Elma sirkesi son zamanlarda diyabet, ülser gibi birçok hastalığa çare olan ve aynı zamanda kilo verdirmeye de yarayan bir içecek olarak lanse edilmekte. Birçok insan elma sirkesinin faydalarını bilmekle beraber, çok azımız da fazla tüketildiğinde oluşabilecek olası yan etkilerinin farkında. Hepimiz biliyoruz ki aşırı tükettiğimiz her şey zararlı hale geliyor. Elma sirkesinin olası yan etkilerini veya aşırı tüketildiğinde yol açacağı sağlık sorunlarını araştırdık. İşte fazla tüketildiğinde elma sirkesi zararları! 

Elma sirkesi zararları

1. Doku hasarı

Sirke, fazla tüketilirse içindeki asit nedeniyle yemek borusu, diş minesi ve mide çeperi başta olmak üzere dokularınıza zarar verebilir. Cilde doğrudan uygulanması halinde ise kızarıklık, yanma, tahriş gibi sorunlar yaratabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız sirkeyi yalnız başına değil, bal, meyve suyu, zeytinyağı ya da su gibi farklı sıvılarla birlikte tüketin.

2. Düşük potasyum

Elma sirkesindeki yüksek asetik asit kanda potasyum değerinin düşmesine neden oluyor. Hipokalemi denen bu durum zayıflama, mide bulantısı, kramp, idrara sık çıkma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritminde bozulma ve hatta felç gibi birçok soruna yol açabilir.

3. İlaç reaksiyonları

Asidik bir sıvı olan elma sirkesi, insülin seviyesi ve kan şekerini olumsuz etkileyebilir. Tansiyon ve diyabet ilaçlarının etkisini azaltabilir ya da birlikte kullanıldığında tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Böyle sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka hekiminize danışın.

4. Gastroentestinal sorunlar

Özellikle detoks için elma sirkesinden yararlananlar mide ekşimesi, hazımsızlık, ishal gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu yan etkilerden kurtulmak için ya kullandığınız elma sirkesi miktarını azaltmanız ya da tamamen kesmeniz gerekebilir.

5. Diş minesi hasarı

Seyreltilmemiş elma sirkesi yüksek asidik yapısıyla diş minesini tahrip edebilir, dişlere sarımtırak bir renk verebilir, diş etinde çekilmelere yol açarak hassasiyete sebep olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sirkeyi mutlaka seyrelterek kullanın ve tükettikten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın.

6. Azalmış kemik yoğunluğu

Elma sirkesinin aşırı tüketimi kemiklerdeki mineralleri azaltarak zayıf ve kırılgan hale getirir. Bu nedenle, osteoporozdan muzdarip insanlara elma sirkesi pek de tavsiye edilmez.

7. Boğaz ağrısı

Birçok araştırma, elma sirkesinin aşırı şekilde tüketilmesinin boğaz tahrişine yol açabileceği sonucunu ortaya koyuyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bunun da nedeni asetik asit. Suda seyrelterek kullanırsanız boğazınız ve yemek borunuz zarar görmeyebilir.

8. Düşük kan şekeri

Kanda antiglisemik etki yaratan elma sirkesi, aşırı kullanıldığında vücuttaki kan şekeri seviyesini düşürebilir. Bazı durumlarda hipoglisemiye (düşük kan şekeri) sebep olabilir, beyindeki glikoz arzını keserek bilinçsizliğe ve hatta komaya bile neden olabilir. Tabii Tip 2 diyabet ve insülin direnci yaşayan insanlar için elma sirkesinin bu etkisi adeta bir nimet olarak kabul edilebilir. En iyisi doktora danışmak.

9. Akne ve ciltte kaşıntı

Elma sirkesi vücudumuzdaki toksinleri atmamıza yardımcı olur. Tabii bunu cildimiz aracılığıyla yapar. Bu süreçte cildimizde akneler oluşabilir. Yüzünüzde bir anda sivilcelerin oluşmasını istemiyorsanız seyreltilmiş elma sirkesi kullanmanız daha doğru olabilir. Çok hassas bir cildiniz varsa doktora danışmanızda yarar var.

10. Baş ağrısı ve bulantı

Elma sirkesinin aşırı kullanımı sonucunda bulantı hissi ile birlikte baş ağrısı da ortaya çıkabilir. Bu da yine toksinlerin atılmasıyla ilgili bir durum. Bunu önlemek için sabahın erken saatlerinde elma sirkesi tüketmemekte yarar var.   

11. Vücuttaki minerallerde azalma

Elma sirkesinin sağladığı detoks etkisi iki yönlü. Bir başka ifadeyle hem toksinlerin hem de yararlı minerallerin vücuttan atılmasına neden oluyor. Toksinlerden kurtulurken mineral kaybı yaşamak istemiyorsanız avokado, muz, yeşil yapraklı sebzeler gibi mineral yönünden zengin yiyecek ve içecekleri daha sık tüketebilirsiniz.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: Style Craze, Edition Cnn





BLOOM SHOP