RÖPORTAJ: BURCU ERBAŞ

YogaKioo’nun kurucusu, Sanskritçe çevirmeni, müzisyen ve yoga eğitmeni Çetin Çetintaş için mantralar kadim yoga pratiğinin en güzel eşlikçilerinden ve “evrenin matematiğini çalıştıran” bir güce sahipler. Bu nedenle binlerce yıllık mantraları yeniden besteleyerek bir albüme çeviren Çetintaş ile sonbaharda yayınlanacak albümünün ikinci şarkısı Moola Mantra ve Mantra Meditasyonu hakkında konuştuk.


Sıklıkla “niyet” ile bağdaştırılan mantra özünde ne anlam ifade ediyor, neden pratik ediliyor? 

Sözler her anı şekillendirir. Sözün gücü yadsınamaz. Öylesine bir söz insanı mutluluktan uçurabilir de yere çaktırabilir de… Kelimeler böylesine güçlüyken, evrenin matematiğini çalıştıran mantraların sahip olduğu kudreti bir durun ve hayal edin…

Mantralar, element olan akaşayı sesle bükerek, maddenin niyet ettiğimiz şekilde bir form sahibi olmasını ya da formunu terk etmesini sağlar. Bu şekilde var oluş alemlerinin değişimine, dönüşümüne, evrimleşmesine sebebiyet verir. Mantralar tamamen teknik üzerine kuruludur. Evrensel bir teknik… Her bir harfin derin manalarıyla ve uygun titreşimde söylenmesiyle aktive edilir. Kısacası yaşamak istediğimiz gerçekliği, hayatı mantralar aracılığıyla yaşama nüfuz ettiririz. Böylelikle yaşam söylediklerimize dönüşür.

Mantra meditasyonu nedir? 

Mantra meditasyonu bir mantranın sözlerinin ve titreşiminin üzerine konsantre olarak yapılır. O mantranın sözleri üzerine tefekkür edilir. Bu sayede niyet ettiğimiz şeyin görünmeyen alanı açılır.

Yeni başlayanlar için mantra meditasyonu nasıl yapılır, anlatabilir misiniz?

Önce kişinin kendi için uygun mantrayı seçmesi gerekir. Örneğin hayatının, niyetlerinin, ilişkilerinin saflaşmasını isteyen biri bu saflık için Gayatri Mantra’yı tercih edebilir. Mantra meditasyonuna ilk başladığında mantra içeriden tekrar edilerek söylenir. Tekrar ve tekrar aralıksız mantra içeriden minimum 6 dakika boyunca tekrar söylenir. Mantranın kelimeleri ile bağ kurduğunu hisseden kişi ardından mantrayı sesli bir şekilde söyleyerek meditasyonuna devam eder. 

Meditasyon sırasında dinlenebilecek veya söylenebilecek en iyi mantralar nedir? 

Bunun cevabı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. O dönemde hayatınızda hangi konular aktifse, niyetleriniz hangi konular üzerineyse ona uygun mantra seçilmelidir. 

Meditasyondan bağımsız olarak mantralar hayatımızı ne yönde etkileyebilir?  

İnsan ihtiyacı olan bir mantrayı pratik ettikçe, yaşamının akışını şüphesiz ki yeniden şekillendirebilir. Birileri size sürekli kötü şeyler söylerse nasıl ki modunuz bir yerden sonra düşmeye başlar veya sürekli iyi şeyler duyduğunuzda enerjiniz yükselir; mantraların da yaptığı budur. Mantralar aracılığıyla kendi evrenimize şekil veririz.

Moola Mantra’yı bestelemenizdeki amaç nedir, mantraları dinlemek de en az söylemek kadar etkili mi? 

Mantralarda genelde sadece vokallere önem verilir. Müziğe önem verilmez. Müzik çok arka planda ve sadece bir fon olarak kalır. Moola Mantra’yı bestelerken, müziğinde vokallerle birlikte mantrayı söylemesini hedefledik. Yani mantrayı, parçanın her bir unsuru titretsin ve dinleyenin içine nüfuz etsin diye yeniden hazırladık. Bu süreçte Moola Mantra’nın bestesini ve aranjesini yapan Eliz Öncel ve Yunus Akbaş muazzam bir iş çıkardılar. Ortaya çıkarmak istediğim şeyi o kadar derinden hissettiler ki, bu mantranın bestesini ve aranjesini yapmak su gibi aktı diyebilirim.


Sanskrit dilinde olan Moola Mantra’nın Türkçe anlamında geçen “Bu yaşam yolculuğuma kendi tezahürümü yaşamaya çıktım.” cümlesini biraz açabilir misiniz? Tamamen kendi seçim ve aksiyonlarımızın sonuçlarını mı yaşıyoruz bu hayatta? 

Bu yaşamda ne yapıyorsak onun sonuçlarını yaşıyoruz. Dilediklerimizden, olması için enerji harcadığımız şeylerden başkası karşımıza çıkmıyor. Fakat bazen kendi seçimlerimiz kendimize ait olmuyor. Çevremizin bizden bekledikleri, istediklerine göre seçimlerimiz şekilleniyor. Bunun sonucu olarak aslında istemediğimiz şeylerin peşinden sadece kendimize karşı duyarsız kaldığımızdan dolayı gitmeye başlıyoruz. Burada anlatmak istediğim şey, insanların bizden ne beklediği önemli değil, bizim kendimizden ne beklediğimiz önemli.

Moola Mantra’yı ister dinleyerek ister yüksek sesle eşlik ederek günlük pratiklerime kattığımda, hayatımda nelerin değişmesini bekleyebilirim? 

Başkalarının senden ne beklediği değil, senin kendinden ne beklediğine önem vermeye başlarsın. Kendini duymak, kendini görmek, kendini duyumsamak konusunda yol kat edersin. Üstelik bu kendini duyma hali seni başkalarına karşı sağırlaştırmaz. Tam tersi, başkalarını daha derinden duyar, daha derinden anlarsın. Çünkü onların senden ne beklediğinin seninle alakalı olmadığını anlarsın. Böylelikle kendi yaşam yolunuzu şevkle, memnuniyetle yürürsün.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP