Depresyon tedavisi için antidepresan ilaç kullanmak, en yaygın yöntemlerden biri olsa da, bazı durumlarda depresyona sebep olabilecek başka sağlık problemlerini tespit etmeden yüzeysel bir tedavi şekli olmaktan öteye geçemeyebilir. Daha etkili bir tedavi için, depresyona neden olabilecek 8 durumu araştırdık.
B12 seviyeniz düşük olabilir
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda bulunduğu için vegan ve vejetaryen beslenen kişiler açısından B12 seviyesi kritik olabilir. Çoğu zaman B12 vitamini eksik olan hastaların, bağırsak problemlerinden ötürü B12 vitamininin emilimini gerçekleştiremedikleri görülür.
Sinir hücrelerinin işleyişi ve ruh halinin düzenlenişi üzerinde büyük etkiye sahip olan B12 vitamini, vücutta yetersiz olduğunda serotonin üretimi sekteye uğrayarak ruh hali de değişir.
115 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, depresyonda olan ve B12 vitamini seviyelerinin yüksek olduğu hastaların iyileşme oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Bilim insanları bu çalışma haricinde, B12 vitamininin yetersizliğinin beyin kapasitesinde düşüşe sebep olduğunu tespit ettiğini belirtti.
Tiroit probleminiz olabilir
Tiroit bezi, vücuttaki hormonların kontrol merkezi olarak sayılabilir. Tiroit bezi stres, beslenme düzensizliği veya çevresel faktörler sebebiyle fonksiyonlarını düzgünce yerine getiremediğinde, vücudun diğer hormonlarının gereğinden fazla veya az üretilmesine sebep olabilir. Bu da, vücutta çok daha büyük dengesizliklere yol açar.
Tiroit hastalıkları tanısı konmuş kişilerle yapılan bir araştırmada, araştırmacılar aşırı aktif tiroit (hipertiroidizm) rahatsızlığının kaygı ve anksiyete ile bağlantılı olduğunu tespit ederken, düşük tiroit (hipotiroidizmi) ise depresyon ile ilişkilendirildi.
Başka bir çalışma ise, hipotiroitli hastaların yüzde 60’ının depresyon belirtilerini, yüzde 63’ünün ise anksiyete belirtileri olduğunu ortaya çıkardı. Bu ilişkiye neyin sebep olduğu tam olarak tespit edilemese de, araştırmalara göre, tiroit hormonları ve duygudurumun dengelenmesi arasındaki ilişkinin sanıldığından çok daha güçlü olduğu ortaya konmaktadır.
Sorun bağırsaklarınızda olabilir
Beyin ve bağırsak arasındaki bağlantı yadsınamaz boyuttadır. Sağlıklı kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, bağırsak bakteri dağılımları incelenmiş ve belirli bir bakteri grubuna sahip olanların, bazı olumsuz durumlar içeren görüntüler gösterildiklerinde daha yüksek kaygı, stres ve huzursuz tepkiler verdiği görüldü.
Bu araştırmalar yüzeysel kalsa da, Brown Üniversitesi’ndeki bir bilim insanı tarafından öne sürülen teoride, bağırsak florasının bozulmasının bağırsak zarının geçirgen hale gelmesinin sebebiyet verdiğini belirtmiştir. Bu bakteriler kan dolaşımına girerek, çeşitli yollardan zihinsel hastalıkların risklerini artırmaktadır.
Demir eksikliğiniz olabilir
Demir, kırmızı kan hücrelerimizin dokularına oksijen taşınmasına yardımcı olur. Bu nedenle, demir seviyesi düşük olduğunda, hücrelerinize daha az oksijen verilir. Bu da, yorgunluk ve halsizlik ile sonuçlanır. Kadınlar, erkeklere göre demir miktarının iki katından fazlasına ihtiyaç duyarlar. Demir eksikliği yorgunluğun yanı sıra da, kişiyi depresyon riski altına da sokabilmektedir. Araştırmalar, depresif kişilerde ortalama ferritin (depolanmış demirin göstergesi) seviyesinin bariz bir derecede düşük olduğunu göstermektedir.
D vitamini eksikliğiniz olabilir
Günün büyük bir bölümünde kapalı alanda çalışıyorsanız, D vitamini eksikliği olan milyonlarca insandan biri olabilirsiniz. D vitamini, güneş ışığı ile cilde temas ederek, vücudumuz tarafından üretilir. Somon balığı, ton balığı, yumurta ve mantarda yüksek miktarda bulunur. Çoğu kişi düşük D vitaminini kışın gelen depresyonla ilişkili sansa da, aslında sadece bu durum kışla sınırlı değildir.
Bu eksikliğin sebep olduğu depresif durum yılın herhangi bir zamanında da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar, depresyonlu bireylerde daha düşük D vitamini düzeylerinin olduğunu göstermektedir.
Kan şekeriniz dengesiz olabilir
Kan şekeri problemi yaşamak için diyabetik olmanız gerekmiyor. Örneğin, acıktığınızda direkt olarak tatlı yediğinizi düşünün. Bu şeker alımı kan şekerinizde hızlı bir artış yaratır ve pankreasınızın onu stabilize etmek için insülin salmasına neden olur.
Kan şekeriniz normale döndüğünde ise, birden yorgun hissetmeye başlarsınız. Aynı zamanda çok daha çabuk acıkırsınız. Bu yüzden tekrar karbonhidrat yemek ister ve yine aynı döngüye başlarsınız. Sürekli şeker tüketimi bir süre sonra vücutta kümülatif bir şeker yüklenmesine sebep olur. Bu da vücutta enflamasyona yol açar. Enflamasyon, depresyon dahil olmak üzere birçok kronik hastalıkla ilişkilidir. Her öğünde lif, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan bir menü yemeye ve hiç öğünü atlamamaya özen göstermek, gün boyunca kan şekeri seviyenizi korumanıza ve enflamasyonu tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Alkolü fazla kaçırıyor olabilirsiniz
İş çıkışı rahatlamak ve güzel vakit geçirmek için “happy hour”lara koşarak, kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Çünkü alkol tüketmek, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan dopamin salınımını arttırır. Aynı zamanda da, serotonin gibi diğer duygudurum düzenleyici nörotransmiterleri kesintiye uğratır.
Bu, daha sonra anksiyete yaşamanıza sebep olabilir. Uzun vadede aşırı alkol tüketimi nöronların işleyişinde kalıcı bozulmalara sebep olur. Bu, reseptörleri daha az duyarlı hale getirir ve dolayısıyla anksiyete belirtilerini ortaya çıkarır.
Alkolü hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelme de, ölçülü tüketmenizde fayda var.
Genetik yatkınlığınız olabilir
Yukarıda bahsettiğimiz her şey bir yana, bedensel sağlığınız mükemmel olsa da depresyonda olabilirsiniz. 460.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, ağır depresyon riskine sebep olan insan genomuna ait 15 bölge olduğunu ortaya çıkardı.
Bu bölgelerdeki bozulma depresyon şikâyeti olmayanlarda görülmezken, depresyonda olanlarda görüldüğü ortaya çıkarıldı. Bilim insanları, bu bozulmaların görülme oranını düşürmek için çalışmalarını sürdürüyor olsa da, başarı oranı henüz istenilen seviyelerde olmadığı belirtiliyor.
İlginizi çekebilir!
- Mutluluk Hormonu Serotonini Doğal Yollarla Artırma Rehberi
- Mutluluğun Sırrı Bulundu: Dopamin, Serotonin, Endorfin ve Oksitosin Hormonları Ne İşe Yarar?
- B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri
- Güneş, D Vitamini, Cildimiz ve Sağlık İlişkisi
- 12 Adımda Sağlıklı Yaşam
Kaynak: Parsley Health, Mind.org, Psychology Today