YAZAN: DİLA ATTEPE

Tarih boyunca insanlar, kendilerini ifade etme yolculuğunda bedenlerini aksesuarlarla süslemeye önem verdi. En eskilerden olan kulak piercing’leri de bunların başında gelen aksesuarlardan biri. Sosyal statülerini ve güzelliklerini vurgulamak, dini ritüeller, evlilik ve aile bağlarını sembolize etmek gibi farklı anlamlarda kullanılan kulak piercing’i, günümüzde de her yaştan kişi arasında popüler hale geldi. Kulaklara takılan halkalar ve küpeler, hem modayı takip eden insanlar için bir ifade biçimi hem de kişisel bir tarzı vurgulamanın yolu. Kulak piercing, kulaktaki birçok farklı noktaya yapılabiliyor ve her seçimde farklı bir estetiği öne çıkarabiliyor. Gelin kulak piercing yaptırabileceğiniz noktaları, bakım rutinini ve iyileşme sürelerini öğrenelim.


Kulak piercing sonrası bakım rutini nasıl olmalı?

Piercing sonrası enfeksiyon riskini azaltmak ve yaptırdığınız yerin en iyi şekilde iyileşmesi için uygun bakımı yapmak çok önemlidir. Bölgenin iyileşme süreleri, konumlandığı yerin yapısından dolayı farklılık gösterebilir. Bu yüzden uygun bakımı yapmak bu sürenin uzamamasına yardımcı olur. Piercing yaptırdıktan sonra sağlıklı bir iyileşme süresi için şu bakım adımlarını takip edebilirsiniz:

Ellerinizin temiz olduğundan emin olun.

Antibakteriyel sabun kullanmak, mikrop kapma riskini azaltmak için en etkili yoldur. Elinizden bulaşan herhangi bir mikrop veya bakteri, piercing yaptırdığınız yerde enfeksiyona sebep olabilir.

Tuzlu su ya da serum fizyolojik kullanın.

Ellerinizi yıkadıktan sonra, yaptırdığınız piercing’in etrafını tuzlu su ya da serum fizyolojik ile temizlemeniz gerekir. Küçük hareketlerle piercing’inizin etrafını temizlemelisiniz, bunu yaparken kulak çubuğundan yardım alabilirsiniz ama sürtmeyin, sadece dokundurarak temizlemek işe yarayacaktır. Günde 2-3 kere piercing’inizi temizlemeniz yeterlidir, aşırı temizlemek de enfeksiyona neden olabilir.

Piercing’inizi oynatmayın.

Temizlerken ya da günlük hayatınızda piercing’inizi oynatmamaya özen göstermelisiniz çünkü vücudunuzun iyileşirken onardığı deriyi oynatarak bozabilirsiniz ve bu da iyileşme sürecini uzatır.

Piercing’inizi değiştirmeyin.

Uzmanlar iyileşme sürecindeki bir piercing’i değiştirmenin yanlış olduğunu söylüyor. Bir piercing’i değiştirmek için en az 6 hafta geçmesi gerekiyor ve bu süre piercing’in yerine göre uzayabiliyor. Bu yüzden takacağınız piercing’in tamamen iyileşmesini beklemeli ve değiştirme işlemini bir uzmana yaptırmalısınız.

Kulak piercing isimleri ve iyileşme süreleri nedir?

Vücudumuzda piercing yaptırabileceğimiz pek çok farklı nokta var fakat kulak bunlardan en çeşitli piercing noktalarına sahip olanı. En çok tercih edilen kulak piercing’i noktalarına bir göz atalım!

1. Lob

Lob piercing, aslında çoğu insanın çocukken yaptırmış olduğu, kulak memesinde konumlanıyor. Kulak memesinin yumuşak yapısından dolayı en çabuk iyileşen ve acı vermeyen piercing’lerden biri. Lob’un iyileşme süresi 6 hafta fakat deliğin kapanmaması için takının en az 1 yıl boyunca kulağınızda kalması gerekiyor.

2. Üst-lob

En çok tercih edilen piercing’lerden biri olan üst lob, genelde ikinci kulak deliği olarak da bilinir. Kulak memesine yaptırdığınız lob piercing’inin hemen yanında yer alan üst-lob da acısız ve kolay bir piercing’tir. İyileşme süresi 6 hafta gibi kısa bir süredir ve kolayca tahriş olmaz. Minimal ve estetik görünüm için üst-lob piercing’i uygun bir seçimdir.

3. Helix

Helix, üst kıkırdağın kıvrılmış dış kenarında yer alır. Yaygın kullanılan kıkırdak piercing’lerinden biridir. Konumundan dolayı üzerine yattığınızda tahriş olmaya açık bir piercing olduğundan iyileşme süresi 6-9 ay arası değişebilir. Halka piercing, Helix için en çok tercih edilen modellerden biridir.

4. Conch

Bu piercing türü Helix’ten farklı olarak kulağın dış kısmındaki kıkırdağın orta kısmına yapılır. Farklı kulak yapılarına göre iyileşme süresi insandan insana değişiklik gösterir. Genelde 6 ayda iyileşen Conch piercing, saçınıza takılması kolay bir yerde olduğundan enfeksiyon riski ile iyileşme süreci uzayabilir.

5. Tragus

Tragus son yıllarda popülerleşen piercing türlerinden biridir. Kulak kanalının hemen yanındaki küçük çıkıntıda yer alır. Ancak kulak kanalınızın önündeki kısmın boyutuna bağlı olarak buraya piercing yaptırmak oldukça acı verici olabilir. Tragus piercing’inin baş ağrıları ve migreni hafiflettiği yönünde teoriler de vardır. Bunun nedeni piercing deliminin akupunktura benzer şekilde çalışması ve sinir uçlarını uyarıp ağrıyı hafifletmesidir. Tragus’un iyileşme süresi bakımınıza göre 3 ila 6 ay arası değişir.

6. Flat

Kulağın üst kenarının altındaki düz kıkırdak alanında yer alan Flat, konumlandırmanız için geniş bir alan sunar.  Genelde tek taşlı küpeler kullanılır ve ortaya estetik bir görüntü çıkar. Helix’e benzer konumda yer alan Flat, 6 ila 9 ay arasında iyileşir.

7. Daith

Daith, kulak kanalı açıklığının hemen üzerindeki iç kavisli kıvrımda bulunur. Yapıldığı kıkırdağın sert olması nedeniyle size acılı bir delim deneyimi sunabilir. Bunun yanında, Tragus gibi Daith’in de migren ağrılarının hafifletmesiyle bağlantılı olduğu düşünülür. Kıkırdağın kalınlığından dolayı iyileşme süresi de diğer piercinglere göre daha uzundur; 6 ila 12 ay arasında değişebilir.

8. Industrial

Bu piercing türüne “Köprü Piercing” de denir. Üst kıkırdakta birbirine bakan iki nokta delinir ve içlerinden geçecek şekilde düz ve uzun bir silindir piercing takılır. Industrial piercing yaptırmanız için ona uygun bir anatomiye sahip olmanız önemlidir, herkesin yaptırabileceği bir çeşit değildir. Helix’e benzer şekilde iyileşmesi 3 ila 6 ay arasında değişir fakat iki noktaya bağlı bir piercing olduğundan hareket etmemesi konusunda dikkatli olmalısınız.

9. Rook

Rook, kulağınızın dış kıvrımıyla kesişen, Daith piercingin hemen üstündeki kıkırdağa yapılan bir çeşittir. Bu kıkırdağın yoğun ve sert olması, deliminin acılı olmasına ve ağrılı bir iyileşme sürecine sebep olabilir. 9 ila 12 ay arasında iyileşen Rook’un bakımında dikkatli olunmalıdır çünkü yapıldığı yerin yapısı, enfeksiyon kapmaya ve reaksiyon göstermeye açıktır.

10. Snug

Snug, kulağın iç kıkırdağında, dış kıvrımına yakın kısımda yer alır. En acılı piercing’lerden biri olarak kabul edilir ve herkesin kulak anatomisine uygun bir piercing değildir. İyileşme süresi en uzun olan kulak piercing’idir. Bu süre 12 ila 18 ay arasında değişir. Hem yeri hem de yerin yapısından dolayı çok kolay bir şekilde tahriş olabilir ve iyileşmesi gecikebilir. Düzenli piercing bakımının yanı sıra, dış etkenlerden de korumanız gereken bir piercing’tir.



Dila Attepe

1999 yılında Ankara’da doğan Dila, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Bitirme tezini kadınlarda beden algısı üzerine yazdıktan sonra kişisel gelişim ve psikoloji alanına yöneldi. Dila, beden algısı ve zihinsel sağlığı geliştirme konusundaki farkındalığı sayesinde sağlıklı yaşam camiasına ilham olacak içerikler üretmeyi amaçlıyor....



BLOOM SHOP