Hormonlar, vücudumuzun en nüfuzlu kimyasal kılavuzlarıdır. Endokrin bezlerinde üretilirler ve vücudu oluşturan bütün hücrelerin oluşumunda katkıları vardır. Onların yalnızca “önemli” olduklarını vurgulamak hafif kalır. Hormonlar, insan bedeninin olmazsa olmazlarıdır.

Vücudun büyümesine, işlemesine ve bir yeniliğe adapte olmasına sebep olan bileşenler direkt olarak hormonlarımızdır. Hormonların doğal dengelerinin bozulması durumunda karşılaşacağımız pek çok hastalık ya da yan etki olduğunu belirtmek kaçınılmazdır.

Kalitesiz kozmetikler, aşırı miktarda kahve tüketimi, dengesiz ve çok partnerli cinsel hayat, sağlıksız beslenme düzeni, uykusuzluk ve bunun gibi pek çok davranış türü hormonlarınızı sabote edebilir. Ilımlı ruh halinizi birdenbire herkese bağırıp çağırdığınız gergin bir moda da dönüştürebilir.

Ruh hali değişikliğinin yanı sıra hormon dengesizliğinin sebep olduğu diğer fiziksel değişimler

1. Hormon dengesizliği size kilo aldırabilir

Hormon dengesizliği tiroit bezlerinin çalışma şeklini değiştirdiğinden, istenmeyen kilolara ve depresyona yol açar. İnsan popülasyonunun yüzde 12’si tiroit problemleri yaşamaktadır. Kadınlar, erkeklere oranla tiroitten etkilenmeye daha yatkındır. Eğer kilo aldığınızı fark ediyor, egzersiz yapmak istiyor fakat kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız bunun sebebi tiroit ve buna bağlı hormon bozukluğu olabilir.

2. Hormon dengesizliği sizi her zaman yorgun ve halsiz hissettirebilir

Hormon dengesizliği uyku düzenini çok etkiler. Gün içerisindeki kortizol seviyeleriniz düşük olması gerektiği vakitte yüksek, yüksek olması beklenen vakitte düşükse; yorgun, halsiz ve uykunuzu yeterince alamamış hissedebilirsiniz. Sabahları veya öğle vakti kortizolu dengelemek için yoga veya meditasyon yapabilirsiniz. Böylece dengesiz hormonların melatonin hormonunun önüne geçmesini engelleyebilirsiniz.

3. Hormon dengesizliği libidonuzu isteğiniz dışında etkileyebilir

Hormon bozukluğu durumunda, testosteron seviyesinde yaşanan bir düşüş cinsel yaşamınızda ereksiyon sürenizi azaltabilir hatta ereksiyon olmanızı zorlaştırabilir. İki taraf için de seks isteğini azaltarak kadınlarda doğurganlığın azalmasına da sebep olabilir.

Hormon seviyelerinizi dengede tutmak için yapmanız gerekenler

1. Makrobesinler tüketerek dengeli beslenin

Gün içerisinde karbonhidrat, protein ve yağ tüketmeniz şart. Bunların oranı metabolizmanıza, yaşınıza kısaca vücut tipinize göre değişebilir ancak üçü de vazgeçilmez unsurlardır.

2. Enflamasyona (iltihaplanma) sebep olacak yiyeceklerden kaçının

Trans yağlar, glutenli gıdalar, beyaz un, ekstra şeker ilaveli yiyecekler, abur cuburlar… Her biri sağlığınız ve hormon dengeniz için birer tehditdir.

3. Probiyotik besinler tüketin

Sindirime ve bağışıklık sistemine iyi gelen besinleri mutfağınızdan uzak tutmayın. Yoğurt, kefir, sebzeler ve meyveler, fındık, zeytinyağı, soğan, sarımsak ve bunun gibi besinler lif bakımından oldukça zengin olup hormon üretimine ve seviye korunmasına katkıda bulunurlar.

4. Bol bol su için

Sağlıklı bir vücut için günde en az 8 bardak su içmemiz gerekiyor.

5. Çok fazla kahve ve alkolden kaçının

Fazla alkol tüketimi, vücudu her konuda hassaslaştırdığı ve dirençsizleştirdiği için her şeyin fazlasından kaçınmak gerekiyor.

6. Mutlaka egzersiz yapın

Egzersiz yapmak, hem mutluluk hormonlarınızı harekete geçirir hem fit kalmanıza ve hormonlarınızın doğru çalışmasına katkıda bulunur.

Vücudumuzu seviyorsak ona hak ettiği gibi davranmamız şart. Hiç tahmin etmeyeceğimiz alışkanlıklarımız hormon dengelerimizi bozarak vücudumuzu zorlayabilir. Hadi vücudunuzda denge yaratmaya bugünden başlayalım!

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Health Line, Dr. Josh Axe, Dr. Mark Hyman





BLOOM SHOP