İçimizdeki dişil enerjiyi dengede tutmanın ve kendimize verdiğimiz değeri hatırlamanın en iyi yöntemlerinden biri öz bakım ritüellerimize uzun uzun zaman ayırmak. Şımarmak ve kendimize özenle bakmak için her gün ideal. Ama pazar günleri bir başka güzel!

Tepeden tırnağa güzelleşmek ve bütüncül sağlığımızı desteklemek için 10 maddelik bir liste hazırladım. Kendinizi bir Tanrıça gibi hissetmenizi sağlayacak Ayurvedik pazar bakım rutini önerilerini keyifle okumanız dileğiyle!

İlginizi çekebilir: Ayurveda ile Günlük Rutininizi İyileştirin

Uyanır uyanmaz yüz yıkama ve göz egzersizi

Uyanır uyanmaz yüzünüzü birkaç kez soğuk su ile yıkayın. Ağzınızın dışını suyla temizleyin. Ardından gözlerinizi tekrar soğuk suyla yıkayın ve yıkarken göz kapaklarınıza nazikçe masaj yapın.

Dr. Vasant Lad’a göre, sabahın ilk dakikalarında göz egzersizi yapmak göz sağlığı için oldukça önemli. Önce gözlerinizi 7 defa kırpın. Ardından gözlerinizi birkaç kez sağa sola, ardından aşağı yukarı, çapraz noktalara, saat yönünde ve son olarak saat yönünün tersine hareket ettirin. Tüm bu egzersizler uyanmanızı kolaylaştıracak ve sizi zinde hissettirecek.

Dil sıyırma

Ayurveda’da her sabah dil sıyırmak önemli. Sabah dilinizin üzerinden sıyırdığınız tabaka ve ağzınızın kokusu, sağlığınızla ilgili size önemli ipuçları verirler. Örneğin, bir önceki akşam yediğiniz yemeğin kokusu hala ağzınızdaysa, bu iyi sindiremediğinizin işaretidir. Dilinizin üzerinde çok kalın bir tabaka varsa bu da vücudunuzda çok fazla “ama” yani toksin olduğununu göstergesidir. Aynı zamanda gece çok geç yediğinizin ya da sindirimi zor bir yemek yediğinizin göstergesi de olabilir.

Dilinizi sıyırmak için paslanmaz çelik ya da bakırdan üretilmiş bir dil sıyırma aparatı kullanabilirsiniz. Ya da dil sıyırma aparatı edinene dek bir kaşıkla da bu işlemi yapabilirsiniz. Dil sıyırma aparatını ya da kaşığı dilinizin biraz arkasından başlayacak şekilde öne doğru hafifçe bastırarak hareket ettirin. Toplamda yaklaşık 7-14 kez uygulayacak şekilde dilinizin üzerindeki tabakayı sıyırın.

Bu işlem ile yalnızca dilinizin üzerindeki toksinlerden ve bakterilerden kurtulmakla kalmaz, aynı zamanda iç organlarınızı uyarırsınız. Böylelikle sabahın ilk saatlerinde iç organlarınızı uyandırmış olursunuz.

Oilpulling (Ağza yağ çekme)

Ayurveda’da bütünsel sağlığa yönelik en bilinen uygulamalardan biri oilpulling yani ağza yağ çekmedir. Diş ve diş eti sağlığı için faydalı olduğu için, vücudun detoks sistemine destek olan bir uygulama. Tükürük salgısı yoluyla ağzın içinden çekilip doğal bir yağın içine hapsedilen “ama”lar yani toksinler, sabahın ilk saatlerinde yiyip içtiklerimizle tekrar kana karışmak yerine vücuttan atılırlar.

Sabahları 1 tatlı kaşığı organik Hindistan cevizi yağını ya da susam yağını ağzınızın içinde nazikçe 5-20 dakika kadar süreyle gezdirin. Ardından bu yağı bir çöp kutusuna tükürün (atık yağların suya karışması çevre kirliliği açısından sorun yarattığından lavaboya tükürmenizi önermem).

İlginizi çekebilir: Bir Hafta Boyunca Ayurvedik Detoks Yaptım Bakın Ne Oldu!

Neti pot

Sabahları, neti pot ile burnun içini ve sinüslerini temizlemek solunum yolu sağlığı ve hijyeni açısından önemlidir. Tuzlu su çözeltisini neti kabına ekledikten sonra başınızı hafifçe yana eğin ve tavana daha yakın olan burun deliğinize neti kabını yerleştirin ve neti kabına bastırın. Diğer burun deliğinizden çözelti akmaya başlarken ağzınızdan nefes alın. Bu adımları diğer burun deliği için de tekrar edin.

Nasya

Neti pot uygulamasıyla sinüsleri tuzlu su ile temizledikten sonra, tuzun sinüsleri kurutmaması için nasya uygulamasının da mutlaka yapılması önerilir.

Bu uygulama için Ayurvedik danışmanınızın hazırladığı özel nasya yağını kullanabileceğiniz gibi sadece ılık susam yağını kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Sırt üstü rahat bir pozisyona uzanıp, her bir burun deliğinize 3’er damla olacak şekilde nasya yağını damlatın. Bu uygulama sinüslerin sağlığı için önemli olduğu gibi, zihinsel berraklık için de faydalıdır. Özellikle havaların kuru olduğu mevsimlerde ya da kış aylarında burun deliklerini yağlı tutmak önerilir.

Kuru fırçalama

Doğal bir vücut fırçası ile tüm vücudunuzu, topuklarınızdan başlayarak, daima kalbinizin yönüne doğru olacak hareketlerle fırçalayın. Kol ve bacak kemiklerinizde düz ve uzunlamasına darbeler, eklemlerinizde ve karnınızda yuvarlak hareketlerle uygulayın. Ensenizi ve sırtınızı unutmayın. Derinizin kalın olduğu yerlerde baskıyı artırıp ince olduğu yerlerde daha hafif baskı uygulayın.

Göğüs, boyun ve yüz bölgesine ile kuru fırçalama yapmayın. Bu masajı sakin ve derin nefesler alarak, bedeninizdeki duyumları fark ederek ve masajın size keyif verdiği hislere dikkatinizi yönlendirerek yapın.

Self-Abhyanga masajı

Kafatasına, ensenize ve tüm bedeninize ılık bir yağ ile nazikçe masaj yaparak güne huzurlu bir başlangıç yapmayı alışkanlık haline getirmek isteyebilirsiniz.

Ayurveda’da düzenli olarak yapılan baş masajının kelleşme ve saçın beyazlaması gibi durumların önüne geçmesi için faydalı olduğuna inanılır. Ayrıca, baş masajı esnasında Brahmi yağı kullanmak saçlarınız için uygulayabileceğiniz harika bir bakım olacaktır. Brahmi yağınız yoksa doğal yağlar ile yapacağınız bir saç maskesinin içerisine mutlaka çörek otu yağı ekleyin. Çörek otu yağını düzenli olarak tüketmek de aynı şekilde saçlarınıza “içeriden” yoğun bir bakım yapmanızı destekler.

Tüm bedene düzenli Abhyanga masajı yapmak sinir sisteminizi yatıştıracak, lenf drenaj sisteminizin iyi çalışmasına destek olacak, zihninizi sakinleştirecek ve bedendeki fazla Vata’yı yatıştıracaktır. Aynı zamanda cildiniz ışıl ışıl, yumuşacık, nemli ve pürüzsüz olacaktır. Yatmadan önce yapacağınız masaj ise derin ve kaliteli bir uyku almanızı kolaylaştıracak.

Abhyanga masajı için:

Soğuk sıkım, organik bir sabit yağı (Örn: susam yağı) hafifçe ısıtın (38-39 derece idealdir) ve tüm bedeninize bol yağ ile nazikçe masaj yapın.

Eğer Abhyanga’dan sonra duşa girecekseniz, duşa girmeden evvel tüm bedeninize nohut unu ile peeling yapabilirsiniz. Nohut unu aynı zamanda yağın fazlasını da emecektir. Abhyanga masajı sonrası duş alacakların duş jeli kullanması önerilmez.

Doğal cilt maskesi tarifleri

Cilt  sağlığının kökeninde elbette yine beslenme ve bütünsel yaşam biçimi var. Vasant Lad cilt sağlığı için, cilt maskeleri ve lokal uygulamalardan önce tüm bedene yapılan yağlı masajı, düzenli zerdeçal tüketimini, demir içeren gıdalar yemeyi ve yeterince güneş ışığı görmeyi öneriyor.

Bunlara ek olarak:

  • Cildinizi doğal bir sabun ile cildinizi temizleyin. 
  • Cilt tipinize uygun doğal, soğuk sıkım bir sabit yağ ile cildinize masaj yapın (kuşburnu, avokado, argan yağı vb. Göz altları için nar çekirdeği yağı kullanabilirsiniz).
  • Face roller ile masaj yapmak, cildin hızlıca ödemleri atması için ve cildinizin kırışmasını ertelemek için de büyük destek olacaktır.
  • Vasant Lad, en iyi doğal yüz maskesi olarak taze vişne maskesini ve gülümsemeyi öneriyor.
  • Benim en sık uyguladığım yüz maskesi ise yaş maya maskesi. 1 çay kaşığı yaş mayayı 1 yemek kaşığı ılık su ile erittikten sonra bu maskeyi tüm cildime uyguluyorum. 15 dakika beklettikten sonra yıkıyorum. Anti-aging özelliğe sahip bu maske cilt hücrelerinizi yeniliyor ve zamanla cildin gençleştiğini gözlemliyorsunuz.

Doğal el bakımı

Ellerimizi sık sık yıkadığımız bugünlerde, onların bakımını da ihmal etmemek gerekiyor. Ellerinizi yumuşacık yapacak doğal bir el kremi ile ellerinize yoğun bir bakım yapabilirsiniz. İşte ihtiyacınız olan malzemeler:

  • 50 ml shea butter (5 yemek kaşığı)
  • 1 yemek kaşığı soğuk sıkım tatlı badem yağı (veya zeytinyağı)
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 10 damla lavanta yağı
  • 3 damla limon yağı

Sıcak su koyduğunuz borcamın içine 250 ml boyutunda küçük bir kavanoz yerleştirin. Bu kavanozun içine shea butter ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırarak eritin. Ardından Hindistan cevizi yağını ve tatlı badem yağını da ekleyin. Homojen olana dek karıştırın. Son olarak esansiyel yağları ekleyin.

Kremi sıvıyken küçük cam kavanozlara aktarın. 12 saat boyunca soğuması için bekletin. Soğuduktan sonra katılaşacaktır. Bu kremi gün içinde ihtiyaç duydukça ellerinize sürebileceğiniz gibi, yoğun bir bakım terapisi olsun isterseniz bol miktarda elinize sürdükten sonra 15 dakika boyunca bir el bakım eldiveni içerisinde ellerinizi bekletebilirsiniz.

Uykudan önce ayak bakımı

Yatmadan önce ayaklarınıza yapacağınız masaj ile bebek gibi mışıl mışıl uyuyabilirsiniz.

Ayak masaj yağı:

  • 50 ml’lik sabit yağ (susam yağı, tatlı badem yağı veya zeytinyağı olabilir)
  • 10 damla lavanta uçucu yağı

Bu iki yağı karıştırarak ayak bakım yağınızı hazırlayın. Her akşam yatmadan önce bu yağ ile ayaklarınıza 3’er dakika masaj yapın. Daha ilk günden farkı hissedeceksiniz. Yüzünüzde kocaman bir gülümsenin olduğu, ışıl ışıl bir pazar günü geçirmenizi dilerim!

İlginizi çekebilir: Pazar Ritüelleri ile Kişisel Bakım Önerileri



Burcu Babayiğit

1988 yılında doğan Burcu, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bölümün yüksek lisans programından mezun oldu. 2019 yılında doktora sürecindeyken, ODTÜ’deki görevinden istifa ederek Zeynep Aksoy ve David Cornwell ile Temel Yoga Uzmanlık Programını tamamladı ve yoga eğitmenliğine...



BLOOM SHOP