Mevsim geçişlerinde alerjileriniz hayat kalitenizi düşürüyor mu? Pek çoğumuzun deneyimlediği dönemsel alerjiler kendini hapşırma, göz ve burun akıntısı, öksürük, yorgunluk hatta beyin sisi gibi gündelik yaşamı zorlaştıran semptomlarla gösteriyor. Peki güzel havaların keyfini çıkarmamızı engelleyen bahar alerjileri doğal yollarla nasıl dindirilebiliyor? Güçlü bir bağışıklık sistemi burada da yardımımıza koşuyor! Bir tür bağışıklık cevabı olarak kendini gösteren alerji semptomları yine bağışıklık sistemi desteklenerek hafifletilebiliyor. Peki bağışıklık sistemimizi alerjilere karşı daha dayanıklı hale getirmek için nelere dikkat etmemiz, neler yapmamız gerekiyor? Sizin için bağırsak dostu beslenmeden bağışıklığı destekleyen anahtar besin değerlerine kadar alerjilere karşı defansımızı güçlendiren 4 etkili yolu derledik!
Bağışıklık sistemini desteklemek bahar alerjilerini nasıl hafifletebiliyor?
Alerjik reaksiyonlar bağışıklık sistemimizde başlar. Polen, toz, küf gibi yaygın alerjenler ile temasa geçtiğimizde bağışıklık sistemimiz aşırı tepki verebilir ve dış maddelerle savaşmak için antikor üretmeye başlayabiliriz. Bunun sonucunda ise alerji semptomları olarak tanımladığımız hapşırma, öksürme, burun ve göz akıntısı ortaya çıkabilir. Aslında bu semptomlar bağışıklık sistemimizin bizi her tür dış etkenden korumaya çalışmasının bir sonucudur. Bağışıklık sistemimiz ne denli güçlü olursa bedenimiz alerjenlerle o kadar iyi savaşır. Peki, alerjilere karşı bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
Alerjilere karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemi için ne yapmalı?
Gündelik yaşamımızda uykudan beslenmeye kadar yaptığımız birçok tercih kümülatif şekilde bağışıklık sistemimizin ne denli kuvvetli olduğunu şekillendirir. Bu sayede doğru yaşam tarzı seçimleri yaparak bağışıklık sistemimizi destekleyebiliriz. Alerjilere karşı aşağıdaki 4 temel unsur defansımızı yükseltmemize yardımcı olacaktır.
1. Bağırsak mikrobiyotasını zenginleştiren bir beslenme
Bağışıklık sistemimizin yüzde 70-80’i bağırsaklarımızda bulunur. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık için bağırsaklarımıza iyi bakmamız gerekir. Bağırsaklarımızda yaşayan iyi ve kötü bakteriler olan mikrobiyotamızı mutlu ve dengede tutmanın yolu da prebiyotik yani lifli besinler ve probiyotik yani fermente gıdalar açısından zengin beslenmektir.
2. Bağışıklığı destekleyen besin değerleri
Bağışıklık sistemini desteklemenin en etkili yollarından birisi bedene doğru besin değerlerini sağlamaktır. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri ile C vitamini, D vitamini ve çinko bağışıklıklık sisteminin normal fonksiyonunu desteklemek, alerji semptomlarını hafifletmek ve dayanıklılığı arttırmak için özellikle öne çıkar. Kendi kendimize sentezleyemediğimiz bu hayati besin değerlerini beslenme yolu ile almamız bedenimizdeki başka birçok işlev gibi güçlü bir bağışıklık sistemi için de çok önemlidir.
3. Kaliteli uyku
Yeterli, derin ve dinlendirici bir uyku güçlü bağışıklık sistemi için olmazsa olmazdır! Uyku sırasında alerjen ve virüslere karşı bellek antikorların oluşumu desteklenir. Bağışıklık sisteminin parçası olan bazı hormonlar -örneğin melatonin- uyku sırasında daha fazla salgılanır. İyi bir uyku için uyku hijyenine dikkat etmek; benzer saatlerde uyuyup uyanmak, mavi ışık maruziyetini azaltmak önerilir.
4. Düzenli egzersiz
Düzenli olarak egzersiz yapmak kan dolaşımını ve metabolizmayı destekler. Bedenin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini metabolize etmesini sağlayarak bağışıklık sisteminin cevabını güçlendirebilir. Bağışıklık sistemi için amaçlanması gereken egzersiz, kişiyi yorgun değil enerjik kılan orta şiddette ve düzenli bir rutindir.