Cildimiz, hormon değişikliklerine göre farklı özellikler gösterebilir. Hormon değişikliklerine neden olan menstrüasyon döngüsüne uygun bir cilt bakım rutini belirlemek daha etkili sonuçlar almamızı sağlar.

Menstrüasyon döngümüzle beraber bir ay boyunca belli hormonlarımızın seviyesi sürekli olarak değişiklik gösterir. Gerçekleşen bu hormonal değişimlerin etkisini, tüm vücudumuzda olduğu gibi cildimizde de gözlemleriz. Reglin habercisi olarak cildimizde sivilceler belirirken, yumurtlama döneminde cildimiz en iyi halindedir, ışıl ışıl parlar. Bunlar dışında fark edemediğimiz ya da göz ardı ettiğimiz değişimleri de yaşarız.

Menstrual dönem (Gün 1-7)

Adet döngüsünün ilk 7 günü olan menstrual dönemde, progesteron ve östrojen seviyelerinin düşmesiyle cildimiz; kuru, cansız ve hassas olur. Bu yüzden daha nazik, yatıştırıcı ve nemlendirici içerikler tercih etmemiz gerekir. Kalendula, aloe vera ve centella asiatica özlerinin yatıştırıcı özellikleri olduğundan kullandığımız ürünlerin arasında bu içeriklere yer verebiliriz. Bunların yanı sıra PMS döneminden kalma sivilce izlerini yok etmek için en nazik asitlerden olan kojik asit ve azaleik asit kullanabiliriz.

Foliküler dönem (Gün 8-14)

Regl bittikten sonraki hafta östrojen seviyesinin tekrar artmaya başlamasıyla cildimiz dengesini yeniden kazanmaya başlar ve kolajen üretimi artar. Cildimiz sakin ve temiz görünür, dolayısıyla daha az bir bakıma ihtiyaç duyar. Cildimizin en iyi halinde olduğu bu dönemde ışıltıyı ve sağlıklı görünümü korumak ve artırmak adına; C vitamini, laktik asit gibi bir AHA asit veya retinoid kullanımı ile hücre döngüsünü desteklemek önerilir.

Luteal dönem (Gün 15-28)

PMS dönemi olarak da bildiğimiz bu dönem; östrojen üretiminin azalıp progesteron ve testosteron seviyelerinin yükselmesiyle sebum üretimi artar, cildimiz daha yağlı görünür, gözeneklerimiz tıkanır ve sivilceler çıkar. Bu yüzden sivilce ve yağ seviyesini kontrol edip engelleyebilecek içerikler olan salisilik asit veya glikolik asit kullanabilir. Niacinamid gibi bir içerikle de desteklenebilir.

Dönemsel cilt bakımı yapmak gerekli mi?

Dermatolog Dr. Jo-Ann See’ye göre her döneme ayrı bir rutin uygulamaya ve ekstra ürünler almaya gerek yok. Ancak halihazırda elimizde bulunan ürünleri farklı şekillerde kullanarak cilt bakımınızı adet döngümüze göre ayarlayabiliriz.

Dr. See, iki farklı içerikli temizleyicinizin bulunmasının pratik olabileceğini söylüyor. Birinin daha nazik bir içeriğe, diğerinin ise AHA gibi aktif bir içeriğe sahip olmasını öneriyor.

Ürünleri bölgesel uygulamak da bir diğer yol. Tıkanıklık yaşanan T-bölgesi, çene ve saç hattı gibi bölgelere daha güçlü ürünler uygulayıp, diğer bölgelere daha nazik ürünler kullanmaya devam edebiliriz.

Başka bir alternatif ise maskeler. Arındırıcı maskeleri luteal dönemde, nemlendirici maskeleri menstrual dönemde kullanarak rutinimizi oluşturabiliriz.

Niacinamid ve retinol gibi içerikler cilde faydalı pek çok etkiye sahip olduklarından, serumlarımızın içerisinde bunları aramak ve dönemsel olarak bu içerikleri farklı amaçlarla kullanmak da güzel bir alternatif olabilir.

Niacinamid, menstrüasyon döngüsüne uygun olup pek çok cilt tipinde kullanılabilen bir içeriktir. Yatıştırıcı olmasının yanı sıra; cilt dokusu, gözenekler ve kızarıklıklar için iyi olan anti-enflamatuar özelliklere de sahiptir. Cildin nemini korurken sivilce oluşumunu da azaltabilen, nazik olduğu kadar güçlü etkiler de gösterir.

Retinol ise AHA gibi ölü hücrelerden arındırmaya yardımcı olan ve aynı zamanda sivilce ve yaşlanma karşıtı özellikleri de olan A vitamini türevi bir içerik.

Cilt bakımının düzenli olması gerekir

Dr. See’nin özellikle belirttiği bir diğer nokta da cilt bakımının istikrarlı olması. Makyajımızı her gün silmeye ve haftada 1-2 kez retinoid ya da AHA içeren bir ürünle cildimizi ölü hücrelerden arındırmaya adet döngümüzün neresinde olursak olalım devam etmemiz gerektiğini söylüyor.

Hormonal değişikliklerden cildimizin etkilenmesi gayet normal. Bu değişimlere ayak uydurarak cilt bakım rutinimizi geliştirebiliriz. Bunun için apayrı bir rutin oluşturmaya gerek olmamakla birlikte çok yönlü içerikleri buna uygun kullanabiliriz. Unutmamız gereken bir nokta ise hepimizin cildinin farklı olduğu. Bu yüzden cildimizi gözlemleyerek neye ihtiyacı olduğunu anlayıp ona göre hareket etmek en etkili cilt bakımını elde etmemizi sağlar.

İlginizi çekebilir: Cilt Bakım Ürünlerinde Etiket Okuma Rehberi



Doğa Tuna

Doğa, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun. Yeni şeyler öğrenip araştırmayı sevdiği gibi, bilimi daha anlaşılabilir bir dille başkalarına aktarmayı da çok seviyor. Yaşam tarzımızın bizi şekillendirdiğine inanan Doğa, çoğunlukla düşündüklerimizin, yediklerimizin, cildimize sürdüklerimizin ve hareketlerimizin bizim üzerimizdeki etkilerine odaklanıyor ve bunlarla ilgili araştırmalar yapıyor....



BLOOM SHOP