Birçok insan sabah kahvesini içmeden güne başlayamaz. Kahve tutkunları, sabah işe giderken yol üstünde uğradığı kahve zincirinden kahvesini almayı ya da evde kahvaltı sonrası keyif kahvesini yudumlamayı asla ihmal etmezler! Son zamanlarda, kahve içerdiği kafein dolayısıyla bazı çevrelerde pek hoşnut karşılanmayıp, alternatifinin aranmasına sebep olmuştur. Bizde kafein üzerine üretilen mitleri araştırmaya karar verdik!

1. Kafein bağımlılık yapar?

“Bağımlılık”tan kastımızın ne olduğuna bağlı olarak değişir. Kafein merkezi sinir sistemini uyarır ve düzenli olarak kahve içen insanlar kafeinden yoksun kaldıkları zaman bir eksiklik hissederler. Ancak bu eksiklik, alkol ya da uyuşturucu benzeri bağımlılıkta olduğu gibi yoksunluk hissi yaşatmaz. Çünkü kafein fiziksel, sosyal ya da ekonomik durumunuza bir tehdit oluşturmaz.

Aniden kafeini kesmekte çok doğru bir yöntem değildir. Günden en az 2 bardak kahve tüketiyorsanız kafeini tüketmeyi bıraktığınızda; baş ağrısı, kaygı ya da konsantrasyon güçlüğü gibi çeşitli semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Fakat etkisi birkaç gün içinde geçeceği için ve bir ilaç bağımlılığı gibi sizi sosyal hayatınızdan alıkoymayacağı için bazı uzmanlara göre kafein ciddi bir bağımlılık değildir.

2. Kafein su kaybına neden olur?

Aşırı tüketilirse evet, kafein tolere edilir miktarda su kaybına neden olabilir ancak normal miktarda kahve içerek günlük sıvı alım miktarınıza katkıda bulunmuş olursunuz. Diğer taraftan düzenli kahve kullanan insanlar kafeinin diüretik etkilerinden de genelde etkilenmezler.

3. Kafein uykusuzluğa sebep olur?

Kafeini tükettiğiniz zamana göre bu durum değişir. Kafeini, vücudunuz kolay sindirir ve metabolizma hızınıza bağlı olarak yaklaşık 5-7 saat sonra tükettiğinizin yarısını, 10 saat sonra da tükettiğinizin %75’ini vücudunuzdan atarsınız. Bu yüzden sabah saatlerinde içilen kahvenin, gece uykunuza çok etkisi olmamaktadır. Öğleden sonra tüketilen kahve ise, uykusuzluğa neden olabilir. Fakat uyumadan en az 6 saat kadar önce kahvenizi tüketirseniz, uykusuzluğunuzun nedeni kafein olmayabilir.

4. Kafein alkolün etkisini anında yok eder?

Alkolün etkisiyle sarhoş olan kişinin, kahve içer içmez ayılması ancak filmlerde olur 🙂 Alkolle, uyarıcı bir madde olan kafeinin buluşturulması iyi bir bir fikir değildir!

5. Kafein sağlık için zararlıdır? 

Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, günde içilen 4-5 fincan kahvenin Parkinson hastalığının semptomlarını azalttığını ortaya koydu. Johns Hopkins’te yapılan bir başka araştırma ise, kafein tüketenlerin hafızasının güçlendiğini ve bu etkinin 24 saat sürdüğünü ortaya koydu.

Doğru zamanda ve kararında kullanıldığında hafızayı, kalp ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yarayan kahveye dair birçok araştırma bulunuyor. Örneğin Doç. Dr. Wendy Setiawan’a göre kahve kullanımı ile vücuttaki iltihabın azalması da doğrudan ilişkili!

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: WebMD, Live Science





BLOOM SHOP