YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: FREDRICK ALTINELL

Modern yaşamda genç yetişkinlerden emekliliğine yaklaşan kişilere kadar herkes ya bir işte çalışıyor ya başka bir işe geçmeye çalışıyor ya da yeni bir iş arıyor. Biz de profesyonel yaşama bağlı anksiyetenin giderek arttığı “rekabetçi” çağımızda, olması gerekenden daha bunaltıcı geçen işe başvurma sürecini kolaylaştırmak adına her durumda iyi bir iş görüşmesi geçirmeniz için bilmeniz gereken tüyoları araştırdık!


Görüşmeden önce

Fiziksel veya online bir görüşme ayarlayabilmek için ilk önce işe alım yapan kişilerin dikkatini kağıt üzerinde yani iyi bir CV ve gerekiyorsa ön yazı ile çekmek gerekir.

İyi bir CV ve gerekiyorsa ön yazı hazırlama

Klasik CV formatları ve kuralları dışında en çok dikkat edilmesi gereken nokta; özgeçmişin, hazırlanan ön yazının ve başvurulan işin birbirine uyumlu olmasıdır. Kısaca, başvurulan işin gerekliliklerine cevap veren bir CV ve ön yazı kürasyonu yapılmalıdır. Eğer işin gerekliliklerinden birisi geçmişte aldığınız İleri Seviye Excel Eğitimi ile eşleşiyorsa CV’nizde mutlaka yer verin. Tam aksine lise zamanı çalıştığınız yaz işiniz şu an başvurduğunuz pozisyona herhangi bir destek olmayacaksa CV’nizden çıkabilir!

Buna ek olarak CV’nizde açıklanamayan boşluklar bırakmamaya çalışın. İşsizlik yaşadığınız bir dönem olduysa fakat o esnada bir ders almış, başka küçük işler veya gönüllülük yapmış hatta herhangi bir hobiniz üzerine kanalize olmuşsanız, CV’nize ekleyin!

Görüşmeyi zihinde canlandırma

Genel olarak bir iş görüşmesinde sorulacak sorular belirlidir:

  • Geçmiş deneyimler,
  • Aşılmış zorluklar ve nasıl aşıldıkları,
  • Takım içerisinde nasıl bir oyuncu olunduğu,
  • Sonuç olarak ne gibi başarılar elde edildiği.

Bu sorulara net, akıcı ve kendini en iyi şekilde gösterecek cevaplar verebilmenin en kesin yolu görüşmeden önce hazırlanmak, hatta kağıt üzerinde çalışmaktır. Bu şekilde görüşme esnasında istenmeyen sessizlikler yaşanmaz, hazırlıksız yakalanma riski olmayacağı için söylemeyi istediğiniz her bilgiyi atlanmadan, unutmadan karşı tarafa aktarılabilirsiniz. İşe alan kişilerin dikkatini sorulan sorulara iyi ve hazırlıklı cevaplar verebilen kişiler çekecektir!

Görüşme sırasında

Temel kurallar; görüşmeye geç gitmemek, hatta erken gitmek, kıyafetlere işin gereklilikleri doğrultusunda dikkat etmek, kibar, görüşmeyi ciddiye alan, saygılı ve sıcakkanlı bir tavır sergilemek her iş görüşmesinde başarıyı destekleyecek bir ilk izlenim yaratır.

Beden dili, ses tonu, tavır

İş görüşmesine giren kişilerin beden dilleri en az anlattıkları kadar akılda kalıcıdır ve işe alımda belirleyici bir rol oynar. Birçok işe alım uzmanının aklında daha tek kelime konuşulmadan kötü izlenim yaratan ilk hata kötü bir el sıkışmasıdır. Pandemi sonrası dünyasında yavaş yavaş ortadan kalkan el sıkışma adetine bir yana birisi size elini uzatıyorsa iyi bir el sıkışması ile karşılık vermeniz gerekir. Oldukça kolay düzeltilebilen bir jest olan el sıkışmanızı mükemmelleştirmeyi arkadaşlarınız ile çalışarak deneyebilirsiniz.

İkinci bir hata ise görüşme sırasında ses tonunu ayarlayamamak ya çok sesli ya da çok sessiz konuşmaktır. İşe alımı yapacak kişinin konuştuğu ses tonunda bilinçli olarak kalmaya çalışmak yani onu taklit etmek etkili bir hiledir.

“Sizin sormak istediğiniz bir soru var mı?”

İş görüşmesine giren her kişinin ne diyeceğini bir türlü bilemediği: “Sizin sormak istediğiniz bir soru var mı?” sorusuna mutlaka bir soru ile cevap vermek gerekir. Gerçekten işe, görüşülen firmaya dair merak edilen bir nokta varsa, konuşmanın doğal akışında sorulması ve son ana dek beklenilmemesi sohbetin daha “samimi” geçmesine yardımcı olabilir. Nitekim görüşmenin sonunda yine bu soru doğrultuluyorsa, işe dair istekli ve motive olunduğunu göstermek için aşağıdaki sorular yöneltilebilir:

  • “Görüşülen yerin adı”‘nda iş kültürünü sizler nasıl tanımlarsınız?
  • “Görüşülen pozisyon”da işe alacağınız kişinin bundan 5 yıl sonra başarılı olarak tanımlanabilmesi için neleri başarmış, nasıl tavırlar sergilemiş olmasını bekliyorsunuz?

Peki, ya maaş hakkında bir soru sorabilir miyiz? İş görüşmesi esnasında, özellikle ilk görüşme ise, bu soruya pek değinilmemesi önerilir. Günümüz şartlarında ise maaş aralığını baştan öğrenmek oldukça adil bir istektir. Yine de spesifik bir rakam üzerinde konuşmak, pazarlık yapmak için işin kesin olarak teklif edilmesini beklemek gerekir.

Görüşmeden sonra

Görüşmenin kendisi sizin açınızdan çok güzel geçse bile işe alımla ilgilenen kişilerin çok yoğun programları, uzun ve çok aşamalı seçim süreçleri, bambaşka işleri olabilir. Bu, en az görüşmenin kendisi kadar önem taşıyan görüşme sonrası sürecini başlatır. Bu süreçte kendini hatırlatmak ama fazla baskıcı veya kontrolcü bir tavır sergilememek çok önemlidir.

“Teşekkürler!” iletişimi

İş görüşmesi, her iki tarafında birbirini aktif olarak dinlediği ve iletişim kurduğu değerli bir zamandır. Bu nedenle işe alımla ilgilenen kişiye görüşmeden sonra size zaman ayırdığı, efor gösterdiği için mail üzerinden teşekkür etmek ince bir davranıştır. Aynı zamanda görüşme sonrası iletişimini başlatmanın da güzel bir yoludur.

Kendini hatırlatma

Son görüşme üzerinden belirli bir zaman; yaklaşık 2-3 hafta geçtikten sonra herhangi bir dönüş alınmıyorsa görüşmenin yapıldığı kişiye bir follow-up mail’i atmanın zamanı gelmiştir. Görüşme esnasında ilgili kişiye geri dönüşlerin ne zaman başlayacağını sormak ve zaman aşımı olduğu taktirde de bu mail atılabilir.

İşe alım ekibine bir teşekkür ile başlanacak bu mailde işe alım sürecinin güncel durumu görüşme esnasında konuşulan spesifik birkaç detaya da atıfta bulunarak sorulabilir. Böylelikle görüşmenin kendisi de işe alım ekibinin aklına yeniden getirilir.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP