YAZAN: SELEN KELECEK

Masadan kalkmadan uygulayabileceğiniz bu 3 basit poz ile bütünsel sağlığınıza destek olabilirsiniz. Uygulaması oldukça basit masa başı yoga ile hem bedensel hem de zihinsel anlamda rahatlamaya hazır mısınız?


Değişen dünya, hayatımızı da değiştirdi. Yaşanan hastalıklar bizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak hasta eder oldu. Hava kirliği ciğerlerimizi, teknoloji hareketlerimizi, olumsuz düşünceler zihnimizi ve kötü hisler kalbimizi etkiledi… İçinden geçtiğimiz, deneyimlediğimiz bu durum bütünsel sağlığımızın evrenle ne kadar da iç içe olduğunu gösterdi bizlere. Düşüncelerimiz güzelse biz de güzeliz, bedenimiz ve zihnimiz sağlıklıysa biz de sağlıklıyız, gezegenimiz temizse biz de temiziz ve evren iyiyse biz de iyiyiz.

Online dersler, çevrimiçi eğitimler, masa başı toplantılar, hatta mola verdiğimizde izlenen diziler ve gün sonunda dinlenmek amacıyla yeniden oturmak… Tüm günümüz oturarak, durağan ve sedanter geçiyor.

Masa başı çalışırken boyun, omuz ve sırt ağrılarımız kendini daha çok gösteriyor. Ancak bizler için önemli olan bel, kalça ve bacak bölgelerimizi de unutmamak gerekiyor. Masa başında çalışırken, hatta bazen toplantıdayken yapabileceğimiz birkaç hareketi hatırlatalım kendimize.

Masa başı yoga ile rahatlamanın 3 yolu!

Birinci poz:

Önce biraz sırt ve belimizi hareketlendirelim.

İki ayağınız da yerde olsun, vücut ağırlığınızı oturma kemiklerinize eşit olarak dağıtın. Bacaklarınız kalça genişliğinde açık olsun. Ellerinizi dizlerinize koyun. Nefes alırken göğsünüzü karşıya doğru açın, dirseklerinizi geriye alarak kürek kemiklerinizi birbirine yaklaştırın, mümkünse yukarı bakın; açılın. Nefes verirken sırtınızı kamburlaştırın, dirseklerinizi iki yana açarak kürek kemiklerinizi birbirinden uzaklaştırın, karnınıza bakın; kapanın.

Bu egzersiz sırasında gözlerinizi kapatmanız hem nefesinize hem de bedeninize odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Nefes alış-verişleriniz sakin olmasına dikkat edin ve hareketi nefesinize uyumlandırın. Birkaç nefes bu açılıp kapanmayı yapın. Bu hareketleri yaparken kısa bir süreliğine de olsa gözlerinizi de ekrandan uzaklaştırmış, dinlendirmiş olursunuz.

Daha sonra nefes alırken kollarınızı yukarı doğru kaldırın. Kollarınız kulaklarınızın hizasından yukarı doğru uzasın; elleriniz aktif, parmak uçlarınız tavanı göstersin. Bedeninizin üst kısmında taze nefese yer açın. Avuç içlerinizi birleştirin. Nefesi verirken kalçanız sandalyeden kalmayacak şekilde bir yana doğru eğilin, göğsünüz karşıyı göstersin. Nefes alırken tekrar ortaya gelin, verirken diğer tarafa doğru gidin.

İkinci egzersiz:

Omurgayı zorlamadan, omurganın düz olduğu şekilde iki ayağınız yere basar şekilde oturun. Önce sağ ayağınızı yerden kaldırın ve bacağınız yere paralel olacak şekilde uzatın. Ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekin. İçinizden sayın (saymayı beşten başlatıp zamanla arttırabilirsiniz). Ardından dizinizi bükün ve sağ ayak bileğinizi sol dizinizin üzerine yerleştirin. Geniş açıda bir bacak bacak üstüne atma aslında. Sağ kaval kemiğiniz karşıyı göstersin. Yine içinizden sayın. Bu pozda derinleşmek isterseniz; sağ elinizle sağ dizinizi yavaşça yere doğru itip bekleyebilir ya da sağ bacağınıza doğru kapanabilirsiniz.

Üçüncü egzersiz:

Son olarak, sağ ayağınızı sol bacağınızın dışından yere doğru kaydırın, dizleriniz üst üste gelsin; daha kapalı bir açıda bacak bacak üstüne atmış olduk. Sağ ayağınızı sol bacağınızın arkasından dolamaya çalışın. Dilerseniz bu pozda da bacağınıza doğru kapanabilirsiniz. Ve bu üç pozu diğer bacağınız için de yapın.

Pozlarda kaça kadar saydıysanız ya da kaç nefes beklediyseniz aynı süreyi bedeninizin sol tarafına da sağlayın.

Tüm bu hareketleri yaparken acele etmeden, sakin nefeslerle birlikte ve ihtiyacınız kadar yapmayı unutmayın. Hareketlerinizi nefesin hızına, zihninizi nefesin sakinliğine uyumlamaya çalışın. Mümkün olduğunca.



Selen Kelecek

1988 yılında doğan Selen, Başkent Üniversitesi Spor Bilimleri Bölümü'nden mezun oldu ve Başkent Üniversitesi Spor Bilimleri Egzersiz ve Sportif Performans Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı. Hacettepe Üniversitesi, Sporda Psiko-Sosyal Alanlar üzerine doktorasını bitiren Selen, Başkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta. Yarışmacı olarak yer aldığı aktif spor hayatının ardından, farklı...



BLOOM SHOP