Günümüz koşullarında stressiz bir yaşam sürmek zor olsa da onunla başa çıkabilmek mümkün. Stresin zihin ve bedende yarattığı olumsuz etkileri, düzenli olarak yapılan yoga ve meditasyon pratikleri ile azaltabilirsiniz. İşte strese karşı uygulayabileceğiniz yoga akışı!

İlginizi çekebilir: Neden Yogaya Başlamalısınız? İşte Zihin Sağlığına Faydaları!

Neden yoga strese karşı panzehir?

Nefes farkındalığı ile bedeni gevşetir.

Yoga, nefes odaklı bir pratiktir. Yoga pratiği boyunca odağınızı nefesinizden ayırmamanız gerekir. Bu nedenle, yoga nefes farkındalığı geliştirme konusunda yardımcıdır. Yoga yaparken yavaş ve derin nefesler aldığınızda vücudunuz gevşer ve stres seviyeniz azalmaya başlar.

Zihni rahatlatır.

Yoga, bedene ve nefese odaklanmayı sağladığı için anda kalmaya yardımcıdır. Bu nedenle zihin, geçmişe takılı düşüncelerden ya da gelecek kaygılarından uzaklaşarak şimdiye döner ve stresten uzaklaşır.

İşte her gün uygulayabileceğiniz ve yalnızca 15 dakikada kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak yoga akışı!

Uttanasana (ayakta öne eğilme)

Yoga rutinine başlarken ayakta öne eğilme pozuyla arka bacaklarınızdaki ve kalçanızdaki gerginliği hafifletebilir, baş aşağı durmanız nedeniyle de vücuttaki kan akışını harekete geçirebilirsiniz.

Uttanasana için, sağ eliniz sol dirseğinizi, sol eliniz sağ dirseğinizi çaprak bir şekilde tutacak şekilde kendinize sarılın ve dizleriniz bükmeden, yüzünüz dizlerinize yaklaşacak şekilde eğilin. En az bir dakika boyunca yavaş ve uzun nefesler vererek bu şekilde kalın. 

Malasana (Çömelme duruşu)

Bu harekette topraklanma ve köklenme çağrışımlarıyla yere daha yakın olduğunuz için stres seviyelerinizde azalma ve vücudunuzun genel bölümlerinde rahatlama hissedilir.

Malasana için, ayak parmaklarınız ve dizleriniz dışa bakacak şekilde çömelin. Dirseklerinizi dizinizin iç kısmına yerleştirerek açabildiğiniz kadar aradaki diz mesafesini açın. Ellerinizi ortada birleştirin. Bu pozisyonda on derin ve uzun nefes alın.

İlginizi çekebilir: En Sevdiğiniz Yoga Pozu Karakterinizi Ele Veriyor

Gomukhasana Garudasana (Kartal kolları ile inek başı duruşu)

Birçok kişi duruş bozukluğu nedeniyle sırt, boyun ve omuz kaslarının katılaşmasından şikayetçi. Eğer siz de bu bölgelerde gerginlik hissediyorsanız kaslarınızı rahatlatarak gün boyunca gerilen vücudunuzu esnetmeyi tercih edebilirsiniz.

Gomukhasana Garudasana için, sağ dizinizin sol dizinizin üzerinden geçirerek sıkıştırın ve kalçalarınızın altına doğru yerleştirin. Bu şekilde rahat bir oturuş belirledikten sonra kollarınızı gevşetin. Sağ kolunuzu sol kolunuzun üzerine alın, dirsek dirseğin üzerine gelecek ve yere paralel olacak şekilde kollarınızı dolayın. Bu pozisyonda 1 dakika boyunca kalabilir ve sonrasında tam tersi bacak ve kolları deneyebilirsiniz.

Ardha Kapotasana (Tek ayaklı güvercin duruşu)

Kalçamız, stresi en fazla hissettiğimiz bölgelerden biridir. Tek ayaklı güvercin pozu ise kalçada konumlanan stres gibi olumsuz duyguların rahatlatılmasını hedefler. 

Tek ayaklı güvercin duruşu için, aşağı bakan köpek hareketi gibi ellerinizi ve ayak parmaklarınızı yere koyun. Daha sonra el parmak uçlarınız üzerinde yükselin, sırtınızı dikleştirin ve sağ bacağınızı yan bir şekilde yere yatacak şekilde karnınızın altına alın. Sırtınızı dikleştirin ve bu pozisyonda her bir bacak için üç dakika kalın. 

Supta Baddha (Tanrıça pozu)

Yere uzanarak sırtınızı dinlendirebileceğiniz bu poz, tüm vücudunuzdaki stresin akıp gitmesine yardımcı olur. Tanrıça pozu için; yere uzanın ve ayak tabanlarınızı yere parelel bir şekilde birleştirin. Dizleriniz rahat ve sağa, sola bakıyor şekilde konumlansın. Kollarınız serbest bir şekilde iki yanınızda dursun. Bu pozisyonda uzun ve derin nefeslerle iki dakika geçirebilirsiniz.

Viparita Karani (Bacaklar duvarda pozu)

Kan akışını etkileyerek stresi ve anksiyeteyi rahatlatmaya yardımcı olan bu ters poz son derece basit. Viparita Karani için; yere uzanın ve bacaklarınızı duvar üzerinde dizlerden kırmadan, düz bir şekilde sabitleyin. Kalçanız duvara yakın olsun ve kollarınız iki yanda serbestken avuç içleriniz yere baksın. Bu pozda bacaklarınızı ve ayaklarınızı serbest bırakarak üç dakika boyunca kalabilir ve gözlerinizi kapatarak dinlenebilirsiniz.

Balasana (çocuk pozu)

Tam bir rahatlama pozu olan çocuk pozu, birkaç dakika bu pozisyonda kaldığınızda sırtınızın ve kollarınızın gevşeyip gerilimden arınması için birebirdir. Dizlerinizin üzerinde yere oturup daha sonra kollarınızı ileriye doğru uzatarak yere uzandığınız bu poz, derin ve uzun nefeslerle birleştiğinde oldukça dinlendiricidir.

Alnınızı yere temas ettirerek tabanla bütünleşmeyi hissedebilir, bu pozisyonda derin nefeslerle üç dakika geçirebilirsiniz.

Meditasyon 

Bu son aşamada, rahat bir oturuşa geçip sırtınızın dik olmasına özen gösterin. Gözlerinizi kapatıp derin birkaç nefes alıp yavaşça verin. Birkaç nefes, nefes alış ve verişlerinizi izleyin. İki-üç dakika boyunca hareketlerin vücudunuzda bıraktığı etkileri gözlemleyin. Nefesinizi her verişinizde rahatladığınızı ve gerilimin vücudunuzu terk ettiğini hayal edin.

İlginizi çekebilir: Vücuttaki Güç Merkezlerini Kuvvetlendiren 5 Etkili Yoga Pozu

Kaynak: MindBodyGreen.com





BLOOM SHOP