Kereviz sapı suyu, sek ve posasız içilmesi bakımından yeşil içecek hazırlama alışkanlıklarımızla pek uyuşmuyor. Kendi yeşil içeceğinizi hazırlarken yaratıcılığınızı kullanarak damak tadınıza göre ıspanağın, salatalığın veya limonun miktarını arttırıyor olabilirsiniz. Oysa kereviz sapı suyunu hazırlarken bu dinamikler tamamen değişiyor. Celery Juice Turkey olarak “Kereviz sapı suyunu neden yeşil elmayla tatlandıramıyorum?” veya “Posayı ayırmak niçin çok önemli?” şeklinde çeşitli sorular alıyoruz. Küresel bir hareket haline gelen ve ülkemizde de ciddi bir takipçi kitlesi olan kereviz sapı suyunun nasıl hazırlanması gerektiğini ve hücrelerimize sağladığı faydayı birlikte inceleyelim!
İlginizi çekebilir: Kereviz Sapı Suyu ile Gelen Sağlık ve Güzellik
Kereviz sapı suyu detoksu
Küresel kereviz sapı suyu hareketini başlatan Anthony William, bu şifalı içeceği alışkın olduğumuz yeşil içeceklerden farklı bir tarifle ortaya koyuyor: Sek ve posasız!
Bu protokole göre, uyanır uyanmaz midemize giren ilk şey, karbonatlı suda bekletilip güzelce yıkandıktan sonra taze sıkılmış 450-900 ml. arası kereviz sapı suyu olmalı. İçine hiçbir sebze meyve veya kolajen tozu, protein tozu gibi besin takviyesi eklenmemeli, limon sıkılmamalı, hatta içme suyuyla bile seyreltilmemeli.
Oksitlenerek canlı enzim kaybı yaşandığı için önceden sıkılıp bekletilmemesi gereken kereviz sapı suyunu eğer hemen tüketilemiyorsa ağzı kapalı cam bir kavanozda ya da şişede, buzdolabında muhafaza edilmeli. Başka bir seçenek olarak, küp halinde dondurulabilir. Ancak, sap kerevizin buzluğa girmemesi gerektiğini unutmayalım.
Kereviz sapı suyu, sıfır kalorili bir içecek olduğu için öğün yerine geçmiyor. Bu nedenle içildikten 15-30 dakika sonra sağlıklı bir öğün alınması tavsiye ediliyor.
Kereviz sapı suyu nasıl yapılır?
“Juicing” yapan soğuk sıkım makineleri ve katı meyve sıkacakları, blender’ların aksine, sebzenin posasını ve suyunu ayırır. Bu işlem, elde edilen içeceğin kana karışma süresini hızlandırır. Posalı bir içecek kalorilidir ve öğün yerine geçebilir. Posanın sindirilmesi belirli bir zaman aldığından uzun süre tok tutma avantajını taşır.
Dezavantajı ise posa sindirilinceye dek geçen sürede canlı enzimlerin belirli bir oranda kaybedilmesidir. Oysa posasız tüketilen kereviz sapı suyunda canlı enzimler vücuda hızla kazandırılır.
Kereviz sapı suyu, hücreden içeri girmeye hazır molekül yapısıyla müthiş güçlü bir antioksidan kaynağıdır, hücresel arınma sağlar ve mitokondrileri adeta şarj ederek bütün iç organların işlevini daha iyi yerine getirmesini destekler. (*)
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Hakkında Merak Edilen Her Şey
Kereviz sapı suyu faydaları
Ülkemizde yakın geçmişe kadar gastronomik amaçlarla üretilen sap kereviz artık sıkımlık da üretilmekte. Geçmiş yıllarda “juice” olarak faydaları bugünkü kadar bilinmediğinden, yemeklere lezzet katmak için yetiştiriliyordu. Ama günümüzde iri gövdeli, bol sulu ve az lifli, sıkımlık sap kerevizlere erişebiliyoruz.
Bu hareketi takip eden sağlıklı yaşam meraklılarına yönelik sıkıma uygun özel stoklar da mevcut. Evlere bol bol sap kereviz girdiğine göre, en çok merak edilen sorulardan biri de “İçmek yerine yesek aynı faydayı alamaz mıyız?” oluyor.
Kereviz sapının suyunu içtiğimizde bünyemize aldığımız şifalı bitki ekstraktı, yiyerek alamayacağımız kadar yüksektir. Lifli yapısından ötürü, yendiği takdirde uzun süre tok tutacak olan sap kereviz posasından kraker, cips, muffin gibi sağlıklı tarifler yapılabilse de bunların kereviz sapı suyunun yerini tutmayacağını belirtmek gerek.
Çiğ sebze suyu olarak özellikle kronik hastalığı olanların vücutta biriken toksinleri etkili biçimde atmaları için müthiş bir yöntemdir. Kereviz sapı suyunu bir “popüler akım” gibi görenler olsa da aslında içenlerin çok iyi bildiği gibi bedene tümden iyi gelen, kişiyi şifalandıran, hücreleri besleyen, mitokondrileri şarj eden müthiş bir arınma içeceğidir.
Kereviz sapı suyunun sadece sağlıklı beslenmek için motivasyon bulmamızı sağlayan, bol hareket ve spor için enerji ve istek veren güçlü bir antioksidan deposu olduğunu bilmeli ve tek başına bir “mucize” olmadığının farkında olmalyız.
Kaynak: Medical Medium, Juice Master
(*) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
Zeynep Nur Ayanoğlu
Celery Juice Turkey’nin kurucusu Nur, 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Çalışmaları yüksek lisansı yaptı. Çeşitli kamu kuruluşlarında Dış İlişkiler Uzmanı ve Tercüman olarak görev aldı. Almanya’da Max Planck Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak Türkiye ve çok kültürlülük üzerine araştırma yürüttü. Noam Chomsky’nin Amerikan Rüyası için Ağıt ve Terörizm Kültürü kitaplarını çevirdi.
Şu anda 4-18 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik felsefe atölyeleri düzenlemekte, İnkılap Yayınevi, Kırmızı Kedi Yayınevi ve Koç Üniversitesi Yayınları gibi yayınevleriyle çalışmaktadır. Ayrıca 2019 Ocak ayında, küresel kereviz sapı suyu hareketini Türkiye’de tanıtmak üzere kurduğu Celery Juice Turkey sayfasında iyi yaşamı destekleyen içerikler üretmekte ve challenge’lar düzenlemektedir.