Günlük hayatın koşuşturmasında çekmecelerimiz, yatak odamız, mutfak dolabımız çok çabuk dağılıyor. Özellikle de yalnız yaşamıyorsak bazen bir yerlere koyduğumuz eşyaları bulmakta zorlanarak vakit kaybediyoruz. Eşya arama derdine son vermek ve sade bir düzen oluşturmak istiyorsanız Konmari methodu tam da size göre!

Toplama ve düzenleme danışmanı Marie Kondo tarafından yazılan “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” (Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla) kitabı pek çok kitabevinde raflarda yerini almış durumda. Japon düzenleme sanatı Konmari methodu usulüyle dolaplarınızı ve hatta tüm evinizi düzenleyerek hayatınızı sadeleştirmeniz artık çok daha kolay.

Adım 1: Vazgeçmekle başlayın

Düzenleme kısmına geçmeden önce kendinize sormanız gereken bir soru var.

Elinizdeki eşya gerçekten sizin için gerekli mi? Sizi mutlu ediyor mu? Günlük hayatta işinize yarıyor mu? Sizin için bir anlamı var mı yoksa bir gün nasılsa lazım olur diye mi onu el altında tutuyorsunuz?

Bu soruların cevabını verdiğiniz an, o eşyayla ilgili kararınızı da vermiş olacak ve eğer gerekirse ondan kurtulmak için gerekli motivasyonu içinizde keşfetmiş olacaksınız. Size fayda sağlamayan her türlü eşyadan uzak durma mantığını geliştirmeniz hayatınızı sadeleştirme yolunda atacağınız en büyük adımdır. Bu adımın öncesinde, gerçekten işinize yaramayacak nesneleri satın almamakla işe başlayabilirsiniz.

Adım 2: Kategorilere ayırın

Düzenlemek istediğiniz alanı önce hayali bir şekilde gözünüzün önünde kategorilere ayırın. Mesela dolabınızdaki tüm üstler bir bölmede olsun. Daha sonra bu üstler bölümünü alt kategorilere ayırın. Örneğin, tişörtler, kazaklar, askılı bluzler gibi. Konmari usulüne göre kıyafet sıralaması şu şekilde:

  • Üstler (tişört, kazak)
  • Altlar (pantolon, etek)
  • Asılacaklar (gömlek, ceket)
  • Çoraplar
  • İç çamaşırları
  • Çantalar (spor, şık)
  • Aksesuarlar (atkı, kemer, şapka)
  • Özel kıyafetler (gece elbiseleri, mayo)
  • Ayakkabılar

Adım 3: Asmaya ya da çekmeceye yerleştirme karar verin

Büyük parçaları asmak daha düzenli ve kolay erişilebilir bir görüntü elde edeceği için kıyafetlerinizi asarak düzenlemeyi tercih edebilirsiniz. Düzenleme esnasında kıyafetleri renklerine göre yan yana getirebilir böylece dolap kapağını açtığınızda gözünüze hitap eden bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz.

Adım 4: Dikey katlama

Astığınız kıyafetler dışında katlamanız gereken parçalar için temel amaç, çok yer kaplamamaları ve bir eşyayı alırken diğerinin bozulmaması. Bu nedenle dikey katlama yöntemini kullandığınızda hem bir parçayı alırken diğerine temas etmemiş oluyor hem de her şeyi daha rahat görerek dolabınızın içinden istediğiniz kıyafetleri seçebiliyorsunuz.

Adım 5: Tek seferde yapın

Bir Japon terimi olan ikki ni, tek seferde sağlam ve etkili bir değişim yapmayı savunuyor. Bir gün çorap çekmecenizi, bir aksesuar bölümünüzü düzenlemektense her şeyi tek seferde dışarı çıkararak istediğiniz gibi düzenlemeniz psikolojik olarak da bütünsel bir değişim fikrinin zihninizde kabul görmesini sağlıyor.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP