İç dünyanıza, evrenin işleyişine ya da enerji konularına ilginiz varsa mutlaka okumuş, duymuş ya da fark etmişsinizdir: Her zaman kendimizi en temel ve sade haliyle üç ayaklı bir masaya benzetiriz. Bu masanın ayakları zihin, beden ve ruh üçlüsünden oluşur. Destek ayaklarımız sağlam olduktan sonra yaşamımıza dokunan diğer değişkenlerle daha kolay başa çıkar ve yola daha güçlü adımlarla devam ederiz.
Günlük yaşamda zihnimiz bir maymun gibi daldan dala atlar. Hatta bu durum bilimde de maymun zihin olarak adlandırılır. Karmaşadan beslenen, boş kalmayı sevmeyen ve kendine sürekli bir meşgale arayan zihne, odaklanması için bedensel ya da duygusal bir şeyler vermek, enerjimizi istediğimiz yere yönlendirebilmenin ilk adımıdır.
Neden egzersiz?
Fiziksel zindelik, bizi oyunda tutar. Günlük yaşam koşturmasında daha az yorulmamızı, daha çabuk toparlanmamızı ve zihinsel enerjimize destek verecek fiziksel gücü elde etmemizi sağlar. Fiziksel aktivite, beyni ve zihni durgunluktan kurtaran ve kalp ile ilişkisini yeniden düzenleyen en etkili yöntemlerden biridir.
Bedenimizi antrene etmek, zihnimizle birlikte ruhumuzu tazelemek anlamına gelir. Bedenimiz zinde olduğunda zihnimiz daha uyanık ve farkında, kalbimiz daha güçlü ve ruhumuz da daha özgür olur.
İlginizi çekebilir: Nefes ve Beden Egzersizleri ile 4 Adımda Stresi Azaltın
Peki egzersiz zihni sakinleştirirken ruhu nasıl ateşler?
Egzersizin faydaları arasında; hormon dengesi, bedensel rahatlama, strese karşı fiziksel dayanıklılık kazanma gibi birçok pozitif etki bulunur. Egzersiz aynı zamanda anda kalma, odaklanma ve şükran duygularını da destekler.
Duyuları güçlendiren egzersiz, farkındalığı arttırarak meditasyon çalışmalarında odaklanmaya, düşünce şeklini değiştirmeye ve duygu yönetimine yardımcı olur.
Egzersizin spiritüel etkileri bu kadarla da sınırlı kalmaz. Temiz kan ve oksijenin beyne gitmesiyle artan beyin sağlığı (dolayısı ile azalan kaygı, depresyon, agresyon vb.), fiziksel kapasite artışı, bir amaç hissi ve kat edilen yol/sağlanan gelişme ile gelen başarma hissi gibi kazançlar da egzersizin faydaları arasında yer alır.
Egzersizi spiritüel bir pratiğie çevirmek için birkaç öneri!
- Size ilham veren müzik veya yayınları dinleyin. Ya da sadece doğanın seslerine kulak verin.
- Sizi çevreleyen her şeyin farkına varın. Çevrenizdeki uyaranlara bilinçli farkındalık ile yaklaşın. Hareket ederken bedeninizin nasıl hissettiğine dikkat edin.
- Etrafınızda minnettar olduğunuz şeylere bu duygunuzu yansıtın.
- Bazı kalıplar ile meditasyon yapmayı deneyin. Çok beğendiğiniz bir mantra ile veya bireysel bir mantrayla söz dizisi oluşturup onun eşliğinde uygulayabilirsiniz. Sadece nefes döngünüzün size eşlik etmesini de tercih edebilirsiniz.
Bakış açınıza bağlı olarak egzersizi de bütünüyle bir spiritüel pratik olarak görebilirsiniz. Bir nesneye, duygularınıza ya da bedeninize odaklanmalarınız, vücudunuzu ve benliğinizi dinlemeye başlamanız, istemli nefes düzenlemeleriniz, zihninizi sakinleştirmeniz, konfor alanınızdan çıkmanız, kendinize meydan okumanız, kırılmalar yaşadığınızda bu durumu atlatıp tekrar an’a dönebilmeniz, duygularınızı ve enerjinizi bırakmanız ve sonucunda da karmanızı değiştirmeniz bu pratiği destekleyecektir.
İlginizi çekebilir: Egzersizin Önemi