YAZAN: PELİN BOZKURT BİLGİÇ
FOTOĞRAF: BON APPETİT

Vedalar hüzünlüdür ancak kazandıklarımızla, kaybettiklerimizle, vazgeçtiklerimizle eski yılın ardından “iyi bilirdik” deriz. Yeni yılı da sevgiyle kucaklar, daha güzel günlere gebe olduğunu düşünürüz. Her ikisi de kutlamaya değer. Tam da bu sebeple yeni yıl arifesi ailelerin, dostların, iş arkadaşlarının kalabalık ve özenilmiş sofralarda bir araya geldiği çok önemli bir dönem benim için. Böyle bir daveti ben hazırlıyorsam o sofrada herkesin kendini ayrıcalıklı hissetmesi için elimden geleni yaparım. Sizlerin de evlerinizde mükemmel bir yeni yıl daveti verebilmeniz için öneriler derledim.


Ön hazırlık

Sofranızda bir tema oluşturmak için önce hayal kurun… Sonra hayalinizin ete kemiğe bürünmesi için adım adım ilerleyin. Yeni yıl sofrasının teması belli zaten diyebilirsiniz. Ancak her sofranın bir hikayesi olmalı. Ve unutmayın ki: “Sofranız sizin imzanızdır.” Orada herkes sizden bir iz bulmalı. Bir renk, bir obje size ait olan farklı bir dokunuş ana temayı güçlendirmeli. 

Yeni yıl olunca neşe ve umudu yansıtan renkli, canlı, ışıltılı aksesuarlar size yardımcı olur. Burada bir yol ayrımına geldiniz: Sadeliğin içinde şık ve mumların aydınlattığı bir masa mı? Yoksa gösterişli ve parıltılı bir masa mı? Yanlış doğru ayrımı yapmadan kararı siz verin. 

  • Sadelikten yana iseniz düz renkte masa örtüsü ile yeni yıl konseptinde bir peçete veya peçetelik kullanabilir aksesuarlarla da zenginleştirebilirsiniz. Daha gösterişli sofralar için siyah renk sofistike görünürken, altın ve gümüş renkler daha şaşaalı bir atmosfer yaratır.
  • Kullanacağınız çiçekler yemeklerinizin hoş kokusunu bastıracak kadar yoğun kokulu olmamalı.
  • Çok iyi hazırlanmış bir sofrada mutlaka kumaş aksesuarlar ütülü olmalı, lekeler varsa mutlaka çıkarılmalı. 
  • Şamdanlar veya diğer aksesuarlar konuklarınızın birbirlerini görmelerini engelleyecek kadar büyük ve uzun olmamalı.
  • Müzik, davet sofralarının olmazsa olmazı ancak insan sesini bastırmaması için yemek esnasında arka planda kalmalı. 
  • Mutfakta servise hazırlayıp getireceğiniz yemek tabağını masaya koymayabilirsiniz. 
  • Unutmayın, masanın en büyük zenginliği konuklarınız ve onların kahkahaları ile uzun ve keyifli sohbetleri. Birbirlerini tanımayan ancak ortak ilgi alanları olan misafirlerinizi yanyana oturtma riskini almanızı öneririm. Eski dostlukları pekiştirirken yeni dostluklar oluşturmak da çok değerli.

Yemek menüsü

Menü oluştururken konuklarınızın tercih etmedikleri besinler için mutlaka ön bilgi alın. Her iki taraf için de o kadar emeğin karşılık bulmaması çok üzücü olur.

  • Baharat çok severim ancak kalabalık sofralarda baharatı ve acıyı fazla kullanmak doğru bir fikir değil. Aynı şekilde çiğ sarımsak ve soğanda da ölçüyü gözetmelisiniz. 
  • Lezzetli yemekler hazırlamak için yola çıkarken menü seçimleriniz çok ağır olmamalı. 
  • Davet sofrasında sunum çok önemli, her tabağı sizin tablonuzmuş gibi düşünün.
    Yemekleri masaya getirip oradan servis edecekseniz, sıcaklıklarını korumak için önlem alın.
  • Kalabalık sofralarda değişik mezeler hazırlamayı seviyorum. Soslu mezelerin ve zeytinyağlıların tatları birbirine karışmasın diye ayrıca veya en soslusunu en son servis edecekmiş gibi bir düzen kuruyorum. 
  • Salatayı ara soğuk olarak zengin ve gösterişli bir sunumla hazırlayabilirsiniz. O zaman daha büyük bir tabakla servis edin. Ana yemeğin yanında eşlikçi olacaksa küçük bir kase daha doğru olur. 
  • Et, tavuk veya hindiyi bütün halde sofraya getirecek şekilde pişirdiğinizde mutfakta değil konukların önünde dilimleyip servis yapmak daha güzel bir tablo yaratır.
  • Misafirlere tabakları aynı anda getirip aynı anda kaldırmalısınız. Biten tabakları hızlıca toplamak yavaş yiyenleri strese sokabilir.
  • Ev sahibi olarak daha fazla yemek istemeyen konuğunuza kulak verin, herkese yiyeceği miktarı belirleme özgürlüğü tanıyın. Biraz daha almaması sizin yemeklerinizi beğenmediğini göstermez. 

Yemekten sonra

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir günle sınırlı olmadığını genel yaşam şeklimizi kapsaması gerektiğini savunuyorum. Ancak yeni yıl sofrası biraz şımaracağımız, tolere edeceğimiz küçük kaçamakların yapıldığı bir ortam!

  • Yemeğin yanında konuklarınıza sindirimi rahatlatan sıcak/ılık yasemin çayı, papatya çayı teklif edin. 
  • Çoğunlukla davet sofralarında fazla yenir. Siz de arada sofradan kalkmak için dans ortamı hazırlayın. 
  • Tüm bu paylaştıklarıma son olarak ekleyeceğim şey ise şu: Mükemmel değil samimi ve sıcak sofralardır bizi birbirimize bağlayan, hatırlanan. 

Hayat bir davet! Önünüze gelecek yemeği seçme özgürlüğünüzün olduğu bir yıl diliyorum. 





BLOOM SHOP