Cildimizi iyi tanımak, doğru tedaviyi uygulamak için büyük önem taşıyor. Genetik ve hormonel faktörler kadar çevresel faktörlerden de oldukça etkilenen cildimizin sorunlu noktalarına değinirken doğru neden sonuç ilişkisi kurmak, bizi tatmin edici sonuçlara hızlı bir şekilde ulaştırabilir. Kuru cilt ve nem ihtiyacı olan cilt arasındaki farkları bilmek, nemlendirmeye mi yoksa hidrasyona mı ihtiyacımız olduğunu anlamamızı sağlar. Cilt tipimizi nasıl anlayacağımızı öğrenmek, nemli cildin özelliklerini keşfetmek, hem kuru hem de nemsiz bir cilde nasıl bakım yapılması gerektiğini keşfetmek için okumaya devam edin.
Kuru cilt nedir?
Kuru cilt, ciltteki yağ eksikliğinden kaynaklanır. Genellikle genetik faktörlerden kaynaklanan yağ eksikliği, iç ve dış etkenler nedeniyle zamanla daha da kötüleşebilir. Hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuk havalar cildin kurumasını şiddetlendiren nedenler arasındadır. Sert cilt bakım ürünleri, ciltteki yağı aşırı şekilde yok ederek kuruluğa neden olabilir. Tıbbi durumlar, yaşam tarzı, hormonlar ve doğal yaşlanma süreci gibi diğer faktörler de kuruluğa katkıda bulunan nedenler arasındadır.
Kuru ciltle başa çıkmak için çevresel etkileri en aza indirgemek ve cildin yüzey lipitlerini onarmak gerekir. Bu onarım, cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için içeriğinde yağ olan nemlendiriciler ve su kaybını önlemek için bir bariyer oluşturan ürünler kullanılarak yapılabilir. Cildiniz doğal olarak kuru olduğundan nemlendiricileri düzenli olarak kullanmak gereklidir. Aksi takdirde ciltte pullanma, çatlama, hassasiyet veya egzama gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Nemsiz cilt nedir?
Nemsiz cilt su kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkar ve cilt bariyerinin zarar görmesi, yetersiz su alımı veya zorlu hava koşulları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Dehidrasyonun en belirgin belirtilerinden biri cildin elastikiyetinin kaybolmasıdır. Bu durum ince çizgilerin ve kırışıklıkların daha belirgin olmasına sebep olur. Susuz kalan cilt genellikle donuk görünür ve erken yaşlanmaya daha meyilli olur.
Cildini test et!
Cildinizin ne kadar neme aç olduğunu anlamak için şu testi uygulayabilirsiniz: Yanaklarınızın, göğsünüzün, kollarınızın ya da elinizin üzerini çimdikleyin ve birkaç saniye o şekilde tutun. Çimdiklemeyi bıraktığınızda cildiniz eski haline dönüyorsa büyük ihtimalle neme ihtiyacı yoktur fakat cildinizin normal halini alması biraz vakit alıyorsa cildiniz neme aç demektir. Nemsizlik bir cilt durumu olduğu için kuru, yağlı ve karma olmak üzere tüm ciltlerinde zaman zaman olabilir. Bu nedenle cildinizin aynı anda hem kuru hem de neme aç olması birbirinden farklı ve bağımsız tedavi yöntemlerine sahip iki durumdur.
Cildimizin kuru mu yoksa neme aç mı olduğunu nasıl anlarız?
Cilt kuruluğu genelde geçici bir durumdur. Bu nedenle eğer doğal olarak kuru bir cilt tipine sahip değilseniz, kuru cilt olarak düşündüğünüz belirtilerin aslında susuz ve neme aç bir cilt olabileceğini unutmamak önemlidir.
Sıklıkla karıştırılan iki terim olan kuru cilt ve nemsiz cilt iki farklı durumu ifade ederler.
Kuru cilt, genellikle sebum veya yağın yetersiz üretimi ile ortaya çıkan bir cilt tipidir. Bu tip cilde sahip kişiler kaşıntı, gerginlik gibi rahatsız edici semptomları deneyimleyebilirler. Bu semptomlar, çevresel faktörler gibi hava koşullarından etkilenir ve özellikle kış aylarında daha da kötüleşir.
Öte yandan, cildin neme aç olması, ciltteki su miktarının yetersizliğini ifade eder. Sağlıklı bir cilt, dayanıklılığını ve esnekliğini korumak için yaklaşık %30 oranında su içerir. Cilt aşırı su kaybettiğinde susuz kalır. Susuz kalmış ve kuru cilt pürüzlü doku veya elastikiyet kaybı gibi benzer semptomlara yol açabilir. Ancak, kuru cilt bir cilt tipini temsil ederken nemsiz cilt herkesi etkileyebilir.
Cildin doğal yağları suyun tutulmasında ve su kaybının en aza indirilmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle kuru cilt tipine sahip olanların aynı zamanda susuz kalmış bir cilde sahip olma olasılığı daha yüksektir. Eğer kuru bir cilde sahipseniz bakım rutininize hem su hem de yağ içerikli ürünleri dahil etmeniz önemlidir. Kuru cildin ve nemsiz cildin gereksinimleri farklıdır.
Kuru cilde nasıl bakım yapılır?
Eğer kuru bir cilde sahipseniz, işe yağ açısından zengin cilt bakım ürünlerini rutininize ekleyerek ve aşırı sert veya cilt için yıpratıcı maddelerden kaçınarak başlayabilirsiniz. Kuru ciltler genellikle kendi yağlarını üretmede zorluk yaşar ancak yağ dengesini sağlamak için siz de cildinize takviyede bulunabilirsiniz. Cildinizin eksik olduğu doğal yağları telafi etmek için yüz yağı kullanabilir, yağlı cildinize yapacağınız gua sha masajını rutininize ekleyebilirsiniz. Derinlemesine nem sağlamak için yoğun bir yüz kremi tercih edebilirsiniz. Kullandığınız temizleyicileri yağ bazlı içeriğe sahip ürünler ile değiştirebilirsiniz.
- Kullanabileceğiniz İçerikler: Hyalüronik Asit, Hindistan Cevizi Yağı, Badem Yağı, Argan Yağı, Shea, Jojoba, Mineral Yağları, Lalolin, Seramid.
Nemsiz cilde nasıl bakım yapılır?
Nemsiz cilt hem içeriden hem de dışarıdan suya ihtiyaç duyar. Su tüketiminizi arttırmak ve nemlendiricileri bakım rutininize dahil etmeye çalışmak vücudunuzu su ile beslemenize yardımcı olacaktır. Rutininize hyalüronik asit veya gliserin gibi içeriklere sahip bir nemlendirici serum eklemek iyi adım olabilir. Serum ve nemlendiricileri uygularken cildinizin kuru değil, nemli olmasına dikkat edin. Bu şekilde cilt su emilimini yaparken ürün daha derine işleyecektir.
- Kullanabileceğiniz İçerikler: Hyalüronik Asit, Gliserin, Aloe, Bal, Salyangoz Müsini, Laktik Asit, Seramid.