YAZAN: MELTEM FAKABASMAZ

Adet öncesi sendrom olarak bilinen, adetten yaklaşık bir hafta önce başlayan, kanamayla birlikte de hafifleyip kaybolan PMS, değişen hormon düzeylerinin yansıması olarak bilinir. Stres, fiziksel olarak aşırıya kaçan durumlar içinde olma ve düzensiz yeme gibi aktiviteler PMS’in istenmeyen etkilerinin yaşanmasına neden olabilir. 


PMS belirtileri nelerdir?

PMS semptomları yaşayan kadınların hemen hemen hepsinde meme hassasiyeti ve geçici kilo artışı görülürken (ödem-şişkinlik) sindirim sistemi bozuklukları, baş ağrısı, döküntü, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, çarpıntı, denge bozuklukları, sıcak basmaları, ses ve kokulara aşırı hassasiyet, ajitasyon ve uykusuzluk gibi fiziksel etkiler gözlemlenebilir. 

Duygusal hiper-sensitivite de PMS çok sık görülür. Konsantrasyon bozukluğu, sık olmasa da depresyon hali, huzursuzluk ve gerginlik duygusal durumun içinde yerini alabilir. 

Yemek düzeninde değişiklik, her gün günde 30 dakika hareket etmek, vitamin takviyeleri, hormon ilaçları ile beraber antidepresana kadar çok çeşitli tedavi yöntemleri dile getiriliyor. Her kadın birbirinden farklı olduğu için önerilen yöntemler her durumda etkili olmayabiliyor. 

PMS dönemine uygun yoga rutini fiziksel ve zihinsel semptomları azaltıyor.

Son dönemde yayınlanan bir araştırmaya göre, yoga PMS ile beraber regl ağrıları için yardımcı çözümleri sağlayabiliyor. 15 ayrı kadın üzerinde yapılan araştırmada, kadınların deneyimlediği krampların, PMS’in ve polikistik over sendromunun yarattığı etkilerin yoga ile azaldığı gözlenmiştir. Bazı kadınlarda ödem ve göğüs hassasiyetinde azalma görülürken, daha düzenli regl olmaya başladıkları ve PMS ile beraber regl dönemini daha rahat ve konsantrasyonu yüksek şekilde geçirdikleri de saptanmıştır. 

Sağlıklı Menstruasyon Döngüsü İçin Yoga adlı kitaba göre yoga pratiği endorfin salgılanmasını sağlarken, bedenin duygusal durumunu pozitif yönde etkiliyor. Aynı zamanda üreme organlarının kan dolaşımını aktif hale getiriyor, stresi azaltıyor ve derin rahatlamaya yardımcı oluyor. Sadece PMS dönemi değil, yoganın özellikle kadınların yaşamlarının bir parçası olması öneriliyor. Haftada en az 3 kere yapılan yoganın etkisi hem menstruasyon döngüsünü düzenlemek hem de PMS etkisini azaltma konusunda yardımcı olabiliyor.

Haftada 3 ya da 4 gün regl dönemi süresince yoga yapmaya devam etmek gerekiyor. İlk kez yoga yapacaksanız da hafif akışların olduğu Hatha, Yin, Yoga Terapi veya Slow Flow gibi yoga tarzlarını denemenizi öneririm. Sadece yoga ile değil aynı zamanda nefes ve yoga nidra ile beraber meditasyon da regl dönemi duygusal durumların iniş çıkışlarında ve beraberinde oluşan ağrılarında yardımcı olabilir. 

Psoas kası nedir?

Özellikle regl döneminde krampları arttıran, alt belde ağrılar yaşatabilen, gergin ve huzursuz hissetmemize etken olabilecek Psoas kasından da bahsetmemek olmaz. Psoas, üstten diyaframla alttan pelvik taban kaslarıyla fasya bağlantılarına sahiptir. Bu şekilde bel bölgesindeki baskıyı kontrol eder. Psoas kası, leğen kemiğini iç kısmında bulunan bütün organları etkiler.

Psoas’ın kasılıp gevşemesi, diyafram ve karın kaslarıyla bir takım çalışması içinde iç organlara masaj yapar, kan dolaşımını uyarır ve organların genel sağlığını etkiler. Kısacası bu kas yumurtalıklarımızı etkiler ve regl dönemindeki ağrılarında sebeplerinden biri olabilir. 

Psoas için aşağıdaki kısa akış yardımcı olabilir: 

Regl döneminde kaçınılması gerekenler

Yoga geleneklerinin çoğunda kadınların regl döneminde ters duruş pozlarından kaçınmaları ve bu pozları regl bitine kadar yapmamaları öneriliyor. Bazı yoga geleneklerinde özellikle ilk iki gün hiç yoga yapmamaları öneriliyor.

Özellikle PMS, regl ağrıları ve şişkinlikler için bu yazıma özel hazırladığım 15 dakikalık yogayı regl öncesi veya regl süresince rahatlıkla uygulayabilirsiniz.



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP