Tarihte en çok kullanılan kelimelerden biri “dahi” kelimesi olmuştur. Sıra dışı entelektüellitesi ve yaratıcı gücü olan kimselere verilen bir sıfattır. Kolay kolay herkes için kullanılamayacak bir sıfat olmasına karşın sadece doğuştan gelen bir yetenek olarak da varsaymamak gerekir.

Van Gogh, Mozart, Marie Curie, Einstein… hepsi birer dahi! Ancak başarılarını sadece doğuştan sahip oldukları yeteneklere bağlamak, harcadıkları efora haksızlık etmek olur. Çünkü ender rastlanan ve başarılı sonuçlar ortaya koyabilen insanlar, genellikle sarf ettikleri efor, sahip oldukları alışkanlık ve zihniyet ile birlikte bu sıfatı elde etmeyi başarabiliyorlar.

Elbette dahilik, bir makalenin birkaç adımını takip etmekten daha fazlası. Ancak zihniyet ve verimli çalışmanızı geliştirerek daha iyi olmak mümkün!

Her gün sadece 10 dakikanızı ayırın!

Kendinize hangi sıklıkla bir işi neden ve nasıl yaptığınızı sorarsınız? Günlük işler değil kastedilen. Sizi hayata karşı asıl heyecanlandıran nedir? İdeal yaşamınızın ne kadarına sahipsiniz? Yanlış giden şeyin ne olduğunu ayırt edebiliyor musunuz?

Basit ve klişe gibi gelen bu soruları kendinize sorarak, kapıyı aralamış olursunuz! Her geçen gün farklı cevaplar verebilir ya da daha derin bir düşünce içerisine girebilirsiniz. Sorgulamak, bir adım ileri gitmenize olanak sağlayacaktır. Kendinize bu soruları sormak için her gün zaman ayırın.

Günde 20 dakika okuyun!

Her gün bir kitabın 15 sayfasını ya da internette olan bir makaleyi 20 dakika okuyarak, yıl sonuna kadar yaklaşık 15-20 kitap bitirmiş olursunuz. Böylece doğru zamanda karşınıza çıkacak bir makale ya da kitap ile yaşamanızın akışını da değiştirebilme fırsatını elde edebilirsiniz. Her gün 20 dakika okuma yapmak, aslında kendinize yılda 20 defalık bir fırsat vermek anlamına da gelir.

Günde 30 dakika odaklanın!

 Zihninizi ve bedeninizi bir araya getirdiğinizde, okumanın ya da düşünmenin açmakla yeterli kalmadığı pencereleri açabilirsiniz. Dünyayı daha berrak bir zihinle algılama imkanını elde edebilirsiniz. Örneğin, bir müzisyen bestesini icra etmek için notalara nasıl odaklanıyorsa ya da bir ressam tablosunu ortaya çıkarırken fırçaların darbesinde nasıl kendini bulabiliyorsa, derin odaklanma esnasında da aynı süreç içerisinde olursunuz.

Derin odaklanmaya ya meditasyonla ya da bizi zorlayan bir aktiviteyi gerçekleştirirken ulaşabiliriz. Böylece beynimizi ustalıkla bileriz. Bilgiyi içselleştirme, özümseme bu süreçte ortaya çıkar. Bu da, yaptığımız işe karşı entellektüelitemizi artırmaya ve yaratıcılığımızın sınırlarını genişletmeye yardımcı olur.

İlerleme kaydetmeyi öğrenmek, hızla değişen bir dünyada en önemli niteliklerden biri. İster bir hobiniz de isterseniz de bir işiniz de, bölünmeden, konsantrasyonunuzu sağlayarak yarım saat ayırmaya çalışın. Yaptığınız işte somut ve ölçülebilir sonuçlar aldığınızı fark edeceksiniz.

Bugün başlayın

İlk bakışta bu adımları birçok insan yaptığını düşünebilir. Bir bakıma doğru; bu durumu gerçekleştirilebilir kılan da bu aslında. Fakat herkes günde 10 dakika kendini sorgulayıp, daha ileriye gidemeyebiliyor, her gün 20 dakika okuyarak, gerçekten özümsemeye değer bir şey tüketmeyebiliyor ya da bir amaç için 30 dakika odaklanmayabiliyor.

Kısaca, elde edilen başarıların hiç biri tek gecede ortaya çıkan bir sonuç değil. Mucize de değil! Aslında birçok insan tarafından yapılması ihmal edilen küçük şeyler ile dahi olunmasa da, daha akıllı olunabilir.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: Design Luck





BLOOM SHOP