Stresli olduğunuz dönemlerde ya da kışın kuru ve soğuk havaya maruz kaldığınızda kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtilerle kendini gösterebilen egzama, huzursuzluk verici bir deri hastalığıdır. Egzama veya herhangi bir otoimmün hastalığı tedavi etmek için öncelikle bu duruma neyin sebep olduğunu belirlemek gerekir. Egzama neden olur, sebepleri ve çözüm yolları nelerdir sizler için araştırdık.

Egzama nedir?

Atopik Dermatit, diğer adıyla egzama, en çok çocuklarda görülen ancak yetişkinlerde de sıklıkla rastlanan kronik bir cilt hastalığıdır. Her beş çocuktan birinde baş gösteren egzamanın görülme sıklığı geçtiğimiz 30 yıl içinde 3 kat artmıştır.

Egzama belirtileri nelerdir?

Egzama aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkabilir:

  • Kaşınma ihtiyacı
  • Derinin kalınlaşıp kabarması
  • Pul pul dökülme
  • Kızarıklık
  • Yanma hissi
  • Kepeklenme
  • Nadir görülen bir belirti olarak su toplanması

Egzama neden olur?

Egzama, genellikle alerji nedeniyle ortaya çıkar. Astımı olan hastalarda veya çeşitli maddelere alerjik reaksiyon gösteren hassas bireylerde sıklıkla görülür. Tahriş, cilt kuruluğu, diğer cilt hastalıkları, darbe ve yaralanmalar nedeniyle egzama gelişimi gerçekleşebilir.

Egzama fiziksel etkenlerin yanı sıra stres gibi psikolojik faktörlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Strese bağlı ortaya çıkan egzama türleri arasında en başta deri egzaması gelmektedir. Stres seviyesi arttıkça fazlalaşan kaşıntı hissiyle birlikte kişiye huzursuzluk veren deri egzaması sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasındadır.

Doğal yollarla egzama nasıl geçer?

1. Gıda intoleranslarının belirlenmesi

4-6 haftaya kadar, gıda intoleransını test etmek için bir eliminasyon diyeti sürdürmeniz gerekir. Bu süreçte, bir hekime danışmak en doğrusudur. Test edilen yiyeceklerin en başında süt, glüten, mısır, yer fıstığı, soya, şeker ve yumurta gibi yaygın alerjenler yer alır. Bu süreçte vücudunuzdaki değişiklerin yakından gözlenmesi gerekir. Daha sonra vücuda bu gıdaları sırayla tekrar tanıtarak asıl soruna hangisinin neden olduğunu tespit edebilirsiniz.

2. Bağırsak floranızı iyileştirin

Mikrobiyom, vücudunuzda yaşayan trilyonlarca mikroorganizmanın birleşiminden meydana gelir. Mikrobiyom sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde büyük bir etkisi vardır.  Bir çocuğun alerji, egzama, astım gibi rahatsızlıklarla karşılaşmasında belirleyici olan faktörlerinden biridir. Bozuk bir flora; egzama, astım ve abdominal şişkinliğe yol açabilir.

Enflamasyonu azaltan, bağırsak dokusunu iyileştiren ve florayı besleyen takviyeler sağlığınızın düzelmesinde son derece faydalı olabilir. Bu takviyelere örnek olarak L-glutamin, zerdeçal, DGL (meyan kökü), çinko, kuersetin, zencefil ve papatyayı sayabiliriz. Sağlıklı bağırsak florasının geliştirilmesine yardımcı olmak için özellikle s. boulardii ve bifidobacterium bakterilerini içeren yüksek kalitede probiyotikler önerilmektedir.

İlginizi çekebilir: Mide ve Bağırsak Sağlığını Destekleyen Beslenme Önerileri

3. Çocuklarınızın üstlerini kirletmesine izin verin

Hijyen hipotezine göre, korunaklı ve fazlasıyla temiz olan koşullarda yaşamak vücudumuzun iç dengesini bozuyor. Bağışıklık sistemimiz ortada tehdit görmediği için kendini savunmaya geçirmeyerek vücudu birden gelebilecek tehlikelere karşı açık tehdit haline getirebiliyor. Bu yüzden doğayla bağımızı koparmadan bu gerekli bakterileri vücudumuzla tanıştırmalıyız. Çocuklarınızın dışarıda toprakla oynamasını ve üstünü başını kirletmesini engellemeyin ve sabunların anti bakteriyel olanlarını değil normal olanlarını tercih edin.

4. Cilt için doğal topikal uygulamalar

Topikal bitkisel merhemler zarar görmüş cildi nemlendirir, korur ve iyileştirir. Karakafes, muz ve kalendula içeren merhemler, doğal yumuşatıcılar olarak egzamalı bebeklerde kullanılabilir. Bu merhemleri yanma hissi olduğunda veya egzama başlangıcında kuru ciltlere günde 1-2 kez uygulayabilirsiniz. Ayrıca topikal olarak uygulamak için % 2 oranında meyan kökünü de egzamalı bölgeler üzerinde deneyebilirsiniz.

5. Faydalı otları oral olarak alın

Eğer topikal uygulamalar yeterli gelmiyorsa oral yolla alabileceğiniz bitkilere yönelin. 5 yaşından büyük çocuklarda Quercetin ve dondurucuda kurutulmuş ısırgan otunu kullanabilirsiniz. Her ikisi de sedatif özelliği olmayan, antihistaminik otlardır. Kaşıntıyı ve yangıyı azaltırlar. Ağır egzama için ise meyan kökü ekstraktını kullanabilirsiniz. Meyan kökü doğal kortizon yerine geçer. Ancak kullanmaya başlamadan doktora danışmak gerekir, zira tansiyon yükseltme etkisine sahiptir.

İlginizi çekebilir: Adaptojen Bitki Nedir?

6. D vitaminini unutmayın

Çocuklarda ve gençlerle yapılan araştırmalarda D vitamin eksikliğine sahip olanların egzamaya daha yatkın olduğu anlaşılmıştır. Bunun için güneş ışığı alımı arttırılmalı ve D vitamini yönünden zengin olan sardalya, somon ve yumurta gibi besinler tüketilmelidir. Bunlara ek olarak ciddi D vitamin eksikliklerinde D vitamin takviyesi alınması önemlidir. Doz aşımı olmaması adına bir uzmanla görüşerek kullanmanız önerilir.

İlginizi çekebilir: D Vitamini İçeren Besinler

Kaynak: Medicalnewstoday.com, Hopkinsmedicine.org





BLOOM SHOP