YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI
FOTOĞRAF: EYESWOON

Günün evde olduğumuz zaman dilimleri aslında dinlenmeye, deşarj olmaya ve toplumdan bir nebze sıyrılıp kendi dünyamıza çekilmeye ayırdığımız anları kapsıyor. Bu değerli zamanı geçirdiğimiz kişisel alanın huzurlu, konforlu ve pozitif enerjiyle dolu olmasına, bulunmaktan keyif aldığımız bir yere dönüşmesine nasıl yardımcı olabiliriz? Belki filmlerde veya dizilerde gördüğünüz, gündelik hayatta konuşulan fakat altı dolu bir şekilde ele alınmayan Feng Shui felsefesini evimize taşıyoruz.


Feng Shui felsefesi nedir?

Feng Shui, aslında antik bir Çin pratiği. Chi adı verilen yaşam enerjisini dengelemek üzerine kurulan Feng Shui felsefesinin amacı, bu pozitif yaşam enerjisini evimize davet etmek ve akışını yönetmek üzerine kurulu. Evimizin genel havasını ve hissiyatını yükseltmeyi amaçlayan bu pratik hem bilimsel hem de spiritüel bazı standart kural ve prensiplere sahip. Feng Shui’ye dayanan iç mimari, kişiyi bulunduğu ortam ile uyumlayarak enerjinin eve aktığı farklı noktalardan hayatın ilintili alanlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Feng Shui ile var olan düzeninize minik değişiklikler yapmak ve bu felsefe ile dekorasyonu yeniden ele almak isteyenler için birkaç temel noktayı paylaşıyoruz.

Yin ve Yang dengesini ayarlayın

Evde uyumlu bir enerji elde etmek için ev düzeninizde Yin ve Yang dengesini sürdürmeye özen gösterin. Yin rahatlamayı sağlayan pasif enerjidir, Yang ise üretkenliği ve sosyalleşmeyi destekleyen aktif enerjidir. Biri olmadan diğeri var olamazken, genel denge bazı odaların ağırlıklı olarak Yin, diğerlerinin ise ağırlıklı olarak Yang olmasıyla sağlanır. Yin, yatak odaları ve banyolar için harika olurken, Yang’a mutfakta, ön kapıda, yemek odasında ve ev ofisinde ihtiyaç duyulacaktır. Ev ve oda düzeninizi oluştururken dengeyi sağlamak için daha açık, pencereli ve ışık alan alanların Yang enerjisinde olduğuna dikkat etmelisiniz.

5 element ile çalışın

Feng Shui felsefesine bağlı dekorasyonun temelinde 5 elementin dengelenmesi yatıyor. Hava, ateş, su, ahşap ve metalin her biri farklı nitelikleri temsil ederken bu elementlerin birlikte uyum ve denge içerisinde kullanıldığı tasarımların, hayatın her alanında doyum için önemli olduğu söyleniyor.

  • Su: Su elementi, her alanda iyi şansı, bolluğu ve hayatınızın ne kadar iyi aktığını temsil eder. Lacivert ve mavi gibi su tonlarını, yumuşak veya kavisli kenarları ve dalgalı çizgileri sanat eserleri veya mobilyalara dahil ederek iç tasarımınıza su ögesini ekleyebilirsiniz.
  • Metal: Metal elementi sadeliği ve netliği temsil eder. Evinize metal fotoğraf çerçeveleri, aynalar veya metal mobilyalar entegre edebilirsiniz.
  • Ateş: Ateş elementi enerjinin aktive edilmesinden sorumludur. Tutkuyu ve yaratıcılığı temsil eder. Keskin kenarlı dekorlarla, ev aydınlatmasıyla ve parlak renklerle ilişkilendirilir. Evinizde çok fazla ateş enerjisi huzursuzluk yaratabilirken, çok az ateş enerjisiyle kendinizi sıkışmış ve durgun hissedebilirsiniz.
  • Ahşap: Ahşap elementi nezaket ve canlılık ile ilişkilendirilir. Evinizde ahşap mobilyalar, iç mekan bitkileri veya ev tasarımınızda ahşap malzemeler kullanabilirsiniz.
  • Toprak: Toprak elementinin istikrarı, sağlığı ve topraklamayı temsil ettiği söylenir. Evinizi doğal malzemelerden yapılmış ögelerle donatabilir, sarı ve kahverengi gibi toprak tonlarını kullanabilir veya kare şekilli nesneleri dekorasyonda kullanabilirsiniz.

Evin hakim noktalarını tanıyın

Feng Shui’nin en dikkate alınması gereken kurallarından biri, evdeki hakimiyet noktaları üzerinedir. Evinizdeki ana mobilyaları kapsayan bu kurala göre yatağınız sizi, çalışma masanız kariyerinizi ve ocak ise bolluk ve bereketi temsil ediyor. Buradaki en temel nokta bu eşyaları konumlandırırken görüş açısında kapının olduğundan emin olmak. Tamamen kapı hizasında olmak gerekmese de kapıya sırtı dönük bir pozisyonda olmamak optimal enerjiyi çalıştırmak için oldukça önemli. Ocağımızı taşımak eğer ev planımız buna uygun değilse pratik bir çözüm olmayabilir fakat ocak evin kalbini de temsil ettiğinden çalışır durumda olduğundan emin olmak isteyebilirsiniz. Özellikle evden çalışanlar içinse çalışma masanızın kapıya bakıyor olması ve çalışırken duvarı arkanıza almanız oldukça öneriliyor.

Evi düzenli tutun

Evde mevcut olan dağınıklık hem mental hem de dekoratif olarak size bir fayda sağlamayacaktır. Evde yer alan her şeyin enerji alanı içerisinde bir yer kapladığını düşünürsek var olan dağınıklık enerji akışını engelleyecek ve pozitif enerjiye ayrılabilecek olan alanı yalnızca azaltacaktır. Dağınıklık dışında fazla eşyanın da aynı duruma neden olabileceği düşünüldüğünde, dekorasyonu daha minimal tutmak ve evinizde var olan eşyaların anlamlı, özenle seçilmiş ve size iyi hisler yansıtan parçalar olmasına da dikkat edilebilir.

Dikey ilerleyin

Dikey elementler, büyümeyi ve genişlemeyi temsil eder.  Eğer mutfak dolaplarınız tavana kadar uzanmıyorsa aradaki mesafeyi bitkiler veya mutfak dekoru ile kapatmak hem tozlanmayı hem de Feng Shui felsefesine göre birikecek olan negatif enerjiyi önleyecektir. Işığın yukarı doğru ilerleyeceği aydınlatmalar eklemek, alanı uzatmak için köşelere bir ağaç veya uzun bir bitki eklemek veya uzun kitap rafları ile alanı doldurmak bir seçenek olabilir. Bulunduğunuz ortamı uzun gösterecek herhangi bir dekor bu prensipte işinizi görecektir.

Yumuşak renkler tercih edin

Evin odalarını doğal tonlar ve özellikle toprak renklerinde tercih etmek hem toprak elementini çalıştıracak hem de huzurlu ve rahatlatıcı bir atmosfer oluşturacaktır. Canlı ve cesur renkler yorucu ve boğucu olabilirken bej, açık mavi veya krem gibi renkler girdiğiniz ortamda zihninizi fazla yormayacaktır. Uyumlu ve birbiriyle çarpışmayan renkler ise genel olarak ahengi temsil edecektir.

Enerji akışını yavaşlatın

Enerji akışını yavaşlatmaktaki amaç, pozitif enerjiyi evin içinde tutmak ve onu korumaktır. Evinizdeki koridorları dekore etmek bunun için iyi bir seçenek olurken sanat eserlerini, bitkileri veya diğer eşyaları açık alanlara yerleştirmek, insanların devam etmeden önce duraklamasına neden olarak enerji akışını yavaşlatır.




Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP