Aylardır süren sokağa çıkma yasaklarının bitmesi ve havaların ısınmasıyla herkes tatil planları yapmaya başladı. Her ne kadar normalleşme sürecine girilmiş olsa da büyük otellere gitmek, toplu taşımları kullanmak veya kalabalık ortamlarda sosyalleşmek birçok kişinin içine sinmiyor. Bu şartlar altında, hem sağlığını korumak isteyen hem de tatil yapmak isteyen kişiler gözlerini doğaya, açık havaya, dış mekan sporlarına ve kamp alanlarına doğru çeviriyor. Sonuç mu? Glamping trendi ülkemizde de en parlak dönemini yaşıyor. İşte glamping hakkında bilmeniz gerekenler!

Glamping nedir?

İngilizcede “glamorous” ve “camping” kelimelerinin birleşiminden oluşan glamping, göz alıcı kamp anlamına geliyor. Fakat bu yeni trendin adında geçen “göz alıcı” kelimesi muhteşem bir doğayı kastetmiyor. Beş yıldızlı otellerin konforunu aratmayacak, geniş ve ferah çadırların içinde, sınırsız hizmet ve lüks ile doğayı deneyimleyebilmek anlamına geliyor. Brandalardan yapılmış ve doğanın bakir güzelliğinin içinde konumlandırılmış otel odaları, en üst seviyede mahremiyet ve bol bol doğadan oluşan bu tatil stili rahatlık ve doğal hayatı muhteşem bir dengede birleştiriyor.

Dünyanın her yerinde oldukça gözde bir trend olan glamping, ormanların içinde ağaç evler, ovalarda yurtlar, kutuplarda iglolar, sahillerde kabinler veya çöllerde tipiler olarak karşımıza çıkıyor. Doğa sporlarını ve açık alan aktivitelerini içeren bu tatil stili, trekking, safari, kayak, kano ve benzeri pek çok aktiviteyle bir paket halinde sunuluyor.

İlginizi çekebilir: Doğayla Yeniden Kurulan Bağ: Orman Banyosu

Neden glamping?

Doğa dostu

Son yıllarda oldukça büyük endişe yaratan küresel ısınma ve bozulan ekolojik denge pek çok kişiyi çevreye ve kaynak kullanımına karşı duyarlı olmaya itiyor. Sonuç olarak da hayat tarzında ve dolayısıyla tatil tarzında değişiklik yapmak isteyenlerin sayısı çoğalıyor. Genellikle sürdürülebilirlik konseptini belirlemiş olan glamping, doğa ile iç içe ve doğaya saygılı bir profil çiziyor. Hatta kampların tasarımları ihamını geleceğin sürdürülebilir ev projelerinden alıyor ve sürdürülebilir doğal enerji kaynaklarını kullanıyor.

Hizmete, tasarıma ve kaynak kullanımına yaklaşımı her zaman “az ama öz” ve “az çoktur” şeklinde minimal oluyor.

Doğaya yakın

Glamping, sabahları doğal bir ortamda uyanma kavramını rahatlıkla birleştirerek pek çok kişinin hayallerini gerçekleştiriyor. El değmemiş bir doğaya uyanmak, sabah tertemiz oksijenin ve doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyen şehirli insanlara bekledikleri fırsatı sunan glamping trendi, kamp yapmak isteyen fakat konforundan vazgeçemeyenler için ideal bir çözüm oluyor.

Macera dolu bir tatil

Dağ tırmanışı, dağ bisikleti, rafting, kano, doğal hayat gözlemciliği, şarap tadımı gibi aktivitelerle renklendirilen glamping, bulunduğu bölgenin ve doğanın şartlarına uygun macera dolu deneyimler sunuyor.

Ülkemizde glamping yapmak mümkün mü?

Doğasıyla uluslararası bir üne sahip olan ülkemiz glamping alanları konusunda yurtdışındaki örneklerden geri kalmıyor. Pek çok farklı konseptte olan bu lüks kamplardan en güzellerini sizler için listeledik. İşte Türkiye’de öne çıkan 6 glamping alanı!

Kocabahçe Glamping, Gereme Koyu, Bozburun

Hızlı akan şehir hayatının aksine sakinlik ve dinginlik sunan bu kamp alanı doğayı konforla harmanlamayı oldukça iyi başarmış. Dalından toplanmış sebze meyveler ve taptaze deniz ürünleriyle leziz sofralar kuran bu işletme, bedensel ve ruhsal tüm ihtiyaçlara cevap veriyor. Farklı tarzlarda dekore edilmiş bungalov ve çadırlar sunan Kocabahçe, kendi çadırıyla kamp deneyimi yaşamak isteyenler için de bir alan sunuyor. Balıkçılık, kano, yoga, yelken ve trekking gibi aktivite imkanları da sunan bu işletme huzurlu bir tatil için ideal bir yer.

Bonjuk Bay, Çamlı, Marmaris

Özel bir koyda konumlanmış olan glamping alanı sunduğu deneyim imkanlarıyla çok konuşuluyor. Farklı programlara sahip olan bu alanda hoşunuza giden tatil planını seçme imkanınız oluyor. Farklı insanlardan birşeyler öğrenip öğretebilir, özel günleri kurlamak ve özel zamanlar geçirmek için tüm alanı kiralayabilir, düzenlenen sanat, müzik, gastronomi ve kişisel gelişim workshoplarına katılabilir veya istediğiniz gibi bir tatil geçirmek için sadece bir oda tutabilirsiniz. Çadırlar, taş evler ve bungalov gibi konaklama seçenekleri de sunuyor.

Perdue, Faralya,Fethiye

Denizin hemen yanında kurulmuş ahşap platformlardaki lüks safari çadırlarında konforlu ve huzurlu bir tatil yapmaya ne dersiniz? Muhteşem denizi, her çadırına özel ayrılan spa alanları ve macera dolu aktiviteleriyle hayallerinizdeki tatili vadediyor.

Avalon Steppers, Kayaköy, Fethiye

Lüks oba çadırlarını, dünya üstündeki saraylardan esinlenilen tasarımlarla dekore eden Avalon, misafirlerine çadırların kubbelerinden yıldızları izleme olanağı sunuyor. Bisiklet, ATV, balıkçılık, tırmanış, dalış ve at binme gibi aktiviteler de sunan bu lüks işletme Fethiyenin güzel plajlarına da oldukça yakın.

Club Amazon, Bördübet, Marmaris

35 yıldan uzun zamandır hizmet veren Club Amazon, Gökova’nın muhteşem doğasını kucaklamak isteyen herkesi bekliyor. Ormanın içindeki muhteşem konumu ve farklı konseptlerdeki konaklama imkanlarıyla değişik deneyimler vadeden Club Amazon, doğada aktivite imkanlarıyla da macera severlerin kalbini cezbediyor.

Knida Eco Farm, Değirmenbükü, Datça

12 dönümlük bir arazide şarap bağları ve yaşam alanlarından oluşan Knidia, sulama ve soğutma yapmak için bir göle, misafirlerin taze besinlere ulaşabilmesi için bir meyve bahçesine ve öğretici aktiviteler için marangoz bölümüne sahip. Şarap, sabun, badem ve zeytinyağı gibi yöresel ürünleri de bünyesinde barındıran bu çiftlik doğaya da oldukça saygılı!





BLOOM SHOP