
Kelime olarak “derin düşünce” anlamına gelen meditasyon, bir çeşit stresle başa çıkma yöntemi olarak artık pek çok doktor tarafından psikolojik destek arayan herkese tavsiye edilmekte. Zihni doğru düşünmeye yönlendiren bu uygulamayla hedeflenen şey, düşüncenin derinine inerek özü keşfedebilmek. Bu öz sayesinde de yargılayan, suçlayan, endişe veya korku yaratan her türlü duygu ve fikirden tamamen uzaklaşabilmek. Meditasyon nedir ve meditasyon nasıl yapılır sorularını sizin için araştırdık!
Meditasyon nedir?
Meditasyon, en basit haliyle bir çeşit “zihni dinlendirme” yöntemidir. Hint düşüncesine göre meditasyon; Tanrı ile buluşmak, zihnin ve bedenin potansiyelini keşfetmek, ölüm ve varoluş olarak adlandırılır. Günümüzde bu felsefi bakış açılarının yanı sıra meditasyonda uygulanan bazı nefes egzersizleri, mantralar, mudralar ve içsel temennilerle şu anki hayatımıza yönelik “iyileştirme” ve stresi azaltma çalışmaları da gerçekleştirebiliyoruz.
Meditasyon nasıl yapılır?
İş yerinde, ilişkinizde, aile hayatınızda sizi zorlayan, mutsuz eden ve çözüme kavuşturamadığınız her konuya dair stresi ve kaygıyı rahatlatmak için meditasyonla kendi iç dünyanıza keşfe çıkmaya ne dersiniz? Yeni başlayanlar için meditasyon uygulamasının 7 basit yönetimini sizler için araştırdık!
İlk adım: Kişisel alanınızı seçin
Kendinizi huzurlu hissettiğiniz, herhangi biri tarafından rahatsız edilmeyeceğinizi bildiğiniz, havadar, pozitif bir alan belirleyin. Bu alanda kendinizi rahat ve güvende hissetmeniz çok önemli. Meditasyonu, yaygın bilinenin aksine, illa yere oturup bağdaş kurarak yapmak zorunda değilsiniz. Rahat bir koltuk, bol minderli bir duvar kenarı veya bahçede çimlerin üzerinde de bu tekniği uygulayabilirsiniz. Sadece, yatış pozisyonlarında uykunuz gelebileceği için meditasyonu dik bir şekilde oturur vaziyette uygulamanız tavsiye ediliyor.
İkinci adım: Nefesinize odaklanın
Bütün düşünceleri zihninizden uzaklaştırarak sadece aldığınız nefesle bedeninizi ve ruhunuzu arındırdığınız fikrine odaklanabilirsiniz. Nefes alışverişinizi, nefes alırken vücudunuzda meydana gelen hareketi, nefesinizin sesini büyük bir dikkatle takip ederek zihninizi nefese odaklayabilirsiniz. Birkaç derin nefes sonrası bedeninizin yavaş yavaş rahatladığını fark edebilirsiniz.
Üçüncü adım: Farkındalığınızı arttırın
Meditasyon esnasında gözlerinizi kapalı veya açık tutmayı tercih edebilirsiniz. Ancak kapalı olması odaklanma ve hayal gücünüzün artmasına yardımcı olabilir. Nefes alışverişinizin yanı sıra oturduğunuz yer, ortamın ısısı, havanın kokusu, dışarıdan gelen sesler, kalp ritminiz gibi etrafınızda gelişen, günlük hayatta fark etmediğiniz detaylara odaklanın. Bu detayları, sesleri, kokuları ve duyguları takip ederek farkındalığınızı arttırmayı hedefleyebilirsiniz.
Dördüncü adım: Vücudunuzu tarayın
Ayaklardan başlayarak vücudunuzun her bir bölgesine odaklanmayı deneyin. Bu bölgede nasıl bir gerginlik var? Şu anda rahat mı? Isısı nasıl? Bölgesel olarak vücudunuzun her kısmını düşünerek ve enerjinizi bölgeler üzerine yoğunlaştırarak tamamen rahatladığınızı ve gevşediğinizi hissedene kadar odaklanma yöntemine devam edin.
Beşinci adım: Bir mantra seçin
Meditasyonun birbirinden farklı teknikleri var. Bir nesneye odaklanma, sadece nefese veya bedene odaklanma ya da bir mantraya odaklanma gibi uygulamalar bu teknikler arasında yer alıyor.
Meditasyona başlamadan önce hangi mantranın sizi etkileyeceğine karar vererek meditasyon esnasında zihnin başka bir şey düşünmesine izin vermeden bu mantrayı tekrarlayabilirsiniz. Seçeceğiniz kelime veya kelime grubu herhangi bir anlam ifade etmeyen, tamamen uydurma bir sözcük öbeği olabileceği gibi başka bir yerden alıntılanmış bir mantra da olabilir. Önemli olan zihni susturan ve sizi meditatif bir ruh haline taşıyan doğru mantranın keşfedilmesidir.
Altıncı adım: Bir nesneye odaklanın
Bir mantra seçerek kelime tekrarıyla meditatif bir ruh haline ulaşma yönteminin yanı sıra nesnelere odaklanarak zihni sakinleştirmek de mümkün. Örneğin, doğayla iç içe olmayı tercih ederek, sessiz ve sakin bir ortam içinde, rahat bir pozisyonda, size huzur veren bir nesneyi gözlemleyerek meditasyonunuzu çeşitlendirebilirsiniz.
Nesneye odaklanma yöntemi için, öncelikle rahat bir pozisyon alın ve aklınızdaki her düşünceyi uzaklaştırmayı hedefleyin. Daha sonra kendiniz için seçtiğiniz nesneye konsantre olarak o nesnenin şeklini, rengini, varsa sesini veya kokusunu gözlemleyin.
Seçtiğiniz nesne bir ağaç, mum, göl veya rüzgar olabilir. O nesneyle bir olduğunuzu düşünerek tüm duygu ve düşüncelerinizi sadece nesnenin üzerine aktarmayı deneyin. Zihninizin başka düşüncelere yöneldiğini fark ettiğinizde sakince nesnenin iç dünyasına geri dönmeye çalışın.
Son adım: Zihninizi serbest bırakın
Tüm bu uygulamaları denerken aklınızdan birbirinden bağlantısız onlarca konu geçebilir. Kendinizi acıkmış veya yorulmuş hissettiğinizi düşünürken, yarın neler yapacağınızı planlarken veya bir arkadaşınızla yaptığınız sohbeti gözden geçirirken bulabilirsiniz. Böyle zamanları fark ettiğinizde kızgınlıkla düşünceleri aklınızdan kovmaya çalışmayın. Zihni serbest bırakın, dolaşmasına ve farklı yerlere gidip geri dönmesine izin verin. Nazikçe, yapabildiğiniz ölçüde nefese ve vücuda odaklanmaya gayret gösterin.
Meditasyon uygulamanızın sonuna geldiğinizde ise içinde bulunduğunuz duygu durumuna dikkat çekmek adına neler hissettiğinizi, bu uygulamanın sizde nasıl bir etki yarattığını sorgulayabilirsiniz. Başlangıçta ne hissettiğinizi anlamamanız, meditasyon sizde işe yaramıyor gibi düşünmeniz çok normal. Zamanla, pratik ettikçe, kendinize uygun teknikleri keşfederek meditasyonun üzerinizdeki rahatlatıcı etkilerini siz de fark edebileceksiniz.