Pasif agresif kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, pasif davranışlar sergiler ama içlerinde büyük bir agresiflik baskılarlar. Davranışları her ne kadar alttan alan, ılıman ve uyumlu yaklaşımlar içerse de agresif tarafları cümlelerinde, tutum ve tavırlarında şaka yollu, iğneleyici, olumsuz bir biçimde kendini belli eder. 

Pasif agresif kişilik bozukluğu, hayatınızdaki her insanda olabileceği gibi partnerinizde de olabilir. İşte partnerinizin pasif agresif özellikler taşıyıp taşımadığını keşfetmenize yardımcı olacak ipuçları!

Pasif agresif kişilik bozukluğu nedir?

Pasif agresif kişilik bozukluğu; düşünce ve duygularını, taleplerini, hedeflerini doğru bir iletişim yöntemiyle ifade edemeyen bireylerin kızgınlıklarını ve güvensizliklerini farklı şekillerde dışa vurmasına neden olan bir duygu durum bozukluğudur.

Pasif agresif bireyler özgüven eksikliği, aşırı alınganlık, kaygı, sosyal beceri zayıflığı gibi problemlerle karşı karşıya kalırlar. Partnerinizin pasif agresif kişilik bozukluğu tutumları sergilediğini düşünüyorsanız aşağıdaki karakter özellikleri üzerinden inceleme yapabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Hayata Katılmanın Yolları

1. Alaycı ve eleştirellerdir

Savunma mekanizmaları gelişmiş olduğu için etraflarında olup biten olaylara karşı kendilerini koruma içgüdüsü hissederek hep bir şüphe, alaylı tavır ve sorgulama haliyle yaklaşırlar. Empati kurmakta zorlanır, şikayet etmekten ve kurban psikolojisinde davranmaktan hoşlanırlar. Onlara göre hiçbir şey çok iyi ya da yeterli değildir. Hep eleştirecek bir kısım bulur ama bunu da yapıcı bir şekilde paylaşmaktansa “söylenme” seviyesinde bırakırlar. 

2. Uyumlu görünüp kendi doğrularına göre hareket ederler

İnatçı bir karaktere sahip oldukları için davranışlarında pasif bir tutum benimsemelerine rağmen düşüncelerinde uyumsuzlardır. Kendi inandıklarına göre hareket ederler ve bunu yaparken inandıklarını yüksek sesle savunmayı tercih etmezler. İnsanları ikna etmek öncelikleri değildir. Önce kendilerini düşünürler. İşin içinden kolayca sıyrılma gibi eğilimleri vardır. 

3. Anlaşılmadıklarından ve takdir görmediklerinden şikayet ederler

İnsanlarla tartışmaya girdiklerinde anlaşılamadıklarından, haksızlığa uğradıklarından şikayet etmeye başlarlar. Genel olarak tartışmayı sevmezler, özgürlüklerine müdahale edilmesinden ve domine edilme fikrinden hoşlanmazlar. Herkesten farklı düşündüklerine ve hissettiklerine inanırlar. Aynı zamanda yalnızlıktan korktukları için, kendilerini farklı olma fikriyle yüceltseler de soyutlanmaktan korkarlar bu yüzden sürekli olarak daha fazla takdir görmeyi ve anlaşılması beklerler.

4. Bahane üretmeye yatkınlardır ve hatalarını inkar ederler

Kendi doğrularına göre hareket etmeye alışkın oldukları için sorumluluk bilinçleri farklıdır. Yapılması gereken işleri erteledikleri, bir yerlere geç kaldıkları, sorumluluklarını unuttukları noktalarda hatalarını kabul etmek yerine inkar eder ve suçu başkalarına atma eğilimi gösterirler. Bahaneleri her zaman hazırdır, empati kurma yetenekleri zayıf olduğu için karşı tarafın herhangi bir hata karşısında nasıl etkileneceğini düşünmez ve önemsemezler. 

5. Net değillerdir ve hayır demekte zorlanırlar

Her zaman kaçacakları bir yer olmasına ihtiyaç duydukları için kesin planlar yapmaktan, söz vermekten, net bir imaj çizmekten çekinirler. Spontane davranmak ve verdikleri sözlerin sorumluluğunu almamak onlar için daha çekicidir. Hayır diyerek konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini net bir şekilde belirtmektense davranışlarıyla belli eder veya hiç belli etmeden konuyu kapatırlar. 

6. Tepkisizlerdir, duygularını dışarı yansıtmazlar

Sessiz muamele olarak adlandırılan “tepkisiz kalarak tepki gösterme” biçimi en çok başvurdukları yöntemdir. Bir konu onları üzdüğünde, kızdırdığında veya şaşırttığında tepkilerini belli etmezler. Bunun yerine ya sessiz kalırlar, ya tutumlarını değiştirirler, ya uzaklaşırlar ya da iğneleyici laf sokarak hoşnutsuz olduklarını hissettirirler. Pasif agresif insanları öfkeli veya ağlamaklı görmek zordur. 

7. Konuları kestirip atarlar ve öç almaktan hoşlanırlar

Tartışmaktan hoşlanmadıkları ve sorumluluk almayı sevmedikleri için herhangi bir durumun ucu onlara dokunuyorsa hemen konuyu kestirip atmaya ve kaçmaya yönelirler. Ama durum onları üzdüyse veya kızdırdıysa bunu kolayca sindiremez ve bir şekilde öç almak isterler. Farklı bir zamanda, pasif agresif bir üslupla ona yapılanın aynısını karşı tarafa yaparak kendilerini rahatlatmak isterler. Bu konuda kindarlardır ve yapılanları unutmazlar. 

Kaynak: Psychology Today





BLOOM SHOP