Doğal yollar ile yüzünüzü şekillendirmek; daha genç, dolgun bir cilde ve keskin hatlara sahip olmak istiyorsanız uygulaması adından çok daha kolay (!) olan bir masaj türünü keşfedin: Bukkal masajı. Yüzde bulunan derin kasları hedef alan bukkal masajı cilt güzelliği sunduğu kadar yüzdeki gerginliğin azaltılmasına, dolaşımın desteklemesine, detoksifikasyonun hızlandırılmasına da yardımcı oluyor. Meghan Markle, Kate Moss, Jennifer Lopez gibi ünlülerin güzellik rutinlerinin bir parçası olan bukkal masajı nasıl yapılır sizin için araştırdık!
Bukkal: Tıpta yanağa verilen isimdir. Dişlerin yanağa bakan yüzleri ve ağız içi bukkal yapısını oluşturur.
Bukkal masajı nasıl çalışıyor?
Yüzümüzde pek çok kas bulunuyor. Bu kaslar yaptığımız her mimik ve aksiyon ile kasılıyor; uzuyor ve geriliyor. Yaş alımı veya fazla hareket sonucunda ise kaslar sertleşmeye başlıyor. Bu durumu yoğun geçen bir antrenman sonucu bedenimizde yaşadığımız kas kasılmalarından hatırlayabiliriz. Tek farkı yüzümüzdeki kasların sertleşmesinin fiziksel yansımaları da oluyor. Sağlıklı kan dolaşımını ve lenfatik sistemin çalışmasını zorlaştıran sertleşmiş kaslar cilt hücrelerinin ihtiyaç duydukları oksijeni ve besin değerlerini alamamalarına neden oluyor. Bu da kendini donuklaşan cilt tonu, detoksifikasyon eksikliğine bağlı yaşanan şişlikler, ödem ve yanak sarkmaları ile gösteriyor.
Bukkal masajı da sert kasları yeniden gevşetmeyi; kan dolaşımını ve lenfatik boşaltımı desteklemeyi amaçlıyor. Sonucunda şişlik azalıyor, yüz hatları belirginleşiyor, iyileşen kan dolaşımı sayesinde cilt daha canlı görünüyor. Aynı zamanda cildin doğal kollajen üretimi desteklenerek yaş almanın yüzdeki fiziksel etkileri de yavaşlatılabiliyor.
Bukkal masajı nasıl yapılıyor?
Tüm vücuda uygulanan lenf masajına oldukça benzeyen bukkal masajı odağına yüzdeki en problemli bölgeyi; alt yanaklar, çene ve gıdıyı koyuyor. Güzellik uzmanları tarafından uygulanması talep edilebileceği gibi doğru bir teknik ve hijyen koşulları ile evde, bireysel olarak da yapılabiliyor.
- Masaja temiz, nemlendirilmiş ve kuru bir cilt ve iyi yıkanmış eller ile hazırlanılır. Ağzın içine sokulan ve yüzün dışından desteklenen çift taraflı parmaklar ilk olarak burnun katlanma bölgesinden çeneye doğru aşağı yönlü hareketler ve hafif bir bası ile ilerletilir.
- Daha sonra sadece yüzün dışarısından parmaklar ile yanaklara hafif şekilde asılınır ve dudaklara masaj yapılır.
- Yine çift taraflı olacak şekilde yanağın içine ve dışına baş ve işaret parmaklar yerleştirilir. Hafif bir bası ile yukarıdan aşağıya yuvarlak hareketler ile yanaklara masaj yapılır.
- Masaj ortalama 30 dakika kadar sürdürülür. Yüz içeriden ve dışarıdan basıya maruz kaldığı için orta derecede rahatsızlık verebilir.
Evde yapılan bukkal masajlarında dikkat edilmesi gereken nazik olmak ve aşırıya kaçmamaktır. Kronik ve sert hareketler yüzde pozitif etkiden çok negatif; kızarıklık, tahriş, enflamasyona yol açacağı için ölçülü olmak, doğru teknik uygulamak ya da işi uzmanına bırakmak gerekir.
Bukkal masajı kimler için uygun?
Güzellik uzmanları bukkal masajını sadece yüzünü doğal yollardan şekillendirmek isteyen kişilere değil dönemsel olarak şişlik ve ödeme sebep olan aşırı tuz, alkol, şeker tüketimi sonrası için de öneriyor. Her masaj gibi gevşetici bir yönü olan bukkal masajı gergin yüz kasları nedeniyle çene ve baş ağrıları hatta migren yaşayan kişilere de destek olabiliyor.