“Ne yersen o’sun.” sözünü duymayan yoktur. Yediğimiz her türlü gıda vücudumuz tarafından besin olarak algılanır ve kullanılır. Bu nedenle tükettiğimiz gıdaların sağlıklı ve besleyici içeriklere sahip olması, vücudumuzun dengeli olması, doğru çalışabilmesi ve hastalıklara karşı dirençli kalabilmesi için çok önemli. Ruh sağlığından immün sistemine, hayati organlardan beyin fonksiyonlarımıza kadar bütünsel anlamda sağlıklı bireylere dönüşebilmemizin anahtarı ilaç gıdalar.
Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve vücudumuz için ilaç niteliğindeki pek çok besinle dolu olan bu doğal gıdalar antik tıp yaklaşımlarında hastalıkların tedavi süreçlerinde kullanılıyor. Hayatımızda genel anlamda sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamak bedenimizi bütünsel olarak iyileştirse de belli başlı organlarımız için spesifik gıdalar öneriliyor.
Bu konuda besinleri şekilleri, renkleri ve içeriklerine göre gruplayan pek çok yaklaşım var. Bu yaklaşımlardan en genel olanı, gıdaları renklerine göre ayıran ve bize bütünsel sağlık için “gökkuşağını tüketmemizi” söyleyen bir yöntem. İşte ilaç gıda renkleri için öneriler ve sağlık eşleşmeleri!
İlginizi çekebilir: Soğuk Hava Alarmı: Uzman Diyetisyenden Mevsime Uygun Beslenme Önerileri
Kalbimiz için kırmızı
Kırmızı gıdaların en temel faydası kalp sağlığı için. Bu meyveler ve sebzeler, bitkisel ilaçlardan oldukça önemli olan likopen ve elajik asitlerini barındırmakta. Bu güçlü ve besleyici asitlerin kansere karşı savunma sistemimizi güçlendirdiği biliniyor. Ayrıca hafızayı güçlendiren ve kolestrol, tansiyon ve benzeri hastalıkları engelleyerek kalp damar sağlığını geliştiren kırmızı besin grubunu çiğ tüketmek sağlık üzerindeki olumlu etkilerini yükseltiyor.
Kırmızı besin grubu sebze ve meyveler:
- Kırmızı biber
- Domates
- Çilek
- Ahududu
- Karpuz
- Elma
- Kızılcık
- Vişne
- Üzüm
- Kırmızı soğan
- Pancar
- Nar
Cildimiz için turuncu-sarı
Vücudumuz tarafından A vitaminine dönüştürülen beta-karoten, alfa-karoten, flavanoid, potasyum folik asit ve C vitamini yönünden oldukça güçlü olan turuncu ve sarı besin grubu, göz sağlığı ve hücre büyümesi konularında oldukça etkili. Kronik el ve ayak üşümelerini geçirdiği, kan akışını güçlendirdiği, felç riskini düşürdüğü, cilt sağlığını arttırdığı bilinen turuncu meyve sebze grubunun kanser hücrelerinin üstünde de etkisi olduğu kanıtlanmış. Ayrıca vücuttaki enflamasyona da iyi gelmekte.
Turuncu ve sarı besin grubu:
- Portakal
- Greyfrut
- Limon
- Mango
- Papaya
- Ananas
- Havuç
- Şeftali
- Turuncu ve sarı biber
- Kavun
- Mısır
- Balkabağı
- Tatlı patates
- Zerdeçal
Arınmak için yeşil
Dünyadaki en sağlıklı besin grubu olarak da bilinen yeşiller lutein, izotiyosiyanatlar, omega-3, folik asit, kalsiyum, A vitamini, K vitamini ve C vitamini yönünden oldukça zengin. Vücudu toksinlerden temizlemek ve arındırmak konusunda da etkili. Kansere karşı oldukça koruyucu olan yeşiller aynı zamanda kan ve kemik sağlığını geliştirmek, immün sistemini güçlendirmek, ruh halini iyileştirmek, uyku kalitesini arttırmak, hücre yenilenmesini desteklemek, enerjiyi arttırmak ve vücutta detoks etkisi yaratmak gibi pek çok olumlu etkiye sahip.
Yeşil besin grubu:
- Brokoli
- Lahana
- Marul
- Kara lahana
- Brüksel lahanası
- Yeşil üzüm
- Yeşil elma
- Kuşkonmaz
- Ispanak
- Pazı
- Roka
- Bezelye
- Kabak
- Kivi
- Avokado
- Yeşil soğan
- Lime
- Salatalık
İlginizi çekebilir: Kereviz Sapı Suyu: Yeni On Yılda Hücresel Arınma
Antioksidan için mavi-mor
İçerdikleri lutein, lif, resveratol, C vitamini, elajik asit ve oldukça yüksek miktardaki antioksidanlar nedeniyle insan sağlığını genel anlamda iyileştiren mavi mor grubunun öne çıkan özellikleri ise anti kanser ve anti yaşlanma etkileridir.
Hücre yenilenmesini destekleyen yapıları ve besleyici içerikleri nedeniyle pek çoğu süper gıda olarak listelen mavi mor grubun en yüksek antioksidan seviyesine sahip besin grubu olarak gösteriliyor. Prostat sağlığını korumaya, kalp damar sağlığı iyileştirmeye ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı mavi mor grubu enfeksiyonlara karşı da oldukça etkili.
Mavi-mor besin grubu:
- Yabanmersini
- Böğürtlen
- Kırmızı ve mor üzüm
- Kırmızı lahana
- Patlıcan
- Mor erik
- İncir
İmmün sistemi için beyaz-kahve
Anti kanser özelliğiyle bilinen sülfürofan maddesinin bolca bulunduğu bu besinler, aynı zamnda kemik ve kalp sağlığının da en büyük destekçileri. Özellikle göğüs kanseri konusunda koruyucu olan beyaz-kahve grubu, kolestrol seviyesinin dengelenmesinde de oldukça etkili. Folik asit, C vitamini ve potasyum deposu olan besinler immün sistemini güçlendirmede ve enflamasyona karşı savaşmada da oldukça etkili.
Beyaz-kahve besin grubu:
- Sarımsak
- Karnabahar
- Soğan
- Mantar
- Patates
- Muz
- Beyaz turp
- Hurma
- Zencefil
- Hindistan cevizi
Bonus:
İlaç gıdalar farklı şekillerde listelere ayrılsa da iyileştirici güçleri ve iyileştirdikleri alanlar her zaman aynıdır. Birtakım gıdaların şekillerinin benzetildiği organlara iyi geliyor olması, gıdaları renklerine göre değil, şekillerine göre ayrıldığı bir başka antik tıp listenin yaratılmasına neden olmuştur. Günümüz tıbbının da onayladığı bu liste ise şu şekilde:
Gözler için: Havuç
Kalp için: Domates
Beyin için: Ceviz
Mide için: Zencefil
Böbrek için: Fasülye
Göğüs için: Narenciye
Kemik için: Kereviz sapı
Kulak için: Mantar
Pankreas için: Tatlı patates
Ciğerler için: Mor üzüm
Skrotum için: İncir
Rahim için: Avokado
İlginizi çekebilir: Gıda Ambalajı Okumak Neden Önemli?
Fotoğraf: shisodelicious.com/images/