Beslenme şeklinizi ve yaşam tarzınızı düzenleyerek PMS sendromunuz ile başa çıkabilirsiniz.

Yaşamınızı büyük ölçüde etkileyen bir adet döngüsüne sahipseniz, PMS sendromu yaşıyor olabilirsiniz. PMS sendromu nedir ve bu sendrom genel sağlık durumunuz hakkında nasıl bilgi verebilir, Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Melih Gündüz’e sorduk.

PMS yaşadığımız dönemde bedenimizde neler oluyor?

PMS, göğüslerde şişlik ve dokunmakla ağrı, vücutta ödem, şişlik, baş ağrısı ve dönmesi, kiloda artış, sersemlik hissi, açlığa bağlı hamurlu ve şekerli gıdalara karşı istek, bazen bulantı, kabızlık ya da ishal olma durumlarına neden olmaktadır. Yüz bölgesinde ise yağlanma ve sivilcelenme görülebilir.

Farklı PMS belirtileri bedenimizin genel sağlık durumu hakkında bilgi verir mi?

Evet çünkü PMS sindirim sistemi, sinir sistemi, üreme sistemi, kas iskelet ve kalp dolaşım sistemlerini etkileyebiliyor. Aynı zamanda vücudunuz değişen hormonal ortama cevap verirken zorlandığında, bu durum çeşitli organlarınızın fiziksel stres yaşamasına neden olur. Stres altında ise vücudunuzun en zayıf kısımları genellikle ilk kırılan olabilir.

Örneğin bu dönemde mide bulantısı ya da hareketli bir bağırsak sistemine sahipseniz, sindirim sisteminizin daha zayıf olduğunun bir göstergesi olabilir.

Sağlıklı bir adet döngüsü nasıl olmalı? Genel bir tanımı var mıdır?

21 ila 35 günde bir gelen ve 3-7 gün süren adet döngüsü normal bir döngü olarak kabul edilir.

PMS sendromuna iyi gelebilecek herhangi bir yiyecek ya da doğal bir yöntem var mıdır?

PMS sendromuna iyi gelecek besinler arasında balık, sebze yemekleri (renkli sebzeler hariç domates, patates, havuç ), bir porsiyon meyvenin gün içerisinde bölünerek tüketilmesi (ancak akşam tüketilmesini önermiyoruz) önerilebilir.

Adet döneminin ikinci yarısında ise şeker, tuz, kırmızı et, alkol, kuruyemiş, çay ve kahve tüketiminin azaltılması bu döngüyü daha iyi tamamlamak açısından önerilerimiz arasındadır.

Bu süreçte stres nasıl bir rol oynar?

Kişinin psikolojik durumundaki değişiklikler hormonlarını etkiler, hormonlardaki bozulma da davranış değişikliği yapar. Bu anlamda PMS, hormonlar ve beyin kimyası ile ilgili psikolojik bir durumdur.

Herhangi bir nedene bağlı olmadan yaşanan regl gecikmesi normal midir?

Kadınların bir yıl içerisindeki adetlerinin 1-2 dönemindeki bozukluklar (gecikme, erken olma) normal kabul edilebilir.

Döngülerinin aksamasının nedeni neler olabilir?

Yumurtalık yaşla beraber yaşlanır ve fonksiyonlar bozulur. Ana sebep yumurtlama gecikmesi ve ve yumurtlamamadır.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:





BLOOM SHOP