Japonya’dan çıkan ve büyük bir hızla dünyaya yayılan “orman banyosu” son zamanların en çok ilgi gören wellness trendleri arasında gösteriliyor. Dünyada yeni olmasına karşın 1980’lerden beri Japonya’da var olan orman banyosu, insan sağlığı üzerinde yarattığı olumlu etkilerin yanı sıra çevresel anlamda da büyük bir farkındalık oluşmasına yardımcı oluyor.

Günümüzün hayat şartlarının bizi gittikçe yabancılaştırdığı doğayla yeniden iç içe olma fırsatı sunan orman banyosunun temel prensibi ise “doğayla bütünleşerek iyi olma halini deneyimlemek” olarak açıklanıyor.

Orman banyosu nedir?

Orman banyosu yapmak demek ormanda yapılan her aktiviteyi kapsamıyor tabii. Mindfulness kavramı burada da işin içine giriyor. Orman banyosu yapmak doğanın bir parçası olduğunu fark edebilmek anlamına geliyor. Ormanda bulunma halinin farkında olup bundan keyif almak, takdir etmek, yavaşlamak ve doğayla aramızda kaybettiğimiz bağı yeniden kurmak gerekiyor.

Yani ormanda yaptığımız aktiviteleri spor amaçlı, adımlarımızı sayarak, hedefler koyarak veya nabzımızı hızlandırarak yapmak orman banyosunun bir parçası sayılmıyor.

İlginizi çekebilir: Mindfulness Nedir?

Orman banyosunun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?

Sadece doğa fotoğraflarına bakmak bile insan sağlığı üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip. Doğada bilinçli bir farkındalıkla var olmak ve vücudumuzu dinlemek ise tam bir şifa kaynağı.

Bağışıklık sistemini geliştiriyor

Enfeksiyonlardan virüslere ve hatta kansere karşı vücudu koruyan bağışıklık sisteminin en büyük destekçisi doğa diyebiliriz. Doğada geçirilen her an bağışıklık hücrelerinin üretkenliği ve sayısı artıyor, kanser riski azalıyor ve bünyenin hastalıklardan kurtulma süresi kısalıyor.

Kalp krizi riskini azaltıyor

Kan basıncını, stres seviyesini ve nabız sayısını düşürdüğü bilinen orman banyosu aynı zamanda vücuttaki adiponektin hormonunun yükselmesine de yardımcı oluyor. Bu hormon, kan hücrelerindeki enflamasyon seviyelerini azaltarak kalp krizi riskini düşürüyor.

Obezite ve diyabet riskini azaltıyor

Orman banyosunun yükselttiği adiponektin hormonu aynı zamanda, obezite ve insülin direncinin azalmasına da yardımcı oluyor. Yağ hücrelerinin arasına karışan adiponektin hormonu, yağ metabolizmasının, glikoz seviyelerinin ve kilonun dengelenmesini ve kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Diyabet teşhisi koyulmuş hastalarda bile kan şekerinin düzenlenmesine yardım ettiği bilimsel olarak kanıtlanmış.

Enerjiyi ve uyku kalitesini arttırıyor

Temiz havada alınan derin bir nefesin yenileyici ve canlandırıcı etkisinin hepimiz farkındayız. Doğada bulunmak dinçliği arttırdığı gibi kronikleşen yorgunluğun geçmesine de yardımcı oluyor. Dopamin ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü de bilinen doğa, stresi azaltarak zihni ve vücudu sakinleştiriyor. Aynı zamanda uyku kalitesini arttıran hormonların düzenlenmesinde de oldukça büyük bir etkiye sahip.

İyi hissettiriyor

Anksiyete, depresyon ve kafa karışıklığına iyi geldiği bilinen orman banyosu, insanların huzurlu hissetmesini de sağlıyor. Yeşilin ve doğanın insanların ruh hali üzerindeki olumlu etkilerini kanıtlayan bilimsel çalışmalar bize bu konuda ihtiyacımız olan yeterli veriyi de sunuyor.

İlginizi çekebilir: Stresi Azaltmak İçin Başvurabileceğiniz 3 Etkili Yöntem

Enflamasyon seviyesini azaltıyor

Temiz hava ve ağaçların salgıladığı birtakım maddeler insan vücudundaki organ ve dokularda oluşan enflamasyonu azaltıyor. Aynı zamanda astım ve KOAH gibi solunum problemleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahip.

İlginizi çekebilir: Enflamasyon Belirtileri ve Korunma Yöntemleri

Cilt sağlığını arttırıyor

Orman banyosu, enflamasyon nedeniyle ciltte oluşan rahatsızlıkların iyileşme sürecinde olumlu bir etkiye sahip. Aynı zamanda egzama ve sedef gibi hastalıklar üzerinde de etkili olduğu bilimsel bulgularla kanıtlanmış durumda.

Doğada geçirilen her an zihinsel ve fiziksel anlamda iyileşme sürecimize katkıda bulunuyor. Yapmamız gereken tek şey telefonlarımızı bir kenara bırakıp doğaya çıkmak. Amaçsızca ve yavaşça yürümek, bir ağacın altında oturmak, meditasyon yapmak veya yere yatıp doğayı seyretmek. Orman banyosunu hangi aktiviteyle uyguladığımız tamamen bize kalmış olsa da temel fikri hep aynı. Bilinçli bir farkındalıkla doğaya kucak açmak ve doğanın bize kucak açmasına izin vermek.



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP