Hollywood ünlülerinin Oscar ödül töreni ve Met Gala hazırlıkları sırasında kilo vermek için çokça kullanarak dünyadaki stoklarını bitirdikleri söylenen Ozempic, ilaç sektörüne fırtına gibi giriş yaptı. Birçok kişinin “mucizevi ilaç” olarak değerlendirdiği ve normal şartlarda diyabet ve obezite tedavisi için kullanılması gereken Ozempic iştahı kapattığı ve tokluk hissini arttırdığı için hızlı ve kolay bir şekilde kilo verdirebiliyor. Bu da Ozempic’i zayıf olmanın her şey olduğu hatalı dünyamızda bir altın kadar değerli kılıyor. 3 haftada 7 kilo verdirebilen “ünü” Hollywood’un küçük sırrı olmaktan TikTok gibi geniş kitlelere hitap eden sosyal medya platformlarına sıçrıyor. Günün sonunda Ozempic bir ilaç olduğu için normal kiloya sahip bireyler tarafından kullanıldığında kötü yan etkilere ve sağlık düşüşüne neden oluyor. Ozempic’in hızlı yükselişi ani bir düşüşe dönüşürken kökenlerini tamamen doğadan alan ve kilo kontrolü üzerine benzer etkilere sahip bir takviye, boşluğu doldurmaya aday oluyor: Berberin. Şu anda özellikle TikTok’ta en az Ozempic kadar ün kazanmış berberin takviyesi nedir, faydaları nelerdir, kimler tarafından nasıl kullanılır? Sizin için araştırdık!
Berberinin kullanım amacı nedir?
Berberin, Berberis bitki ailesinden ve bazı diğer çalı tipi bitkilerden alınan bir tür doğal biyoaktif bileşendir. Kökenleri Geleneksel Çin Tıbbı’na kadar sürülebilen berberin bu dönemde antienflamatuar ve antioksidan özellikleri ile bilinerek takviye olarak değil, bir tür besin kaynağı olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise daha çok takviye formunda bulunan berberin insülin direnci, Tip 2 diyabet, kilo kontrolü ve metabolizma sağlığı için bir destek olarak görülüyor.
Berberinin faydaları neler?
Berberin bedenin enerji üretimi süreci üzerinde etki gösteriyor. Hücrelerin enerji merkezi olan mitokondrilerin işlevini destekleyen berberin daha çok mitokondri oluşumunu tetikleyen ve insülin hassasiyetini güçlendiren AMP yolunu aktive ediyor. Bu sayede de beden besinleri daha iyi yakmaya ve daha etkili enerji üretmeye başlıyor.
Berberinin antienflamatuar ve antioksidan özelliklerine enerji sentezi üzerindeki etkisi eklenince de muhteşem bir metabolizma desteğine dönüşüyor. Araştırmalar berberinin metabolizma sağlığını iyileştirebildiğini gösteriyor.
Berberin neden “doğanın Ozempic”i olarak ünlü oldu?
Şu anda TikTok’un arama kısmına berberin yazarsanız karşınıza mutlaka “doğanın Ozempic”i sıfatı çıkacaktır. Yapay bir ilacın doğal alternatifi olarak sunulan berberin metabolizma sağlığını gerçekten desteklese de tam anlamıyla Ozempic’in bir alternatifini oluşturmuyor çünkü berberinin kilo verme üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair araştırmalar oldukça sınırlı kalıyor. Yapılan bir araştırmada berberinin kandaki glikoz seviyelerini iyileştirdiği, insülin hassasiyetini arttırdığı ve kolesterol dengesine destek olduğu görülüyor. Bir diğer araştırma ise berberin takviyesinin bel çevresindeki yağlanmayı azaltabildiğini söylüyor. Bu araştırmalar umut verici gözükse de her ikisinin de ortak noktası halihazırda Tip 2 diyabet gibi metabolik bir hastalığı olan kişilerde yapılmasında gizleniyor. Bir başka deyişle berberin sağlıklı metabolizmaya sahip kişilerde düşünüldüğü kadar işe yaramıyor!
Kimler berberin takviyesi kullanabilir?
Bu araştırmalar sonucunda metabolik bir hastalığa sahip kişilerin berberin kullanması gerçekten de pozitif sonuçlar görmelerini sağlayabiliyor. Berberin özellikle aşağıdaki gibi metabolik sendrom ile ilişkilendirilen semptomlara sahip kişilere hitap ediyor:
- İnsülin direnci.
- Tip 2 diyabet.
- Yüksek tansiyon.
- Yüksek kan şekeri.
- Bel çevresinde aşırı yağlanma.
- Yüksek kolesterol.
Berberin takviyesi nasıl ve ne zaman alınabilir?
Diğer takviyelerden farklı olarak berberin hem düşük dozlarda hem de yüksek dozlarda alınabiliyor. Bu da 500 mg ile 1500 mg aralığına denk geliyor. Alınan takviyenin iyi bir markadan alınması ve mümkün olduğunca ek maddeler bulundurmaması önem taşıyor.
Berberin takviyesinin yan etkisi var mı?
Berberin beden tarafından genel anlamda iyi tolere edilse de bazı kişilerde mide bulantısına, mide ağrısına, kabızlığa veya ishale yol açabiliyor. Bir etkisi de kan şekerini düşürmek olan berberinin kan şekerini düşüren ilaçlarla beraber alınması da risk teşkil edebiliyor. Bu nedenle her takviyede olduğu gibi berberinin de mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekiyor.
Kilo vermek için gerçekten takviye veya ilaç kullanmalı mıyız?
Sağlıklı yaşam endüstrisinin en karanlık yüzünü sadece daha çok kilo vermeyi yücelten sayısız uğraşlar, ilaçlar, öneriler ve takviyeler dolduruyor. Değişmekte olan dünyanın çok da değişmeyen zayıflık takıntısı hala her çevrede- Hollywood’dan TikTok sayfamıza dek- bizi etkilemeye devam ediyor. Sağlıklı kiloya sahip kişilerin daha çok kilo vermek için verdikleri bu uğraş bütünsel sağlığın, iyi olma halinin ve gerçek mutluluğun tam tersinde yer alıyor. “Hiç acıkmamak”, “her daim tok hissetmek” ilk anda hepimizin ilgisini çekse de hiç birisi sağlıklı bir bedenin veya iyi çalışan bir metabolizmanın işaretleri olmuyor. Daha zayıf olmak daha sağlıklı olmak anlamına gelmiyor.
Eğer gerçekten kilo verme ihtiyacı bulunuyorsa da bunun yolu Ozempic gibi tehlikeli yollardan veya berberin gibi yanlış anlaşılan takviyelerden geçmiyor. Sağlıklı kilo verme bütünsel bir şekilde; zengin, dengeli, gerçek gıdalardan oluşan bir beslenme, kaliteli uyku, stres yönetimi, düzenli egzersiz ve iyi bir ruh hali ile sağlanıyor.