Her geçen gün belirli yiyecek ve diyetlerin miladı doluyor, yeni beslenme trendleri eskilerin yerini alıyor. Ekmek, daha spesifik olarak glüten, bir süredir “kötü” gıdalar listesinde yer alıyor.
Entegre beslenme sağlık koçu ve NewYork-Presbyterian Hastanesi’nde nörolog olarak çalışan Lisa Mosconi’ye göre “Bugün, üç Amerikalıdan biri glütenden yani buğdayda, arpada ve çavdarda bulunan bir proteinden kaçınıyor, böylelikle diyetinden tahılları eliyor. Ancak Amerika nüfusunun sadece yüzde 1’i çölyak hastalığından muzdarip. Yaklaşık yüzde 6’sı glüten duyarlılıklarına sahip ve glütenden kaçınmalıdır. Ancak geri kalan yüzde 93 için glütensiz diyet sadece gereksiz değil, aynı zamanda zararlıdır.” diyerek bu durumu özetliyor.
Glüten beyin için zararlı mıdır?
Glüten alerjisi olmamasına rağmen, olumsuz etkilerinden korktukları için glütenden kaçan kişilerin sayısı bir hayli fazla. Mosconi, bu korkunun gereksiz olduğunu ve glütenin beyin için zararlı olmadığını da belirtiyor.
Karbonhidratı kestiğinizde beyninizde neler olur?
Eğer glüten rahatsızlığı yaşamadan glüteni hayatınızdan çıkarıyorsanız, beyninize kötülük yapıyorsunuz. Glütene karşı bir karalama kampanyası başlatılan bugünlerde herkes düşük karbonhidratlı diyetler uyguluyor. Karbonhidrat ve lif bakımından zengin bir diyetin, beyin sağlığının korunması ve Alzheimer’ın önlenmesi için çok önemli olduğu konusunda ise güçlü bir fikir birliği var. Lif eksikliği aynı zamanda bağırsaklarımıza zarar veriyor ve uzun vadede beynimizin üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Kafa karışıklığı ve kaygıyı da körükleyebiliyor.
Peki hangi sağlıklı karbonhidratları tüketmeliyiz?
Kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar, kahverengi pirinç, yulaf ve tatlı patates gibi), özellikle beyin için çok sayıda yarar sağlayan gıdalar olarak sıralanır. Antioksidanlar, B vitaminleri ve mineraller gibi beyni destekleyici besinlerle dolu olan bu yüksek lifli gıdaların, 100 ve üzeri yaşa kadar yaşayan bireylerin diyetlerinin büyük bir kısmını oluşturduğu araştırmalarda görüldü.
Mosconi, çölyak hastalığı olan veya glütene duyarlı olan kişilere pirinç, karahindiba, karabuğday, darı, kinoa gibi glütensiz tahıllara odaklanmalarını tavsiye ettiğini belirtiyor.
Son olarak, sebzeler ve meyveler teknik olarak karbonhidrattır; ancak sağlıklı bir beslenme planı için bunlar günlük diyetinizin büyük bir kısmını oluşturmalıdır. Mosconi, bizlere glüten gibi tek bir besin içeriğine odaklanıp gereksiz zaman harcamak yerine, beslenme rutinimizi doğal gıdalarla geliştirmemizi öneriyor.