RÖPORTAJ: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: BYRDIE

Estetik operasyonlar oldukça gündemde. Eskiden sadece yaş almanın fiziksel belirtilerini hafifletmekle ilişkilendirilen estetik müdahaleler teknolojik ve tıbbi gelişmeler sayesinde çok daha fazlasını sunuyor. Cildin her yaşta sağlıklı, canlı, dolgun görünmesi, yaş almanın belirtilerinin önlenmesini, kişinin kendini en iyi şekilde hissedeceği görünümlere dakikalar içinde ulaşmasını sağlıyor. Başarılı dermatoloji uzmanı Dr. Ebru Sağlık’a en yeni estetik operasyon gelişmelerini ve hangi yaşta hangi estetik operasyonu yaptırmalı sorularını yönelttik!


Yeni nesil estetik müdahalelerin ortak bir noktası, amacı, uygulama methodu var mı? Geçmişe kıyasla günümüz estetik dünyasında neler değişti?

Yeni nesil estetik müdahaleler her şeyden önce bütünsel yaklaşımı hedefliyor. Sizi genç ve çekici gösterirken doğallıktan uzaklaştırmayan ve yüzünüze yerleşmiş olan olumsuz ifadeleri düzeltmeye yönelik işlemler birbirini takip ediyor.

Estetik müdahaleler esnasında kullanılan dolgu, botoks gibi tıbbi malzemelerin ana maddesi nedir? Birçok kişide sağlığa zararlı olduklarına dair bir inancın olması neden kaynaklanıyor ve işin doğrusu nedir?

Botulinum, toksin bir bakteriden laboratuvar ortamında elde edilen ve kas hareketinin durmasına yardımcı olan bir ilaçtır. Hareket etmesini istemediğimiz minik kasları durdurmak için kullanıyoruz. Aynı zamanda terlemeyi önleyici bir etkisi de olduğu için aşırı terleme tedavilerinde de yeri var. Yaklaşık 30 yıl önce keşfedilmiş olan bu ilaç ruhsatlı marka kullanıldığı takdirde ve uzman hekimlerce uygulandığı takdirde oldukça emniyetli. Ancak tedavi planının tabii ki kişiye özel yapılması gerekiyor.

Dolguda kullandığımız hyalüronik asit de vücudumuzda doğal olarak bulunan ancak elbette laboratuvar ortamında üretilen ve deri altındaki boşlukları doldurmak, deriyi nemlendirmek, kollajen artışı sağlamak, izleri ve kırışıklıkları tedavi etmek, yanak ve çene hattı, gözaltı, burun dudak gibi bölgelerde hacim sağlamak, gençleştirmek ya da şekil vermek için kullandığımız bir madde. Tabi yine kaliteli bir markanın ürünü olması, işin uzmanı hekim tarafından doğru teknikle uygulanması ve o kişinin ihtiyaçlarına göre plan yapılması önemli. İhtiyaca göre bazen yüzü yeniden yapılandırma, bazen yaşlılık etkilerini giderme, bazen simetri sağlama, bazen de çekici hatlar oluşturma için kullanılabilir.

Cildi daha sağlıklı; parlak, eşit tonlu, dolgun ve pürüzsüz gösteren estetik uygulamalar nelerdir?

Cilt katmanları sağlıklı olduğunda cilt parlak, pürüzsüz ve genç görünür. Cildin katmanlarını iyileştirebilecek işlemler dermis tabakasına uyguladığımız çeşitli vitamin kokteylleri, hyalüronik asit, somon DNA, lazer veya radyo frekans gibi bazı cihazla işlemler ve çeşitli tıbbi peeling uygulamalarıdır.

Bu işlemler dermis hücrelerini uyararak kollajen yapımını tetikler, cildin su tutma kapasitesini artırır, sıkılaşma, renk tonunda düzelme, kırışıklıklarda azalma, izlerde tamirat ve gençleşme etkilerini sağlar. Bu işlemlerin kişilerin ihtiyacına göre kombine edilmesi ve yeteri kadar seans yapılması önerilir.

Cildi daha genç gösteren; ince çizgileri, morluk, şişlik ve sarkmanın etkilerini silen estetik uygulamalar nelerdir?

Ciltteki sarkmaların, çizgilerin yerleşmesi, renkte solukluk, matlık yaşla birlikte tamirin azalması ve üzerine eklenen güneş hasarı ile birlikte ortaya çıkar. Bunun yanı sıra beslenme sistemi sağlıklı değilse ya da hormonlarla ilgili problemler varsa şişlikler lekelenmeler ve cilt kalitesinin daha da hızlı  bozulması söz konusu olur. Bu problemlerin vücuttan kaynaklanan sebepleri öncelikle ortadan kaldırılmalıdır.

Beraberinde tedavi amacıyla lazer, Radyo Frekans gibi çeşitli cihazlar, cilt tamirini arttırabilecek olan vitamin mezoterapisi veya PRP enjeksiyonları, gençlik aşıları, hatta kök hücre uygulamaları devreye alınabilir. Tüm bunlar için kişiyi bütünsel olarak değerlendirip ona göre bir plan çıkartmak ve bunu da yılda belli sayıda tekrarlar yaparak uygulamak önemlidir.

Bazı estetik müdahalelerin; dolgu, botoks gibi, gerçek etkinlikleri erken yaşlarda; 25’lerden itibaren düzenli olarak uygulanmaya başlandığında mı alınıyor? Hangi yaşlarda hangi estetik müdahalelerin yapılmasını önerirsiniz?

Yaşlanma hem genetik ve metabolik içsel faktörler hem de güneş hasarı ve stres gibi dışsal faktörlerle ortaya çıkar: Bu yüzden de herkes aynı yaşta yaşlanmaz. Eğer kişi 25 yaş itibari ile cildinde sarkma, solukluk, yorgunluk, mimik çizgilerinde yerleşme, leke oluşumu gibi yaşlanma etkilerini gözlemliyorsa bu durumu gecikmeden kontrol altına alabilecek işlemlerin başlanması gerekir. Böylece ileri yaşlarda daha iyi yaş almış olmalarını ve ciltlerindeki gençliği daha uzun süre muhafaza etmelerini sağlar. 

Hangi yaşlarda hangi estetik müdahalelerin yapılmasını önerirsiniz?

Yirmili yaşların ortalarından otuzlu yaşların başına kadar cilt genellikle vitamin enjeksiyonları ve tıbbi peelingler ile yenileniyor ve parlıyor ancak bazı yapısal bozukluklar, asimetriler varsa yüzün belli bölgelerini küçük dokunuşlar ile şekillendirmek mümkün. Yine de bu işlemler için gerçekten bir ihtiyacınız yoksa çok acele etmemenizi öneririm.

20’lerin sonunda çizgileri yerleşmeye başlayanların botoks yaptırması iyi bir tedbir olur. 30‘larda cilt canlandırıcı vitaminler botoks enjeksiyonları yeni başlayan volüm kayıtları için minik dolgu uygulamaları cildi sıkılaştıran özel enjeksiyonlar yapılabilir. 40’lı yaşlarla birlikte artık işlemleri ötelememek ve çizgilerin yerleşmemesi için botoks hacim kayıpları için dolgular cilt tamiri için vitamin PRP ve benzeri enjeksiyonlardan faydalanmak gerekir.

Hangi durumlarda danışanlarınıza talep ettikleri müdahalelerin uygulanmasını önermiyorsunuz?

Talep edilen işlem eğer hastanın yüzüne uygun değilse, gerçekten gerekli değilse ya da komplikasyon yaratabilecek bir sağlık durumu varsa, yaşı için uygun değilse ya da kaliteli bir madde değilse hastama uygulanmasını önermem. Bir de standart olarak işlem yapılamayacak durumlar var. Örneğin; hamilelik, emzirme çeşitli hastalıkların aktif dönemleri bir enfeksiyon durumu varlığı gibi.

Non-invaziv ve invaviz estetik müdahalelerin iyileşme süreci nasıl oluyor; ne kadar sürüyor, nasıl bir sonra bakım uygulanıyor?

İşlemlerin derinliğine yapılma şekline ve yöntemine göre iyileşme süreleri değişir hiç iyileşme süresi gerekmeyebileceği gibi üç hafta ile altı ay arası değişen iyileşme süreçleri olabilir. Botoks, vitamin dolgu gibi enjeksiyon işlemleri için genellikle aynı gün içerisinde iğne izleri geçer, eğer bir morluk olduysa 1-2 haftalık süreçte morluklar geçer. Eğer ödem yaratan bir durum varsa üç gün ile üç hafta arası ödem ortadan kaybolur gibi özetlenebilir.



Dr. Ebru Sağlık

Dr. Ebru Sağlık, bütünsel yaklaşımla estetik uygulamaları yapan bir Dermatoloji uzmanıdır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1998 yılında bitirmiş, dermokozmetik uygulamalar ilgilenmeye başlamıştır. Kimyasal peeling uygulamaları, cilt bakımı ve estetisyenlik, ardından 1999’da Paris’te mezoterapi eğitimlerini tamamlamış, 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dermatoloji Uzmanı unvanını aldıktan sonra özel sektörde çalışmaya başlamıştır....



BLOOM SHOP