Bağırsak, vücutta artık ikinci beyin olarak kabul ediliyor. Bağırsak floramızı korumak, pek çok hastalıktan korunmamız için hayati önem taşıyor.
Hücre yapısı, etken maddeleri, reseptörleri ile beynimizin sanki bir ikizi olan bağırsaklarımız da düşünüyor, üzülüyor, hissediyor, karar veriyor ve hatırlıyor… Özellikle de yüksek duygularımız olan korku, sevinç ve üzüntü esnasında önemli rol oynuyor.
Ruhsal gelişime önem verip bedenimizi yeterince temiz tutmazsak, ruhsal arınmayı da tam anlamıyla başaramayız. Çünkü ruhsal sağlığımız ve gelişimimiz, ikinci beynimizi iyi beslemekten geçmektedir.
İkinci beynimiz olan bağırsaklarımızın, hücre yapılarının etken madde reseptörleri ile beynimizinkiler adeta ikiz konumundadırlar. Bu nedenle, bağırsak floramızı koruyarak pek çok hastalıktan da korunuruz.
Fermante besinler nedir?
Fermante edilen besinler, mayalanmış gıdalardır. İkinci beyin olan bağırsağın florasını besleyen ve güçlendiren, faydalı bakteri açısından mayalanma ile zenginleştirilmiş “canlı gıda”lar ve probiyotiklerdir. Probiyotik gıdaların faydaları ise;
- Tam beslenme sağlar,
- Mevsimsel olan salgın hastalıklardan korur,
- Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır,
- Vücudu toksit ve ağır metallerden arındırır,
- Bağırsaklardaki faydalı bakterileri arttırır,
- Zihin sağlığımızı düzeltir,
- Yüzlerce yıldır şifa sağlamakta olup
- Güçlü antioksidanlar içerirler.
Neden probiyotik tüketmeliyiz?
Probiyotikler, yiyecekleri fermante ederek laktik asit oluşmasını, zararlı maddelerin yok edilmesini, sindirimi kolaylaştırmayı, bazı vitaminlerin çoğalmasını ve yiyeceklerin tadının iyileştirilmesini sağlarlar. Probiyotik yiyecekler aynı zamanda ekolojik enerji kaynaklarını da oluştururlar.
Probiyotik kelimesi “yaşam için iyi “anlamına gelmektedir. Bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerle bağışıklığınızı, hastalıklara karşı da direncinizi arttırarak sağlıklı olmanızı sağlarlar.
Fermentasyon nedir?
Fermantasyon işlemi, yiyeceklerde bulunan enzim, antioksidanlar ve vitaminleri 20 ile 100 katı arasında arttırır. C vitamini yüksek oranda artar ve tüketilene kadar, o oranda muhafaza edilir.
Fermantasyon, yiyeceklerdeki lactobakterilerin çoğalması ile gerçekleşir. Günümüz beslenme biçimlerine bağlı olarak azalan faydalı bakterileri vücudumuzda fermante edilmiş yiyeceklerle tekrar arttırabiliriz.
Fermente içecek probiyotik kvass tarifi
Malzemeler
- 3 adet orta boy pancar
- 1 litre su
- 1/2 çay bardak kefir altı suyu veya yoğurt suyu
- 1 yemek kaşığı kaynak tuzu
- 4-5 diş sarımsak
Tarif
Pancarları yıkayın ve ikiye kesin.
Ardından küpler halinde doğrayın.
Sarımsakları irili ufaklı doğrayın.
Büyükçe bir kavanoza aktarın.
Kefir altı suyunu, tuzunu da ilave edin ve karıştırın.
Kavanozun kapağını kapatın ama kilitlemeyin veya üstünü bir şekilde hafifçe örtün.
En az 5 gün serin ve loş bir yerde bekletin. Her gün karıştırın ve alt üst edin. Üst yüzeyde tabaka olmamasına özen gösterin.
Şalgam suyunu seviyorsanız kvass’ı da çok seveceksiniz. Süzdüğünüz pancarları salataya ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
İpek Kuşçu kimdir?
Ankara’da doğdu. İ.İ.B.F/İşletme bölümünden mezun oldu. Çocukluğundan bu yana süren mutfak aşkı onun asıl işi oldu. 2006 yılından bu yana Gerçek Gıdalar ve Kaybolan Tatlar üzerine araştırmacı yazar olarak çeşitli yayın gruplarında tarifleri ve araştırmaları ile yer alıyor. Tek başına sürdürdüğü çocukları “Gerçek Gıda” ile tanıştırma ve uygulamalı öğretme çabası ile ilk kez özel bir anaokulu bünyesinde iki yılı aşkın süre ile “Gerçek Gıda” eğitimleri verdi. Aynı zamanda Çocuk İstanbul Informel Eğitim bünyesinde çocuklar ve ailece yapılan “Mutfak Atölye” çalışmalarını yürüttü.
Slow Food Fikir Sahibi Damaklar bünyesindeki “Fikir Sahibi Çocuklar” çalışmalarını ve yine Slow Food Fikir Sahibi Damaklar ”Lüfer Yok Olmasın” kampanyasıyla “Anne Bak Lüfer” atölyelerini yaptı. Borusan Stüdyo bünyesinde “İstanbul Lezzet Haritası” seri atölyelerini ve YGA Liderlik Okulu (Young Guru Academy ) YGA Yıldızlar kampı gerçek gıda atölyelerini gerçekleştirdi.
Emine Sahin ile “Gerçek Ekmek” “ kitabı tüm ekşi maya ve ekmek tarif ve uygulamaları ile yer almıştır. “Abur Cubura En Güzel Alternatifler ve Gerçek Probiyotik Beslenme” kitaplarının yazarıdır. Halen bir özel okul bünyesinde “Gerçek Probiyotik Beslenme” derslerini 6-8 yaş grubuna uygulamalı olarak öğretmektedir.