşılayacağınızı öğrenebilir, bütünsel sağlığınızı koruyarak sağlıklı yaş alabilirsiniz. 


Outlive – Dr. Peter Attia & Bill Gifford

Dünyanın en iyi uzun ömür uzmanlarından biri olan Dr. Peter Attia, Outlive kitabında fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığımızı iyileştirerek uzun ve sağlıklı bir ömre nasıl sahip olabileceğimize dair bilimsel tavsiyeler paylaşıyor. Yaşadığımız her on yılı bir öncekinden daha iyi hale getirerek yaşam süresini uzatmaya yönelik bir stratejiyi aktaran Attia, şu dört anahtar faktöre odaklanıyor: beslenme, uyku, egzersiz, stres yönetimi. Sağlıklı, zinde ve uzun bir yaşam için bilinçli kararlar alarak bütünsel sağlığınızı önceliklendirmek ve yaşlanma sürecine dair yaygın mitleri aşmak istiyorsanız bu kitap tam size göre.   


Mikrobiyota – Ed Yong

Mikrobiyotanızı ne kadar tanıyorsunuz? Mikrobiyata, belirli bir çevrede veya organizmada bulunan bakteriler, mantarlar, virüsler gibi tüm mikroorganizma topluluğunu ifade eder. Mikrobiyotayı daha yakından tanımak ve anlamak bütünsel sağlığımız için çok önemlidir çünkü mikrobiyotamız sindirim sağlığımızı, bağışıklık sistemimizi, metabolizmamızı, mental sağlığımızı, cilt sağlığımızı, vücudumuzdaki enflamasyon dengesini doğrudan etkiler. Dolayısıyla mikrobiyotayı daha iyi anlamak, sağlık ve hastalık arasındaki karmaşık etkileşimleri çözmemize yardımcı olarak bütünsel sağlığımız için doğru kararlar almamıza fayda sağlar. Mikrobiyom, biyoloji ve sağlık konularında yaptığı çalışmalarla tanınan bilim yazarı ve gazeteci Ed Yong, Mikrobiyota kitabında mikropların dünyasına heyecan verici ve anlaşılır bir şekilde ayna tutuyor.

Mikrobiyomun yaşamımızdaki rolünü ilgi çekici bir anlatımla aktarırken mikropların sağlığımız, davranışlarımız ve ekosistemler üzerindeki etkileri konusunda geniş bir bakış açısı sunuyor. “Artık kesin olarak biliyoruz ki mikropları göz ardı etmek, hayata anahtar deliğinden bakmaktır,” diyen yazar, bu kitap aracılığıyla yüzlerce yıldır adını hastalıklarla andığımız mikroplarla yeniden tanışmamıza ve barışmamıza olanak sağlıyor. 


Vücudunuz Hayır Diyorsa – Dr. Gabor Maté 

Madde bağımlılığı, travma, stres, çocuk gelişimi ve zihinsel sağlık konularında dünyanın önce gelen doktorlarından olan Gabor Maté, Vücudunuz Hayır Diyorsa kitabında stresin ve duygusal baskının fiziksel sağlığa olan etkilerini anlatıyor. Bütünsel sağlık dediğimizde kuşkusuz fiziksel sağlığımız kadar zihinsel, duygusal ve ruhsal sağlığımıza da önem vermemiz gerekiyor. Gabor Maté, bu kitabında kronik stresin, baskılanmış duyguların ve travmaların vücutta nasıl hastalıklara yol açabileceğini anlatarak kendini anlama ve şifalanma yollarına dair önerilerini paylaşıyor. Çalışmaları bireylerin ve toplumların daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmayı amaçlayan yazar, Vücudunuz Hayır Diyorsa kitabında içten dışa doğru bütünsel sağlığınızı korumaya ve oluşturmaya yönelik bir rehber niteliğinde. 


Duygusal Açlık – Doreen Virtue

Uzun yıllardır yeme bozukluğu alanında psikoterapist olarak çalışan Doreen Virtue, bütünsel sağlığımızı belki de en sık tehdit eden unsurlardan birini açıklıyor: duygusal açlık. Önlenemez yeme açlığı konusunda derin bir içgörü ve bakış açısı elde edebileceğiniz bu kitapta bazı durumlarda bazı yiyecekleri neden özellikle tüketmek istediğinizin yanıtını bulacaksınız. Yeme tercihlerinizin altında yatan sebepler ne? Bedeniniz size ne anlatmaya çalışıyor? İç dengenizi sağlayabilmek için bedeninizin gönderdiği sinyalleri ne kadar fark edebiliyorsunuz? Tükettiğiniz gıdalar hangi ruh halinize ayna tutuyor? Tüm bu soruların yanıtları sayesinde açlık hissinizin altında yatan sebepleri daha iyi anlayarak fiziksel ve duygusal sağlığınıza dair daha doğru kararlar alabilirsiniz.

İçsel dünyanıza ve duygu haritanıza dair rehberlik sunan bu kitap, bütünsel sağlığınızı sağlamaya ve korumaya yönelik adımlar atmanız için size ihtiyacınız olan bakış açısını sağlayabilir. 



Başak Bingüler

1987 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı lisans ve Halkla İlişkiler yandal eğitimi aldı. Ardından Anadolu Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünü tamamladı. Kariyerine sektörel bir yayın grubunda sırasıyla Editör Yardımcısı, Editör ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak başladı. Daha sonra Kurumsal İletişim ve Pazarlama alanında yönetici...



BLOOM SHOP