Bazı bünyelerde kronikleşen bir alerji haline gelerek şişkinlik, karın ağrısı, sindirim sorunları, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliğine neden olan glüten, pek çok insan için tercih edilmeyen bir içerik haline geldi. İnce bağırsak hassasiyetine sahip olan çölyak hastalarının glütenden şiddetle kaçındıklarını biliyor, yemek yediğimiz çoğu yerde veya marketlerde sık sık “glütensiz” seçeneklerle karşılaşıyoruz.
Peki glüten intoleransı olmayan kişiler için de glütensiz beslenmek sağlıklı mı? Glütenin hayatımızda olmaması, olmasından daha mı faydalı?
Öncelikle, glüten nedir?
Hamuru hamur yapan, ekmeğin kabarmasını sağlayan, birleştirici bir protein içeriği olan glüten, besinlere esneklik ve bütünlük sağlamaya yardımcı olur. Ancak bağırsak rahatsızlıkları ve çölyak hastalığı olan bireylerde, glüten tüketimi bağırsağı hassaslaştırır hatta tahrip eder ve besinlerin sağlıklı bir şekilde emilmesini engeller. Yetersiz emilim nedeniyle bağırsak besinlerden alması gereken vitamin ve mineralleri alamaz. Bu noktada, glütenli hamur işlerinden uzaklaşılarak rafine karbonhidratı olabildiğince azaltmak gerekir.
Glütene karşı hassasiyetiniz varsa içerisinde glüten bulunmayan pek çok besin çeşidi arasından kendinize glütensiz bir beslenme rotası oluşturabilirsiniz.
Glütensiz olarak tercih edebileceğiniz besin kategorileri
- Meyveler
- Sebzeler
- Tahıllar
- İşlenmemiş kuru yemişler
- Bakliyatlar
- Et, tavuk, balık
- Yumurta, soya, süt, peynir, doğal yoğurt
- Pirinç, mısır unu, karabuğday, Hint irmiği, Ararot nişastası
- Patates unu, soya unu, kinoa, keten tohumu
- Tereyağı, margarin, yemeklik yağlar
Glüten içeren gıdalar arasında ise işlenmiş gıdalar, buğday, arpa, galeta unu, makarna, yulaf ezmesi, mısır gevreği, hazır çorbalar ve hazır gıdalar, hamur işleri, bisküviler, tatlandırıcı hazır harçlar ve soslar, bira gibi mayalı alkollü içecekler bulunmaktadır.
Glütensiz beslenmek sağlık için gerekli mi?
Eğer çölyak hastalığınız veya bağırsak problemleriniz varsa glütensiz beslenme sizin için hayati önem taşıyor. Fakat glütene intoleransınız yoksa glütensiz beslenmek sizin için bir gereklilikten çok tercih haline dönüşüyor.
Glütenli yiyecekler incelendiğinde çoğunun katkı maddesi içeren, işlenmiş, rafine karbonhidratlardan meydana geldiğini görüyoruz. Glisemik indeksi yüksek olan bu gıdalar kan şekerinin hızla yükselmesini sağlıyor ve bunun yanı sıra fazla kilo probleminin de kaynağını oluşturuyor. Bu nedenle glüten hassasiyetine bağlı olmadan bu kategorideki ürünleri tüketmekten kaçınmak size çok daha sağlıklı bir yaşamın anahtarını sunuyor.
İlginizi çekebilir!
- Glütensiz Ekmek: Badem Unlu Ekmek Tarifi
- Glütensiz ve Pişmeyen Karnabahar Pirinci Salatası Tarifi
- Glütensiz Limon Aromalı Karnabahar Pizza Tarifi
Kaynak: Coeliac.org