Öfke son derece olağan bir duygu olup içinden çıkılması zor konuları çözümlemek adına kullanıldığında pozitif bir duyguya evrimleştirilebilir. Ancak ne yazık ki yeterince derine inilmediği zamanlarda öfke, pek çok sosyal ilişki problemine, agresyona ve ani ruh hali değişikliklerine sebep olabilmektedir.

Öfkenizi kontrol etmek ve iyileştirici bir güce kavuşturmak istiyorsanız gündelik hayatta zaman zaman unuttuğunuz ama hatırlamaya ihtiyaç duyduğunuz 20 ipucunu bizimle birlikte hatırlayabilirsiniz!

1. Geri sayım

Çok eski bir yöntem olan geri sayım yöntemi, dikkati dağıtmaya yardımcı olduğu için öfkeli anlarda sizi yatıştırır ve mantığınızı ön plana çıkarır. Öfke ile baş edebilmek için, kendinizi stresli hissettiğinizde 10’dan geri sayarak sakin bir ruh haline dönmeyi başarabilirsiniz.

2. Derin nefes

Yavaş ve derin nefeslerle anlık hızınızı düşürmek için derin nefes alma eylemi idealdir. Kızgın anlarınızda yalnızca birkaç saniyeliğine de olsa durun, burnunuzdan derin nefes alın ve ağzınızdan yavaşça verin.

3. Yürüyüş

Egzersiz hem zihni hem bedeni rahatlatır. Kısa bir yürüyüş, bisiklet, hatta basket oynamak kan akış hızınızı değiştirerek öfkenizin hafiflemesine yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Nefes ve Beden Egzersizleri ile 4 Adımda Stresi Azaltın

4. Kas rahatlatma

Esneme germe hareketleriyle, derin nefeslerle, ufak fiziksel hareketlerle kaslarınızı gevşetebilir ve vücudunuzdaki gerilimle birlikte içinizdeki huzursuzluğu azaltabilirsiniz.

5. Mantra

Kendinize bir kelime bulabilir ve rahatlayana kadar içinizden veya yüksek sesle bu kelimeyi tekrar edebilirsiniz. Örneğin; sakinleş, önemli değil, iyiyim, her şey yolunda gibi kelimeler anlık öfkeyle harekete geçireceğiniz duygu ve davranışların önüne geçebilir.

İlginizi çekebilir: Transandantal Meditasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

6. Yoga

Kas rahatlatma önerisinde olduğu gibi yoga yapmak, zihninizin problemden uzaklaşmasına ve ara vermesine yardımcı olarak sizi rahatlatır ve dinginleştirir.

İlginizi çekebilir: Yoga Terapi ile Bütünsel Rahatlamayı Keşfedin

7. Zihinsel kaçış

Öfke ile baş edebilmek için, sessiz bir odaya geçip uzanarak gözlerinizi kapatabilir, gözünüzün önüne sizi rahatlatan bir sahne veya hayali bir görüntü getirebilirsiniz. Hayal kurmak, anlık öfkeden uzaklaşmak için izlenebilecek en güzel yöntemlerden biridir.

8. Müzik

Sevdiğiniz tarzda bir müziği açarak birkaç şarkı dinlemek ve hatta mırıldanmak modunuzun yükselmesine yardımcı olur ve size pozitif duygular aşılar.

9. Konuşmayı bırakmak

Kızgın olduğunuzda ağzınızdan istenmeyen sözcükler ve cümleler çıkabilir ve karşınızdakileri kırma riskiniz artabilir. Bu nedenle konuşmadan önce sakinleşmek ve mantıklı iletişim kurabilmek için bazen sessiz kalmak daha iyi bir yoldur.

10. Yazmak

Rahatlamak için duyguları yazıya dökmek etkili bir yöntemdir. Günlük ya da mektup yazmak, içinizden geçenleri somut bir ifade şekline dönüştürmek öfkenizi dindirmeye yardımcı olur.

11. Cevabı gözden geçirmek

Öfkeli hissettiğiniz bir anın sonucunda, örneğin bir tartışma esnasında, kuracağınız cümleleri sağlam temellere dayandırmak için cevaplarınızı gözden geçirmeniz mantıklı olacaktır. Vereceğiniz cevapları ağzınızdan çıkmadan önce kafanızın içinde tekrarlamayı deneyebilirsiniz.

12. “Dur” işaretini göz önünde resmetmek

Evrensel bir işaret olan “dur” simgesini gözünüzün önüne getirdiğinizde yavaşlayabilir ve sakinleşebilirsiniz. Bu simge sizin için duraksatıcı bir etkiye sahip olabilir ve istenmeyen durumların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.

13. Rutini değiştirmek

Her kızgın hissettiğinizde kaleminizi çeviriyor veya kahve mi içiyorsunuz? Rutininizi değiştirmeye ne dersiniz? Yapacağınız değişiklik daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

14. Bir arkadaşla konuşmak

Güvendiğiniz, sizi destekleyeceğini bildiğiniz, sevdiğiniz bir arkadaşınızla konuşmak öfkeli anlarınızda stresi yönetmeniz açısından size destek olabilir. Güvendiğiniz birinden alacağınız tavsiyeler, kendinizi iyi ve objektif hissetmenize yardımcı olabilir.

15. Gülmek

Gülmek, mutluluk hormonlarını canlandırır bu nedenle sinirli hissettiğinizde gülmeyi aklınıza sık sık getirmeye özen gösterebilirsiniz.

16. Minnet duymak

Hayatınızla ilgili memnuniyet ve minnet duyduğunuz konuları kendi içinizde gündeme getirmeyi deneyin. Bu yöntem, negatife değil pozitife odaklanmanızı sağlar ve bakış açınızı iyileştirerek keyifsiz ruh halinizin değişmesine katkıda bulunur.

17. Zamanlayıcı kurmak

Gerçekten bir zamanlayıcı kurmanıza gerek yok elbette ancak öfkeyle hareket etmemek için kendinize bir zaman dilimi belirleyin ve bu süreç bitmeden öfkeyle hareket etmemeye dikkat etmeye çalışın. Zamana dikkat etmek, farkındalığınızın artmasına yardımcı olur.

18. Affetmeyi hayal etmek

Karşınızdaki kişiyi affetmeniz büyük bir erdemdir ve en büyük psikolojik katkısı size olacaktır. Ancak henüz bu kişiyle konuşup onu affettiğinizi söylemeye hazır hissetmiyorsanız kendi içinizde affettiğinizi belirten bir konuşma yaptığınızı hayal ederek kızgınlığın yok olmasına yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Affet, Özgürleş!

19. Empati

Empati, bambaşka bir perspektiften bakmanıza yardımcı olur. Yeni bir anlayış stili geliştirmenizi sağlar, aradaki problemleri çözüme kavuşturur. Ortak dili güçlendirir. Öfkeli hissettiğiniz anlarda, anın sıcaklığı biraz soğuduktan sonra empati yapmayı deneyin.

20. Öfkeyi ifade etmek

Kızgın olduğunuz esnada bu kızgınlığın sebepleri hakkında konuşmak istemeyebilirsiniz. Ancak öfkenin temelini anlamak ve temeldeki sebepleri ifade etmek çözüm sürecini hızlandırır, sizi rahatlatır ve uzun vadede yaşadığınız olayla ilgili üzerinizde negatif bir etkinin hayat bulmasına engel olur.

Öfke, gündelik yaşamımızda sık sık karşılaşabildiğimiz insani bir duygudur. Öfkenin olumsuz etkilerini azalttığınızda ve temelinde yatan nedenlerini bulduğunuzda kendinizi yaşanan olaylar karşısında geliştirerek, değiştirerek ve pozitif bir ruh haline getirerek öfkeden doğru yönde faydalanabilirsiniz.

Kaynak: Healthline.com





BLOOM SHOP