Vücudu hamileliğe hazırlamak kolay bir süreç değil. Hamile kalmak isteyenlerin yaşı, yumurta sayısı ve kalitesi ya da yaşam tarzı gibi faktörleri hamile kalma denemelerinin hız kazanmasına veya yavaşlamasına ortam hazırlıyor. Yaş ve yumurta koşulunuz elinizde olmayan faktörler arasında yer alırken, yaşam tarzınızı iyileştirip hamileliğe uygun koşulları yaratmak ise tamamen sizin kararınıza kalmış durumda.
Bol sebze, meyve, tahıl ve tohum gibi ürünler genel sağlığınızı ve doğurganlık durumunuzu pozitif yönde etkilerken işlenmiş gıdalar, hormonlu besinler, yapay tatlandırıcılar hamileliğe elverişli ortamın tahrip olmasına neden oluyor.
Peki, hamile kalmak isteyenler nasıl beslenmeli? Hangi yiyecekler doğurganlığı olumsuz yönde etkiler? Hamile kalmak isteyenlerin uzak durması gereken yiyecekleri sizler için listeledik!
Hamile kalmak isteyenlerin uzak durması gereken 8 yiyecek
1. Civa içeren balıklar
Civa, sinir sistemine zarar vererek fetüsün gelişmesi için uygun ortam koşullarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kılıç balığı ve ton balığı bol civa içeren balık seçeneklerinden hamileliğe hazırlanma evresinde olabildiğince uzak durulması gerekmektedir. Çünkü hamile kalınsa bile, civa vücutta uzun süre varlık göstererek yalnızca annenin değil, gelişmekte olan bebeğin sinir sistemine de zararlı etkilerde bulunabilir.
2. Soda
Yapılan bazı araştırmalar (*), sodanın doğurganlık oranını azalttığını ortaya koymaktadır. Enflamasyonun ve metabolik değişkenliklerin yapay tatlandırıcılar nedeniyle ortaya çıktığını düşünen Diyetisyen Kendra Tolbert, hamile kalmak isteyenlerin tatlandırılmış ve yapay içerikle zenginleştirilmiş her türlü içecekten uzak durması gerektiğini vurguluyor.
3. Trans yağlar
Cips, patlamış mısır, mikrodalgada kısa sürede hazırlanabilen yiyecek veya abur cubur seçenekleri enflamasyonu arttırır ve insülin direncine neden olur. Tobert, bu iki sonucun bile doğurganlığın azalmasında önemli rol oynadığını belirtirken trans yağların aynı zamanda sperm sayısının ve kalitesinin azalmasında da önemli rol oynadığının altını çiziyor.
4. Glisemik indeksi yüksek yiyecekler
Kan şekerinizi ve enerjinizi birden arttıran, daha sonra aynı hızla düşüş yaşamanızı sağlayan glisemik indeksi yüksek yiyecekler de doğurganlığın azalmasına neden olan yiyecekler arasında. Fast food ürünleri ve paketli gıdalar glisemik indeksi yüksek yiyeceklere verilecek en iyi örneklerden birkaçı. Bu yiyecekler yine; yavaş sindirilen ve enerjiye dönüştürülen karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, protein, lif ve vitamin içerek yiyecekler tercih edildiğinde kişinin hem genel sağlık düzeyi hem de doğurganlık oranı artış gösteriyor.
5. Az yağlı süt ürünleri
Az yağlı süt, yoğurt ve diğer süt ürünleri androjen yani erkeklik hormonu bakımından zengin olduklarından hamile kalmak isteyen kadınlarda hormon dengesizliğine neden olabiliyor. Bu nedenle menstrual döngüyü bozmamak adına hamile kalma sürecinde az yağlı süt ve süt ürünlerinden olabildiğince uzak durmak gerekiyor.
6. Alkol
Alkol, aynı civada olduğu gibi vücudun doğurganlık kapasitesini ciddi ölçüde etkileyen faktörler arasında. Hamile kalmak isteyen kadınların alkolü hayatlarından çıkarması tavsiye ediliyor. Tolbert, biraz daha realistik bir rakam vermeyi düşünerek haftada maksimum 7 hafif alkollü içecekle fetüs ortamını korumaya almanın yeterli olacağını belirtiyor. Ayrıca alkol, vücuttaki B vitamininin tükenmesine ortam hazırlayarak bebeğin gelişimi için sağlıksız koşullar sunuyor.
7. İşlenmiş et
İsli balık, sosis, sucuk gibi işlenmiş et seçenekleri enflamasyona ve vücutta bakteri birikimine neden oluyor. Bu nedenle bu çeşit gıdaların hamilelik öncesi ve hamilelik esnasında tüketilmesi tavsiye edilmiyor.
8. Çiğ hayvan ürünleri
Sushi gibi çiğ ürünler vücutta toksin ihtimalini arttırarak fetüsün enfeksiyon kapma riskini pekiştiriyor. Hamile kalmak isteyen veya hamilelik evresinde olan kadınların tüketecekleri her türlü eti iyice pişirerek tüketmeleri doktor ve diyetisyenlerin tavsiyeleri arasında.
Kaynak: (*) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321066/