YAZAN: BURCU ERBAŞ

Hepimiz bizi nefes nefese bırakan bir antrenmandan ya da terleten bir yoga seansından çıktıktan sonra “Acaba ne kadar kalori yaktım?” diye düşünmüşüzdür, bu çok normal! Her ne kadar düzenli bir spor rutinine sahip olmanın asıl amacı kalori yakmak olmasa da eğer amacınız kilo kaybı veya kontrolü ise yaptığınız sporun size ne kadar kalori harcattığını bilmek beslenme düzeninizi doğru ayarlamanızı ve amacınıza daha hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. En ideal kalori hesabı kişiye özel; cinsiyet, yaş, kilo, spor yapma sıklığı gibi faktörlere dayanarak yapılsa da ortalama değerlere göre hangi egzersiz ne kadar kalori yakıyor sorusunu sizin için araştırdık.


Tipik bir spor antrenmanı ne kadar kalori yakıyor? 

Ortalama 65 kilo olan bir kadının farklı egzersiz türleri ve dakikasında ne kadar kalori yaktığını aşağıdaki tablodan öğrenebiliriz. 

İlginizi çekebilir: Barre Egzersiz Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Buna ek olarak kalori hesabı yapılırken aşağıdaki faktörler hesaba katılıyor.

1. Cinsiyet

Spor yapmayan erkekler bile kadınlara oranla daha az yağ, daha çok kasa sahip oldukları için spor yaparken daha çok kalori yakarlar. 

2. Yaş

Yaşlandıkça vücuttaki kas kütlesi azalır, antrenman süreleri kısalır bu da daha az kalori yakımı ile sonuçlanır. 

3. Egzersiz seçimi

Kalori yakımının gün içinde de devam edebilmesi antrenman sırasında ne kadar fazla kas grubunun çalıştığı ile doğru orantılıdır. Tüm vücudu aynı anda çalıştıran, kas oluşumunu destekleyen kürek çekme, bisiklete binme, koşma gibi sporlar en çok kalori kaybına neden olur. Bunun yanı sıra HIIT yani yüksek yoğunluklu interval antrenmanı gün içinde devam eden bir kalori kaybı sağlar. Aynı zamanda uzun vadede metabolizmayı hızlandırır. Buna ek olarak antrenmanların zorluğu da kalori hesabında önemli bir rol oynar. Yüksek yoğunluklu antrenmanlar daha çok kalori yakımına sebep olur. 

4. Günlük egzersiz miktarı

Sadece egzersiz sırasında değil, gün içinde hareketli olan kişiler sedanter yaşam süren kişilere göre daha çok kalori yakarlar. 

Önemli olan kalori hesabına takılı kalmamak

Kalorilerin sadece birer sayı olduğunu kabul etmek, amacımız ne olursa olsun kilo kontrolünde kalori hesabı yapmamak, bedenimiz ve ruh sağlığımız için edinebileceğimiz en faydalı alışkanlık olur. Egzersizlere karşı olan kalori odaklı bakış açımızı değiştirerek fitness amaçları edinmek veya kişisel performans karşılaştırması yaparak antrenman kalitesini geliştirmek spor rutinlerimizi daha eğlenceli, sağlıklı ve sürdürülebilir kılacaktır. 



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP