Ketojenik diyet, vejetaryen beslenme, detoks seçenekleri, veganizm, paleo diyeti derken pek çok beslenme şekliyle karşı karşıyayız. Tabii ki tüm bu beslenme önerileri kendi içinde pek çok faydalı etkiye sahip. Ancak dikkat etmemiz gereken en kritik noktalardan biri, seçtiğimiz besinlerin mide ve bağırsak sağlığımızı destekleyici nitelikte olması.

Mide ve bağırsaklarımızda binlerce bakteri yaşıyor. Bu bakterilerin kötü bakterilere dönüşerek vücudumuza zarar vermemesi ise tamamen yediklerimize ve içtiklerimize bağlı. Peki, zararlı bakterilerden mide ve bağırsaklarımızı korumak için hayatımızdan çıkarmamız ya da daha sık tüketmemiz gereken besinler hangileri? Sizler için mide ve bağırsak sağlığını destekleyen beslenme önerileri ve günlük menü tavsiyesini derledik!

1. Rafine şeker tüketimini minimuma indirin

Uzmanlara göre sağlıklı bir insanın bir gün içinde tüketmesi uygun bulunan maksimum şeker oranı yaklaşık 7 çay kaşığı. Bu orana meyve ve sebzelerden aldığımız doğal şeker de dahil.

Fazla şeker kullanımı kan şekerinde dengesizlik, kalp hastalıkları, enfeksiyon, zihinsel rahatsızlıklar, hormon dengesizliği gibi pek çok soruna yol açabiliyor. Bunların yanı sıra mide ve bağırsak sağlığını da olumsuz etkileyerek sızdıran bağırsak sendromuna yakalanma ihtimalinizi arttırıyor.

İlginizi çekebilir: Şeker Bağımlılığı: Vücudumuza Zararları ve Kurtulma Yolları

2. Bitki bazlı beslenin

Mide ve bağırsak sağlığını desteklemenin en iyi yollarından biri de bol lif, vitamin ve minerale sahip yeşillikleri beslenme rutinine dahil etmek. Lifli gıdalar özellikle bağırsağın en büyük destekçisi. Ayrıca yeşillik tüketmek, vücutta anti-enflamatuar ve antioksidan etkiler yaratarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Haftada 30 farklı çeşit bitki tüketmeyi deneyerek vücudunuzu vitamin, mineral, lif bakımından destekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

3. Sağlıklı yağ tüketimini arttırın

Zihni, kalbi ve genel sağlığı korumaya yardımcı olan sağlıklı yağlar, önyargılı yaklaşımların aksine diyet rutininizde olmazsa olmaz gıdalar arasındalar. Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi doymamış yağlar ve Omega 3 yağ asitleri vücudunuzu hastalıklardan koruma, kolesterol dengeleme, kalbi ve zihin sağlığı destekleme, hafızayı güçlendirme, kemik sağlığını koruma gibi pek çok konuda fayda sağlıyor.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Yağlar: Dilediğimiz Kadar Yiyebilir miyiz?

Mide ve bağırsak sağlığını destekleyen günlük menü önerisi

Sabah kahvaltısı

Sabah kahvaltılarında doyurucu, lezzetli ve pratik bir seçenek olan smoothie’yi tüketebilirsiniz. Şekerden uzak, bitki bazlı ve sağlıklı yağları esas alan bir smoothie ile güne başlamayı tercih edebilirsiniz. Ispanaklı, muzlu ve elmalı bir smoothie veya orman meyveli daha tatlı bir kahvaltılık smoothie tercih edebilirsiniz.

Smoohie istemiyorsanız meyveli yulaf ezmesi, chia puddingi, tahıllı sağlıklı krep ya da bol sebzeli bir omlet sağlıklı bir öğün elde etmenize yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Fesleğenli Orman Meyveli Smoothie Tarifi

Öğle yemeği

Öğle yemeğinde tercihiniz; çorba, zeytinyağlı sebzeler, karışık tahıl salatası, ızgara tavuk veya somon olabilir.

Öğünlerinizde yaratmaya çalışacağınız denge tahıl, tohum ve kuruyemişlerden veya salataya ekleyeceğiniz yağlardan sağlıklı yağ almak, bol yeşillik kuralını unutmamak ve protein takviyesine önem vermek olmalıdır.

İlginizi çekebilir: İdil Yazar’dan Fındık Salsalı Somon Tarifi

Akşam yemeği

Akşam yemeklerinde tabağınızın yarısının sebzeyle dolu olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin, küçük bir porsiyon dana etinin yanına patates, haşlanmış brüksel lahanası ve pancar tercih edebilirsiniz. Gece boyunca hazımsızlık hissiyle mide rahatsızlığı çekmemek adına en geç 7’de akşam yemeğinizi bitirmiş olmanız tavsiye edilmektedir.

Kaynak: Mindbodygreen.com, Thehealthychef.com, Eatingwell.com





BLOOM SHOP