Instagram @leefromamerica

Meditasyonun önemi Batı dünyasında hızla yayılıyor. Pek çok metropolde meditasyon merkezleri açılıyor, birçok büyük firma çalışanlarının güne meditasyon ile başlamaları için imkanlar sunuyor. Peki meditasyon tam olarak nedir, günlük hayatımızı nasıl etkiler?

Aslında meditasyon, bizim zihinsel ve ruhsal hallerimizden biri. Başlıca dört mental (zihinsel ve ruhsal) hal var: Uyanıklık, uyku, rüya ve meditasyon. Bu haller, beyin dalgaları ile de tespit edilebiliyor. Farklı zihinsel ve ruhsal hallerimiz beyinde sürekli değişen elektrik frekansları şeklinde kendini gösteriyor. Tıpta “beyin dalgaları” olarak bilinen bu frekanslar, EEG (elektroensefalografi) denilen metotla kaydediliyor. Bu kayıtlar birçok hastalığın teşhisinde ve tedavisinde de kullanılıyor.

Bu dört zihinsel durum, beyinde dört farklı frekans yaratıyor ve bu frekanslar dört farklı beyin dalgası olarak tespit ediliyor.

1- Beta dalgası (Uyanıklık dalgası)

Stres dalgası olarak bilinir. Acil durumda, tehlike anında yaşamda kalmayı sağlayan dalgalardır. Sempatik sistem devrededir, kortisol ve adrenalin hormonları hakimdir.

Zihin aktif olduğu zaman baskın olan beta dalgaları problem çözme titreşimleridir. Dinamik olan yaşamı temsil eder. Konsantrasyon, aktif öğrenme, uyanık olma dalgalarıdır. Günlük hayatta çoğunlukla bu dalgalar görülür.

2- Delta dalgası (Uyku dalgası)

Derin uyku dalgalarıdır ve en yavaş titreşimlerdir. Dış dünyadan uzak bilinçsiz bir haldir. Beynin en az çalıştığı ve dinlendiği bir durumdur. Bu frekansta, çocuklarda büyüme hormonu salgılanır. Yetişkinlerde ise derin ve kaliteli bir uykunun titreşimleridir. Hücrelerin yenilenip, onarılması için idealdir.

3- Teta dalgası (Hafif uyku hali)

Uykuya ilk dalışta, uykunun ilk evrelerinde ve derin uykudan uyanırken görülen titreşimlerdir. Hayal kurma esnasında da bu titreşimler baskındır. Uyanık bir kişide çok ender bulunur. Teta her ne kadar normalde hafif uyku hali ile ilintili ise de iç gözlem ya da ilham anında ve derin şifa meditasyonu sırasında birdenbire de ortaya çıkabilir.

4-Alfa dalgası (Meditasyon dalgası)

Meditasyon dalgası olarak bilinir. Sakinlik ve huzurun dalgasıdır. Beden rahat ve gevşek, zihin açık ve uyanıktır. Aynı zamanda sakin ve huzurludur. Rahatlık ve farkındalık durumunda ortaya çıkar. Gerçekleri ve doğruyu en iyi algılayan titreşimlerdir. Dikkat ederseniz, uyanıklık halinde zihinsel rahatlık hali çok yüksek olmaz. Zihin aktiftir. Uyku halinde ise zihinsel rahatlama olsa bile, farkındalık hiç yoktur. Meditasyon, zihinsel rahatlık ile farkındalığın aynı anda olma halidir.

Alfa dalgaları zihinsel kapasiteyi güçlendirir. Düzenli yoga ve meditasyon yapan kişilerde zihinsel sakinlik süreklilik kazandığı için alfa dalgaları baskın olur. Böylece bu insanların günlük yaşamlarında da alfa dalgalarına rastlanır. Bu kişilerin zihinsel kapasiteleri güçlüdür, tüm algıları açıktır, belli bir konuya uzun süre odaklanabilirler, öğrenmeleri daha çabuk ve hızlıdır.

Düzenli meditasyon yapan kişilerin parasempatik sinir sistemi baskındır. Tüm sistemlerin doğal işlevleri, özellikle bağışıklık sistemi güçlüdür. Organizmanın onarılması ve iyileşmesi kolaydır. Serotonin, endorfin gibi mutluluk hormonları bolca salınır ve bu nedenle bu insanlar sağlıklı, mutlu, huzurlu ve sakindir. Alfa dalgalarına sahip olmak için en doğal, basit ve ucuz metot meditasyon.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: Uzm. Dr. Behice Özev’in hazırlanmakta olan “Tıbbiye’de Öğretilmeyen Sağlık” adlı kitabından derlenmiştir.



Arzu Özev

1983 yılında İstanbul’da doğan Arzu, Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra University of Massachusetts Amherst’te psikoloji okuduğu yıllarda, Sudarshan Kriya nefes tekniği ve yoga öğretisiyle tanıştı. Hindistan başta olmak üzere, Yeni Zelanda, Güney Afrika, ABD ve Almanya’da kişisel gelişim ve yoga konusunda birçok eğitim alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Dünya çapında 150...



BLOOM SHOP