Elma sirkesi boğaz ağrısından varis tedavisine dek birçok hastalıkta kullanılan doğal bir yöntem olarak yüz yıllardır bilinmekte. Ancak elma sirkesinin faydaları üzerine bilimsel kaynak pek olmasa da son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu fermente içeceğe daha yakından bakıp faydalarını gözler önüne sermeye kararlı.

Elma sirkesi nedir?

Elma kabukları, bal ve su ile yapılan elma sirkesi, içerisindeki meyve şekerinin alkole dönüşmesiyle fermente oluyor. Bakteriler, alkolü asetik aside dönüştürüyor. Sirkenin ekşi tadı ve sert kokusu da bundan kaynaklanıyor.

Elma sirkesi nasıl yapılır?

Elma ile mayanın birleşiminden elde edilen elma sirkesi fermantasyon işlemi ile yapılıyor. Kırmızı elmaların ezilmesi ve sıkılmasının ardından elde edilen elma suyuna maya ekleniyor. Elma suyu ile birleşen maya elma suyundaki şekeri sindirerek birkaç hafta sonrasında alkole dönüştürüyor. Fermantasyon işleminin ikinci aşamasında ise alkol, elma suyunun içerisindeki doğal bakterileri sirkeye keskin tadını ve kokusunu veren asetik aside dönüşüyor. Elma sirkesini evde yapmak ise sandığınız kadar zor değil! Yalnızca kırmızı elmalara, bala ve suya ihtiyacınız var! Geniş bir cam kavanoza çekirdekleri çıkartılan kırmızı elmalar kabuklarıyla birlikte doldurduktan sonra bal ekleniyor. Bir tülbent yardımıyla üzeri sarılan kavanozu 1.5-2 ay güneş görmeyen bir alanda bekletilirken ara ara da karıştırılıyor. Bir süre sonra çürüyen elmalar kavanozun üstüne yerleşiyor ve sirke sinekleri beliriyor. Bu sirkenin fermente olduğu anlamına geliyor. Bu aşamada elmaları atılıp süzüldükten sonra biraz daha bal ve tuz ekleniyor. Bir süre sonra sirkenin üzerinde “sirke anası” denilen maya oluşacak. Tabaka halindeki bu sirke anasının alınmasıyla birlikte elma sirkesi hazır hale geliyor. Bu sirke anası, başka bir sirke yapımında kullanmak üzere de saklanabiliyor.

Tarif için: Pratik ve Doğal Bir Reçete: Elma Sirkesi Tarifi!

Elma sirkesini nasıl kullanmalıyız?

Birçok faydası olduğu bilinen elma sirkesi, aşırı tüketildiğinde olumsuz durumlara yol açabilir. Hiçbir besin öğesi mucize gerçekleştirmiyor, elma sirkesi de… Bu nedenle her gıdayı olduğu gibi elma sirkesini de kararında tüketmekte yarar var.

Gıdaları uzun süre saklamaktan pişirmeye kadar uzanan geniş bir yelpazede kendisine kullanım alanı bulan elma sirkesi, salata ve çorba gibi başlangıçlara aroma kazandıran bir lezzet. Fazlasıyla asitli olduğundan doğrudan içilmesi asla önerilmiyor!

Özellikle midenizde ülser ya da gastrit gibi sorunlarınız varsa elma sirkesi durumu daha da kötüleştirebiliyor. Bu nedenle elma sirkesinin mucizevi etkilerinden yararlanmak istiyorsanız zeytinyağı ya da bitki çayı gibi farklı sıvılara karıştırarak kullanmanız tavsiye ediliyor.

Elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Sirke bilinen en eski sağlık iksirlerinde yer alan bir malzeme. Hipokrat’ın elma sirkesiyle yaraları tedavi ettiği pek çok tarihi kaynakta yer alıyor. Kilo vermek için de yararlanılan elma sirkesinin kalp sağlığını korumaktan bağışıklık sistemini güçlendirmeye dek birçok yararı bulunuyor.

Probiyotiklere yardımcı bir bileşene sahip olan elma sirkesi, kendine özgü tadı ve kokusuyla turşu yapımında da tercih ediliyor. Japonya’da yapılan son araştırmalar ise elma sirkesinin içinde bulunan asetik asidin Tip 2 diyabeti kontrol altında tutmaya ve kilo vermeye yardımcı olduğunu ortaya koydu (Bu araştırmalar, küçük bir grup üzerinde yapıldı).

Polifenol olarak adlandırılan antioksidanlar açısından da zengin olan elma sirkesi bu sayede hücre hasarının onarılmasına da destek olan bir gıda.

  • Yapılan araştırmalar elma sirkesinin tokluk hissini artırdığını gösteriyor. Elma sirkesi, daha az kalori alımına yol açarak kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kolestrolü ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
  • Bir gıda koruyucusu görevi görerek gıdalarda bakterilerin büyümesini ve bozulmasını engeller.
  • Bakteriler de dahil olmak üzere patojenleri öldürmeye yardımcı oluşuyla mantar, bit, siğil gibi hastalıklarda ve kulak enfeksiyonlarında dezenfektan görevi görür.
  • Elma sirkesi doğal olarak asidik olması ve antimikrobiyal özelliklere sahip olmasıyla  cilt bariyerini iyileştirmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.
  • Elma sirkesinin içinde bulunan asetik asid, Tip 2 diyabeti kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  • İçerisinde bulundurduğu sağlıklı bakteriler olası enfeksiyonlardan, hastalıklardan korumaya yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Elma sirkesi fazla tüketildiğinde ne gibi sorunlara yol açar?

Aşırı derecede asitli bir gıda olan elma sirkesi fazla tüketildiğinde uzun vadede dişlere zarar verebilir. Her ne kadar boğaz enfeksiyonlarında suyla karıştırılarak kullanılsa da sirkenin doğrudan ya da fazla tüketimi boğaza ve mideye de dokunabilir.

Öte yandan elma sirkesinin Tip 1 diyabetlilerin insülin dengesini bozduğuna dair birtakım araştırmalar da mevcut. Ayrıca kalp ve diyabet hastalarının kullandığı ilaçların yanı sıra diüretik ve laksatif ilaçların etkisini azaltabilir.

Kısaca, elma sirkesi mucizevi bir tedavi yöntemi olmayıp aşırı tüketildiğinde de birtakım sorunlara yol açabilir. Fakat fazla kalorisi olmayan bu içeceği, yiyeceklerinizde kullanarak kendine özgü tadından mahrum kalmayın!

Kaynak: Live Strong, WebMD





BLOOM SHOP