YAZAN: SEÇİL TOPÇU

Nöroloji biliminin gizemli dünyasına dahil olup yeni bilgiler öğrenmek isteyenler için, mutlaka okunması gereken 4 kitabı sıraladık. İşte beyninizi daha yakından tanımanıza yardımcı olacak kitap önerileri!


Karısını Şapka Sanan Adam – Oliver Sacks

“Gülü, sanki kendisine çiçek verilmiş bir kimse gibi değil de kendisine bir bitki örneği verilmiş botanikçi veya bir morfolog gibi eline aldı. “Altı inç uzunluğunda, yeşil uzun bir bağlantısı ile birlikte, iç içe geçmiş kırmızı bir form.” diye yorumladı.”

İngiliz bir nörolog olan Oliver Sacks, “Karısını Şapka Sanan Adam” kitabında, karısını şapka sanan bir adamın hikayesi ile beraber toplamda yirmi dört adet ayrı hastanın hikayesini okuyucularla paylaşıyor. Sacks, ilginç vakalara yer verdiği kitabında, hastalarının duygularına ve hayallerine ne denli önem verdiğini vurguluyor ve tamamen iyileştirilememiş vakaları da dahil hastalarının yaşadığı önemli değişimleri gözler önüne seriyor.

Sacks, hastalarına problemleriyle nasıl ilişkiler kuracaklarını, hastalıklarını nasıl olumlu yönde kullanacaklarını öğretip okuyucuya da beynin dipsiz bir kuyu olduğunu çeşitli örneklerle göstermeyi başarıyor.

Beyindeki Hayaletler – V. S. Ramachandran, Sandra Blakeslee

“Ben kimim? Ölümden sonra ne oluyor? Zihnimin kökeni beynimdeki sinir hücreleri mi? Eğer böyleyse, özgür iradenin amacı ne? İşte nörolojiyi büyüleyici yapan, bu soruların -beyin adeta kendini anlamak için mücadele etmektedir- özgün ve kendini yineleyen niteliğidir.”

Davranışsal nörolojideki deneyleriyle bilinen V. S. Ramachandran, Hindistan kökenli bir sinirbilimci. Nörolojiye dair merak edilen sorulara cevap niteliğinde olan bu kitabı, sürekli olarak yeni sorular oluşturarak tüm merak edilenleri açıklamayı amaçlıyor. Nörolojik problemlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Ramachandran, kitabını branş dışından okuyucuların da anlayabilmesi için somut verilere ve anlaşılır örneklere dayandırıyor. 

İlginizi çekebilir: Nöropsikolog Açıklıyor: Alzheimer Riskinden Korunma Yolları

Incognito: Beynin Gizli Hayatı – David Eagleman

“Ne inanılmaz, ne şaşırtıcı bir şaheserdir beyin. Ve bizler de ne şanslıyız ki dikkatimizi ona yoğunlaştırmamıza olanak sağlayan teknoloji ve iradeye sahip bir neslin üyeleriyiz. Evrende keşfetmiş olduğumuz en harikulade şey bu: Beynimiz, yani ta kendimiz.”

Amerikalı bir sinirbilimci olan David Eagleman, beyin üzerine yazdığı kitapların yanında altı bölümlük bir beyin belgeseli dizisi de hazırlayarak konuya biraz olsun ilgi duyan herkesin bir şeyler öğrenebilmesine yardımcı oluyor.

“Incognito: Beynin Gizli Hayatı” adlı kitabında, beynin insanı hayrete düşüren işlevlerinden, çeşitli bilimlerle bağlantısından bahsediliyor ve beyinle ilgili ilginç deneylerin sonuçlarına, “Davranışlarımızın ne kadarından gerçekten sorumluyuz?”, “Bilinçdışı işleyen süreçler davranışlarımızı ne kadar etkiliyor?” gibi soruların cevaplarına da yer veriliyor.

Beyin Yaşlanır mı? Vücut Yaşlanırken Beyin Hücreleri Ölür mü? – Andre Aleman

Hollandalı bir nörobilimci ve nöropsikiyatri profesörü olan Andre Aleman, bu kitabında yaygınlaşan “yaşlandıkça beyin hücrelerinin öldüğü” yanılgısını son yıllarda geliştirilen bilimsel çalışmalara yer vererek düzeltiyor. Yaşlanmanın beyin açısından tahmin edildiği kadar korkulacak sonuçlar doğurmadığını okuyucularına anlatmayı amaç ediniyor.

Aleman, yaşlı beyinlerin genç olanlara oranla hayat boyu deneyimledikleri olaylar neticesinde stresle başa çıkmayı çok daha iyi başardığını ve karmaşık durumları daha iyi çözümlediklerini, duygu durumlarını daha başarılı bir şekilde dengede tuttuklarını öne sürüyor. 

İlginizi çekebilir: Yaş Aldıkça Gençleşmek Mümkün Mü?





BLOOM SHOP